Snowpiercer

Snowpiercer (2013)

| Blu-ray
  • 5

Luokkayhteiskunnan paluu ja vallankumous ovat Joon-ho Bongin B-dystopian polttoainetta.

julkaistu 2014-09-25 / päivitetty 24.10. klo 14:02

KUVA 2

Tilda Swintonparodioi Maggie Thatcheriä
Tilda Swintonparodioi Maggie Thatcheriä 

KUVA 1

Roskajoukko vaatii oikeuksia
Roskajoukko vaatii oikeuksia 

Snowpiercer

Ohjaus Joon-ho Bong
Näyttelijät Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, Ed Harris, John Hurt, Alison Pill
Maa Etelä-Korea / Tsekki / Yhdysvallat / Ranska
Pituus 126 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Kun länsivaltiotkin ovat ostaneet paluulipun 1800-luvun luokkayhteiskuntaan – todisteita vielä kaipaava voi hakea niitä vaikka Thomas Piketty’n menestyskirjasta tai OECD:n tuoreesta raportista – ei Snowpiercerin B-tyyliin viritetty allegoria suureen roskasakkiin ja pieneen hyvinvoivaan luokkaan jaetusta junasta vaikuta erityisen kärjistetyltä.

Torakkahyytelöllä sinnittelevä alaluokka – joka matkustaa jäätynyttä planeettaa kiertävän pikajunan ahtaassa takaosassa – nousee vastarintaan, päästääkseen osaksi junan etuosan antimista, kuten jo monesti aiemminkin. Nuori kapinallisjohtaja (osuvan vähäeleinen Chris Evans) saa apua yksikätiseltä konkarilta (John Hurt).

Alkaa verinen vuoristorata-ajelu osastojen halki. Ne ovat läpileikkaus kurjista palvelijoista, kirveskätisestä väkivaltakoneistosta, groteskista indoktrinaatiosta, absurdista tuhlauksesta ja huumehuuruisesta bile-eliitistä. Veturia, “konetta”, ohjastaa kyyninen filosofikuningas (Ed Harris). Juna on suljettu ekosysteemi josta ei ole pakoa, sanovat. Se on paradigma: kapitalismi ja harvainvalta.

Korealaisohjaaja Joon-ho Bong tunnetaan muun muassa erinomaisesta, mustaa komediaa ja surumielistä nostalgiaa omalaatuisesti sekoittavasta murhamysteeristä Memories of Murder (2003). Myös Snowpiercer tömisyttää genre-elokuvan pölymattoja sekoittamalla ronskia B-toimintaa, pirskahtelevaa farssia ja vakavasti otettavaa metapohdiskelua radikaalista yhteiskunnallisesta kumouksesta. Varman päälle pelaavalle Hollywoodille tällainen “sotku” olisi mahdottomuus.

Epähuomiossa poliittisen puolen voisi arvioida roiskuvan verikekkerin laiskaksi tekosyyksi, mutta ranskalaissarjakuvaromaani Le Transperceneigeeen (1982) pohjaava käsikirjoitus (Bong ja Kelly Masterson) on harkitusti ja viimeiseen asti rakennettu. Se erottaa Snowpiercerin hauskoista B-riffeistä ja tekee siitä merkittävää yhteiskunnallista scifiä.

Harkinnasta kertoo elokuvan loppu, joka – liikaa paljastamatta – menee riittävän pitkälle. Vallankumous vaatii uhrinsa, uusi on tuntematon ja kylmä. Loppukuvat on luontevaa tulkita allegorisesti, jos ilmitaso ihmetyttää. Avainhahmojen dialogi ja käytös myös vihjailevat tulevasta. Äkkikäännöksistäkin on tarkkasilmäistä jo varoitettu.

Bong luo pääkuvaaja Kyung-pyo Hongin kanssa raikasta, monipuolista toiminta- ja draamakuvastoa. Ahtaassa tilassa kapeat tarkkuusalueet ja kelmeät sivuvalot korostavat tilaa ja paikkaa. Otosvalikoima on suvereenisti käytössä: taistelun liikkeistä motivoituvaa käsivaraa, herkuttelevaa, kapinan pieniä teknisiä detaljeja korostavaa erikoislähikuvaa, kalansilmäistä seurantaotosta, sarjakuvamaista sivuprofiilia.

Yksi esimerkki kerronnan ja äänisuunnittelu taidosta: kapinajohtaja ja teknovelho (Bongin luottokasvo Kang-ho Song) keskustelevat kielenkääntäjäkojeen kautta. Ensimmäiset rivit kuullaan laitteen roboäänen kääntämänä, mutta sitten ääni häivytetään pois. Keskustelu jatkuu kahdella kielellä, mutta tarina ei enää kaipaa muistutusta “futuristisesta teknologiasta”. Siinä on mallia tarinan ja tekniikan oikeasta alisteisuudesta.

Tilda Swintonin riemumielisen ylinäyttelevä suoritus junan Maggie Thatcherinä asettaa Meryl Streepin taannoisen tulkinnan häpeään. Junakoulun opettajan hysteerisen epäaito usko koneeseen taas tuo hilpeästi mieleen uuden pääministerimme.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS HD MA 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202