Spring Breakers

Spring Breakers (2012)

| Blu-ray
  • 4

Postmoderni konseptielokuva naureskelee postmodernin konseptille.

julkaistu 2013-09-17 / päivitetty 23.09. klo 17:05

KUVA 2

Benson, Franco, Korine ja Hudgens
Benson, Franco, Korine ja Hudgens 

KUVA 1

Ashley Benson, James Franco ja Vanessa Hudgens
Ashley Benson, James Franco ja Vanessa Hudgens 

Spring Breakers

Ohjaus Harmony Korine
Näyttelijät Vanessa Hudgens, Ashley Benson, James Franco, Selena Gomez
Maa Yhdysvallat
Pituus 94 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Aikanaan kohutun Kidsin (1995) yhtenä käsikirjoittajana läpi lyöneen, mutta marginaalissa shokeeranneen Harmony Korinen Spring Breakers on yllättäen vuoden elokuvatapauksia, paino kuitenkin jälkimmäisellä sanalla.

Siinä ruutu- ja kangasimagoiltaan puhtoisten Vanessa Hudgensin, Ashley Bensonin ja Selena Gomezin – sekä Rachel Korinen – näyttelemät opiskelijat ryöstävät lähikuppilan päästääkseen sekoilemaan “spring breakille” Floridaan, nuorten hedonistisen pahoinvaelluksen Mekkaan.

Entiset teinitähdet ovat taanneet Spring Breakersille huomiota, jota ilman se muuten lienisi jäänyt. Roolitus korostaa ristiriitaa nuoriin, kauniisiin naisiin liitetyn eteerisen koskemattomuuden ja häpeilemättömän seksuaalisen objektivoinnin välillä. Pääosanesittäjät viettävät valtosan ajasta neonvärisissä bikineissä. Yliannostuksella saavutetaan kuvaston kyllästyspiste, “miehisen katseen” reductio ad absurdum.

Kerronnassa käytetyään paljon ennakointeja ja välähdyksiä taaksepäin, niin kuva- kuin ääniraidallakin. Tila on epätodellisen hypnoottinen, mutta jankkaavakin. Gaspar Noén kanssa työskennelleen pääkuvaaja Benoît Debien hämyisät neonvalo-otokset ovat paikoin unenomaisia kuin Enter the Voidissa, mutta yhteensä kuvakieli on pikemmin harkitun sekavaa.

Korinen toisteinen, MTV:ltä lainattua biletyskulttuurin kuvastoa kierrättävä tyyli ja teoksen ympärille virinnyt päättämätön keskustelu – keskeisesti: satiiria ja ironiaa vai eikö sittenkään? – saa Spring Breakersin vaikuttamaan pikemmin metataiteelliselta konseptilta, kuin “ihan oikealta” elokuvalta.

On silti narratiivikin, joka kaikkien hidastettuna hyllyvien rintojen ja pakaroiden välissä leikittelee katsojan ennakko-oletuksilla. Konseptin pinnallista paradoksia pidemmälle mennään naisantisankarien toimijuudella, joka vetää kulttuurisia stereotyyppejä turpaan. Tällaiset naiset kun on kuvastossamme “tehty pantaviksi”, jopa raiskattaviksi.

Avainkohtauksessa sukupuolinen valta-asetelma käännetään ympäri, kun James Francon riemukkaasti personoima rikollinen elämäntapakarnevalisti imee tyttöjen “kyrpiä” eli aseiden piippuja.

Spring Breakers on nähdäkseni taitava sumutus. Se tehosekoittaa MTV-kliseistä arvonihilismissään vain miedosti emansipatorisen diskopallon. Britney Spears ääniraidalla on sekä ironinen kontrapunkti että elokuvan tunteellinen ja esteettinen kliimaksi. Kaksilla korteilla pelaaminen on hyväksi havaittu, roiskuvan-shampanjan-pitävä alibi puutteille.

Takuulla puolitoistatuntisesta mieleen jää kuitenkin Francon Scarfacea ikuisella toistolla pyörittävä hahmo Alien, kerskakulutuksen karikatyyrien viimeinen sinetti.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2013 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202