Terminator - Tuhoaja

The Terminator (1984)

  • 3

Kaiken kaikkiaan The Terminator on hyvä elokuva, joka on kiistatta tärkeä osa elokuvahistoriaa.

julkaistu 2001-01-08 / päivitetty 03.10. klo 15:03

KUVA 4

Arska tuhoaa poliisiaseman...
Arska tuhoaa poliisiaseman... 

KUVA 3

Michael Biehn ja Linda Hamilton vetävät henkeä...
Michael Biehn ja Linda Hamilton vetävät henkeä... 

KUVA 2

James Cameronin luomassa tulevaisuudessa kaikki on toisin
James Cameronin luomassa tulevaisuudessa kaikki on toisin 

KUVA 1

Arskalla on tähtäys kunnossa...
Arskalla on tähtäys kunnossa... 

Terminator - Tuhoaja

Ohjaus James Cameron
Näyttelijät Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1984 Cinema 84, Euro Film Fund, Hemdale Film Corporation ja Pacific Western.

Terminaattorin myötä James Cameron (Titanic, True Lies) teki itsestään vihdoin suuren elokuvaohjaajan, ja siinä sivussa Arnold Schwarzeneggeristä vielä suuremman tähden. Schwarzenegger oli tullut kuuluisuuteen kahta vuotta aiemmin John Miliuksen erinomaisella Conan The Barbarian -elokuvalla. Voisi siis sanoa, että Terminator – tuhoaja (The Terminator, 1984 USA) on heidän kahden suuri elokuva, sillä molemmista miehistä puhuttaessa mainitaan yleensä nimenomaan tämä teos.

Vuonna 1991 Terminator sai jatko-osan, joka oli tehty huomattavasti suuremmalla budjetilla, ja sen markkinointi oli kaikin puolin megaluokkaa verrattuna ensimmäiseen. Monet ihmiset tuntuivatkin ajattelevan, että toinen osa oli ensimmäistä parempi, mutta jälleen on historia asettanut elokuvat omille paikoilleen: Terminator I on jäänyt historiaan yhtenä parhaimmista sci-fi/toiminta-elokuvista kautta aikojen.

Joskus hamassa tulevaisuudessa ihmiskunta joutuu pulaan omien aikaansaannostensa kanssa: he ovat luoneet niin nerokkaita koneita ja niin ylivoimaista keinoälyä, että he ovat itse jääneet alakynteen. Tämän kaaoksen keskellä ihmiset alkavat vastarintaan, ihmisten ja koneiden välille syttyy sota. Lopettaakseen vastarinnan koneet lähettävät T2-cyborgin (Arnold Schwarzenegger) menneisyyteen, vuoteen 1984, jotta hän voisi tappaa tulevan vastarinnan johtajan John Connorin äidin, Sarah Connorin (Linda Hamilton) ja näin estää Johnia ikinä syntymästä. Myös vastarinnan ihmiset lähettävät oman miehensä, Kyle Reesen (Michael Biehn), menneisyyteen suojelemaan Sarah Connoria tuhoajalta. Tulevaisuuden kaksinkamppailu käydään siis menneisyydessä, ja tämän keskelle jää Sarah-raukka, jolla on vaikeuksia ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu.

James Cameronin kirjoittama tarina kulkee hyvin rytmikkäästi ja vaivattomasti eteenpäin. Se ei jää laahailemaan turhissa paikoissa, mutta uhraa kuitenkin riittävästi aikaa esim. Linda Hamiltonin hahmoon, Sarah Connoriin. Kässäri on myös kirjoitettu siinä mielessä viekkaasti ja mielekkäästi, että katsoja saa pitkin matkaa poimia pieniä tiedonjyväsiä tulevaisuuden kaksikon motiiveista. Ja ottaen huomioon, että elokuvan budjetti oli vaivaiset 6.5 miljoonaa dollaria, erikoistehosteet pystyvät kuitenkin antamaan tarinalle sen tarvitseman tuen. Nuo erikoistehosteet ovat tietysti nykyihmisen silmin vähemmän kuin erinomaisia, mutta 80-luvun mittapuussa efektit ovat näyttäviä.

Näyttelijätyö ei ole elokuvassa mitään Oscar-tasoa, mutta täytynee myöntää, että kukaan muu ei pystyisi tekemään yhtä kylmän julmaa roolisuoritusta kuin Arnold Schwarzenegger. Miehen puumaisuus ja dialogin tahaton koomisuus ei anna Arskalle mahdollisuuksia suureksi näyttelijäksi, mutta hän sopii tähän rooliin kuin nyrkki silmään. Linda Hamilton ei myöskään ole yleensä hurmannut ketään valkokankaalla, mutta tällä kertaa hän onnistuu tuomaan tietyn tyyppistä herkyyttä moniin kohtauksiin. Tuosta herkkyydestä ei sitten ollut enää tietoakaan elokuvan jatko-osassa.

Kaiken kaikkiaan The Terminator on hyvä elokuva, joka on kiistatta tärkeä osa elokuvahistoriaa. Nyt kun on ollut puhetta kolmannesta Terminator -elokuvasta, on varmaankin mukavaa verestää muistoja “trilogian” ensimmäisellä osalla. Samalla pääsemme todistamaan erään kuuluisan lentävän lauseen syntyä: eräässä kohtauksessa lähtiessään poliisi-asemalta Arnold lausuu ensimmäistä kertaa nuo maagiset sanat, joista tulisi myöhemmin hänen tavaramerkkinsä: “I´ll be back“.

Teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202