Taistelija

The Fighter (2010)

  • 3

Seitsemän Oscar-ehdokkuutta napannut Taistelija on tosipohjainen elokuva nyrkkeilijäveljeksistä. Ensi-ilta 28.1.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2011-01-27 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 4

Mark Wahlberg, Melissa Leo ja Christian Bale
Mark Wahlberg, Melissa Leo ja Christian Bale 

KUVA 3

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg 

KUVA 2

Mark Wahlberg ja Christian Bale
Mark Wahlberg ja Christian Bale 

KUVA 1

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg 

Taistelija

Ohjaus David O. Russell
Näyttelijät Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min.
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

David O. Russellin dokumentinomainen ohjaus Taistelija on tositapahtumiin perustuva ja koskettava kuvaus nyrkkeilijäveljeksistä Mickey Wardista (Mark Wahlberg) ja Dick Eklundista (Christian Bale).

Huumeisiin sekaantunut ja loisteliaahkon nyrkkeilyuransa kesken jättänyt Dick valmentaa veljeään Mickeytä, jonka ura ei näytä edistyvän. Itsetunto on koetuksella tappio toisensa jälkeen. Myöskään perhettä mielivaltaisesti kontrolloiva äiti (Melissa Leo) ei edesauta tilannetta. Mickey on jäänyt tyystin veljensä varjoon, vaikka Dickyn kunnian päivät ovatkin takanapäin. Niin äiti kuin pikkukaupungin muukin väki pitävät Dickyä suurena sankarina, joka tyrmäsi aikoinaan itse Sugar Ray Leonardin. Mickeyn on tehtävä pesäero perheeseensä päästäkseen huipulle.

Taistelija on katsomisen arvoinen nyrkkeilyelokuva, vaikka itse urheilumuodon kuvaus jääkin taka-alalle juonen keskittyessä enemmän kehän ulkopuolella oleviin tapahtumiin. Sankaritarinanakaan sitä ei voida pitää, vaikka ahdingosta selviydytäänkin ja ryysyistä noustaan rikkauksiin. Taistelija on kuvaus vahvoista perhesiteistä, rakkaudesta ja ihmissuhteista.

Seitsemän Oscar-ehdokkuutta saanut elokuva voi suurella todennäköisyydellä napata palkinnot parhaista sivuosasuorituksista, tästä on kiittäminen Christian Balea, Amy Adamsia ja Melissa Leoa. Näyttelijät ovatkin elokuvan suola, heidän ansiostaan tarina soljuu eteenpäin. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia, vaikka kovin miellyttäviksi niitä ei voikaan kutsua.

Vaikka Taistelija ei ole uusi Kuin raivo härkä (1980), on se hieno elokuva. Se sisältää pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät elokuvasta ainutlaatuisen. Etenkin televisio-otteluiden mukailu alkuperäisselostuksiä myöten luo aitoa, intensiivistä tunnelmaa.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202