Synkin hetki

Darkest Hour (2017)

| Blu-ray
 • 4

Gary Oldmanin raivoisa tulkinta Winston Churchillistä tarjoaa inhimillisen oppitunnin näyttelemisen ja historian suurmiesteoriasta.

julkaistu 2018-07-02 / päivitetty 02.07. klo 03:03

KUVA 3

Kristin Scott Thomas ja Gary Oldman
Kristin Scott Thomas ja Gary Oldman 

KUVA 2

Gary Oldman
Gary Oldman 

KUVA 1

Gary Oldman
Gary Oldman 

Synkin hetki

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Winston Churchill lukeutuu kiistatta 1900-luvun historian arvostetuimpiin ja tutkituimpiin henkilöihin: johtajuuden synonyymi; suurmies hirviöiden aikakaudella; lähde ytimekkäille sitaateille, joista osan hän todellisuudessa jopa lausui; esikuva, jota poliittiset keskinkertaisuudet lainaavat pönkittääkseen egoaan.

Loppukeväästä 1940 Saksan joukot tunkeutuivat Belgiaan ja Ranskaan, ja työnsivät valtaosan brittisotilaista Dunkerquen satamakaupungin rannalle. Synkin hetki kuvaa pääministeri Neville Chamberlainin tilalle astuneen Churchillin (Gary Oldman) ensimmäisiä, Dunkerquen evakuointiin johtaneita viikkoja hallituksen johdossa. Itse pelastusoperaation rekonstruoi viime heinäkuussa Christopher Nolanin Dunkirk, joka onkin monessa suhteessa Joe Wrightin (Ylpeys ja ennakkoluulo, Sovitus) elokuvan kumppaniteos.

Silti Synkin hetki ei ole niinkään sotadraama kuin korkeaoktaaninen poliittinen trilleri: House of Cards toukokuussa 1940, jolloin poliittinen tilanne on epävakaa, sotilasraportit pahaenteisiä. Turhautuminen ja epäilys kiusaavat suurien tunteiden ja ruokahalujen miestä, joka nauttii aamiaisella viskiä ja tupruttaa sikareita ketjussa, kun hän yrittää navigoida kahden huonon vaihtoehdon välillä. Lähteäkö raunioittavaan sotaan vai taipuako Hitlerin nöyryyttäviin ja todennäköisesti ohimeneviin rauhanehtoihin?

Golden Globen roolistaan hiljattain pokannut Oldman on Churchillinä ilmiömäinen. Hän ei sorru alinäyttelemiseen ensinkään. Eihän siinä olisi edes järkeä. Hän uhoaa ja karjuu, tekee voitonmerkkejä, ja vastaa ylipäänsä ennakkokäsityksiä miehestä, joka vuonna 2002 voitti BBC:n kyselyn kaikkien aikojen suurimmasta britti-ikonista.

Roolityö ei kuitenkaan jämähdä karikatyyrin ja knallimaneerien asteelle. Oldmanin Churchill on katala, alkoholisoitunut sekä pöyhkeä mutta myös sitkeä ja tarkkanäköinen. Talousmenot ja syyllisyys Gallipolin tapahtumista nakertavat.

Ulkonäöltään Oldman ei täysin vastaa hahmoaan. Huolimatta sadoista maskeeraajan tuolissa vietetyistä tunneista hän ei ole yhtä tukeva kuin Churchill. Pääministerin kuljeskellessa pitkin Whitehallin käytäviä hän vaikuttaa ikäänsä ja ruumiinrakennettaan paljon vetreämmältä. Tällä ei tosin ole lainkaan merkitystä.

Jo elokuvan nimi antaa odottaa film noirin estetiikkaa lähentelevää visuaalisuutta. Olkoon miljöönä sitten parlamentin alahuone, sotakabinetin komentokeskus tai Buckinghamin palatsi, jonne epäileväinen kuningas Yrjö VI (Ben Mendelsohn) pääministerinsä kutsuu, jokainen interiööri kylpee raskaissa varjoissa.

