The Avengers

The Avengers (2012)

| Blu-ray
  • 2

Fanipoikain makeanhermoon iskevä Kostajat-filmatisointi saapuu ruudulle poikkeuksellisen markkinointikakun kirsikkana.

julkaistu 2012-09-05 / päivitetty 01.02. klo 16:04

KUVA 3

Jeremy Renner, Chris Evans ja Scarlett Johansson
Jeremy Renner, Chris Evans ja Scarlett Johansson 

KUVA 2

Chris Hemsworth ja Chris Evans
Chris Hemsworth ja Chris Evans 

KUVA 1

Rautamies
Rautamies 

The Avengers

Ohjaus Joss Whedon
Näyttelijät Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Samuel L. Jackson
Maa Yhdysvallat
Pituus 142 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Joss Whedonin ohjaama ja käsikirjoittama spektaakkeli ei ole erityisen luonteva jatko-osa, vaan haalii osasiaan kömpelösti yhteen aina näyttävään finaaliinsa asti.

Marvel-galleriasta pitkäjuuriseen Avengersiin on kerätty Rautamies, Hulk, Kapteeni Amerikka, Thor sekä nippu pienempiä hahmoja kuten Nick Fury, Musta Leski, Loki ja Haukansilmä. Päänelikko on jo esiintynyt viidessä nimikkoelokuvassa. Ristimarkkinoinnin neronleimauksesta sivuhahmot ovat vilahdelleet usein “cameo-rooleissa”.

Jos Thor ja Rautamies tappelis, kumpi voittais? Whedonin nimen ja vuosien mainosynergian pitkälle lippuluukulla kantanut tuotehuippu vetoaa juuri nuoriin katsojiin usuttamalla suosikkihahmot toistensa kimppuun. Käsikirjoitus on lähinnä väline näille kaksintaisteluille, välillä ihan kelvoille verbaalisillekin.

Nuoremman Robert Downeyn suuhun on taas kirjoitettu parhaat ja luotettavasti ladellut irtonaurut. Kenneth Branagh’n ohjauksessa hitusen syvyyttä saanut Thorin (Chris Hemsworth) ja antagonistin virkaa tälläkin kertaa toimittavan Lokin (Tom Hiddleston) sanailu taas on viskattu banaalilaatikkoon. Kapu ja sivuhahmot Fury, Leski ja Silmä ovat yhä yhdentekeviä, eikä huomattavasta pituudesta ole annettu riittävästi Mark Ruffalon kiinnostavammalle Hulkille.

Kerrontaa ankkuroivat suuret taistelut, jotka sijoittuvat S.H.I.E.L.D.:in lentävälle ilmatukialukselle ja Manhattanille. Jälkimmäinen on jatkuvasti siirtyvine fokuksineen vaikuttava loppunäytös; poikamaisessa ilottelussaan kai leikkisän supersankarifantasiagenren toistaiseksi riemukkain kohtaus.

Pitäisikö sen vuoksi sivuuttaa sankareita pika-ajassa kornisti syventävä koliseva kompositionaalisuus tai puhkikulunut, aidosta uhasta köyhä maailmanpelastusriffi? Entä sankareiden sooloelokuvissa saavutetut eriävät sävyt, joista ei onnistuta muodostamaan harmonista palettia?

Vaikka tähän asti suurta tarinaa päästäkseen onkin koluttava viisi esiosaa, päästään siinä vain vaivoin tavoitellun dramaattisen kokonaisuuden lähtökuopista. Toisaalta tämä Kostajien ensikokoontuminen alkaa yhtä kaikki deus ex machina -käänteillä, jotka jättävät kylmäksi, eivätkä juuri edeltäjiään kaipaa.

Avengers voisi olla malli Hollywoodin uuden ajan “jatko-osalle”: jatko-osalle, joka ei oikeastaan ole jatko-osa, vaan kokoelma suosittuja ja etabloituja elokuvahahmoja heitettynä scifi- ja fantasiakliseiden tehosekottimeen. Ryppäästä voisi puhua elokuvien horisontaalisena integraationa. Tuottajat ovat jo luvanneet paketille kakkosvaiheen, joka kulminoituu Avengersin jatko-osaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.78:1 -laajakuva ja DTS HD MA 7.1 -ääniraita.

Lisämateriaalina ohjaaja Joss Whedonin kommenttiraita, lyhytelokuva ”Item 47”, interaktiivinen Second Screen -toiminto, pilalle menneitä otoksia, lukuisia poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia kuten vaihtoehtoinen alku ja loppu, esittelypätkät Visuaalinen matka ja Ylivertaisen joukkueen kokoaminen sekä Soundgardenin musiikkivideo Live To Rise.

Teksti: © 2012 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202