The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man (2012)

| Blu-ray
  • 2

Ilman spandex-pukuista vigilanttia paluu lähtöruutuun voisi olla nautittavaa kesäeskapismia.

julkaistu 2012-11-11 / päivitetty 23.06. klo 13:01

KUVA 2

Andrew Garfield
Andrew Garfield 

KUVA 1

Andrew Garfield ja Emma Stone
Andrew Garfield ja Emma Stone 

The Amazing Spider-Man

Ohjaus Marc Webb
Näyttelijät Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Campbell Scott, Irrfan Khan, Martin Sheen, Sally Field
Maa Yhdysvallat
Pituus 136 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

The Amazin Spider-Man poster

Kymmenen vuoden sisällä neljäs Hämis-filmatisointi saa ajatuksenakin seitin tursuamaan korvista. Sam Raimin, Tobey Maguiren ja Kirsten Dunstin taakseen jättänyt elokuvabrändi vastaa haasteeseen sympaattisella syntytarinalla. Kolutuista kouluvoimaitumisen konsteista saadaan kasaan kelpo alkukaari.

Peter Parker (Andrew Garfield) on valokuvaaja ja skeittijäbä, rento altavastaaja. Vaarallista geentitekonologiaa tutkinut, äidin kera kadonnut isä on jättänyt pojan pienenä isovanhempien (Martin Sheen, Sally Field) hoivaan. Nyt opinahjossa sydäntä väpättää Gwen Stacy (Emma Stone), joka sattuu harjoittelemaan isäpapankin työllistäneessä Oscorp-biolääketiedefirmassa.

Juonen turvallisista kouludraamakaavoista huolimatta Parkerin elämää kuvataan vilpittömän oloisesti, psykologisesti riittävän uskottavasti ja rauhassa näyttelyyn luottaen. Sally Field ja etenkin Martin Sheen tekevät kasvattajaisovanhemmista kesäviihde-elokuvan kontekstissa lämpimiä, juurtuneita hahmoja. Raimin versiossa hahmojen funktio oli juonenkuljetuksellinen.

Tässä kepeän humoristisessa ensimmäisessä näytöksessä näkyvät kenties 500 days of Summerin ohjanneen Marc Webbin luontevuus ja kyvyt näyttelijävetoisen draaman parissa. Myös Garfieldin näsäviisas, lopulta itsevarma hermoilija vastaa Maguirea paremmin Marvelin sivuilta tuttua Hämähäkkimiestä.

Paradoksaalisesti syntytarina sukeltaa viemäriin heti kun supersankari vetää itse ommellut trikoot niskaan.
Vastoinkäymisten ja pienten voittojen psykologinen massa vaihtuu kuin katkaisimesta suvereenin trikoopellen painovoiman päihittävään ylivoimaan. Samalla heitetään hyvästit fysiikan laeille ja tarinamaailman johdonmukaisuudelle.

Käsikirjoituksen (James Vanderbilt, Alvin Sargent ja Steve Kloves) käänteellä on saatettu tavoitella emansipoidun euforiaa, mutta seitti entisen ja nykyisen välillä on välttämätön, jotta uudella vapaudella olisi merkitystä. Ilman sitä The Amazing Spider-Man saavuttaa hetkessä saman tyhjän kertakäyttöisyyden, johon Raimin sarja päätyi vasta viimeisessä osassaan.

Geeniteknologinen jounikuvio ottaa mukavasti huomioon alan nykytilan, päivittäessään Jekyll & Hyde -henkisen Curt Connorsin/Liskon (viihdyttävästi revittelevä Rhys Ifans) nykypäivään. Elokuvan loppupään tylsästi täyttävistä taisteluista hauskimmassa Lisko tunkeutuu Parkerin kouluun ja saa arkiset koulukiusaajat näyttämään Teletapeilta.

Keskikohdille sijoittuva Hämis-Parkerin ja Stacyn-isä-poliisikomentajan (Denis Leary) välinen ruokapöytäkeskustelu valtion väkivaltamonopolista olisi jatkuessaan voinut johtaa oivalluksiin. Se on voimafantasian muiden säikeiden tavoin kuitenkin vain osa rispaantunutta kudelmaa.

Teksti 2012: Aleksi Salonen

Blu-ray: Sonyn kaksilevyinen julkaisu on kaikin puolin Hämis-fania tyydyttävä. Sekä elokuva että lisämateriaalit ovat tallentuneet teknisesti täydellisinä 1080p teräväpiirtokuvalla suhteella 2.40:1. Ääniraitana 5.1 DTS-HD MA.

Bonuslevyllä mielenkiintoinen ja kattava dokumenttisikermä “Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn” (yli 90 min), poistettuja kohtauksia (11 kpl), tarkempia katsauksia elokuvan erikoistehosterikkaimpiin kohtauksiin (16 kpl), materiaalia stunttiharjoituksista, kuvagallerioita ja katsaus elokuvan pohjalta tehdyn videopelin luomiseen. Ensimmäisellä levyllä lisäksi vielä myös kommenttiraita ohjaaja Marc Webbin ja tuottajien kanssa sekä trailereita.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202