Vallan saleissa ja kamareissa liikkeen virta ei koskaan pysähdy. Puhuvien päiden kavalkadia Wright rytmittää muodollisten tilanteiden yllättävällä dramatiikalla. Esimerkiksi radiopuheen aikana punainen valo lankeaa lähetyslaitteistosta Churchillin kasvoille, ja pian kerronta leikkaa korkeaan kuvaan liekehtivästä Euroopasta.

Eräässä vaiheessa Churchill paljastaa, ettei ole tullut matkustaneeksi Lontoon julkisissa liikennevälineissä. Samaa voisi sanoa käsikirjoittaja Anthony McCartenista. Avainkohtauksessa pääministeri tekee heikoimpana ja tuskaisimpana hetkenään metromatkan, joka normaalisti kestäisi minuutin tai kaksi. Sen sijaan siirtymä ottaa pienen ikuisuuden, kun Churchill kohtaa kansakunnan suolan muurareineen ja kotiäiteineen, jotka rohkaisevat hänen vakaumustaan.

Suurin osa Synkimmän hetken ensimmäisestä puoliskosta on omistettu Churchillin heikkouksille: lapsekkaalle riippuvuudelle vaimostaan Clemmiestä (Kristin Scott Thomas), juopumukselle, töykeydelle, ”harhaiselle” käsitykselle sodasta ja depressiotaipumukselle. Jälkimmäisessä osassa katsoja alkaa viimein ymmärtää, mikä hänestä teki niin inspiroivan johtajan; retoriikan ohella syynä oli vision kirkkaus. Toisin kuin myönnytyspoliitikot Halifax ja Chamberlain, Churchill tajusi, että Britannian on taisteltava mahdollisesta tappiosta huolimatta.

Onneksi Wrightin ohjaus välttää kansalliskiihkon syvimmät sudenkuopat. Brittiläisen bulldoggi-mentaliteetin varauksettoman juhlinnan sijaan Synkin hetki piirtää Churchillistä vivahteikkaan muotokuvan sodan varhaisessa käännekohdassa. Toisinaan tämä suurmies on kuin surkea hahmo Samuel Beckettin näytelmässä, syyllisyyden ja katumuksen kuluttama vanhus.

Blu-ray: Levyllä 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS HD MA 7.1 -ääniraita.

Lisämateriaali:

 • Into Darkest Hour
 • Gary Oldman: Becoming Churchill
 • Ohjaaja Joe Wrightin kommenttiraita
 • Teksti: 2018 Samu Oksanen

  Seuraa meitä

  PINNALLA

  Mank

  | Netflix | 19.01.

  Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

  Lue lisää »

  Wendy

  | DVD | 27.02.

  Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

  Lue lisää »

  Kesämaa

  | Blu-ray | 04.02.

  Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

  Lue lisää »

  ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

  DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

  Follow Me

  | Blu-ray | 31.03.

  Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

  Lue lisää »

  After We Collided

  | DVD | 03.05.

  Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

  Lue lisää »

  KOMMENTOI

  Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

  Luetuimmat – 12KK

  Amit Rahav ja Shira Haas

  Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

  Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

  The Outpost Lue arvio »

  Gerard Butler

  Greenland Lue arvio »

  Russell Crowe

  Rattiraivo Lue arvio »

  Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

  Kesämaa Lue arvio »

  Devin France

  Wendy Lue arvio »

  Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

  Follow Me Lue arvio »

  Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

  After We Collided Lue arvio »

  TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

  Turvatalo

  Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


  Filmgoer

  Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

  PÄÄTOIMITTAJA
  Aleksi Salonen

  TOIMITUS
  Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

  SEURAA MEITÄ

  Filmgoer.fi 1999–2021
  ISSN 1798-7202