Hollywood-satiireja on sen verran vähän, että jokainen niistä on huomion arvoinen. King Vidorin kuuluisa mykkäelokuva Show People kertoo unelmakaupunkiin tulleesta nuoresta naisesta, joka saavuttamans…
Hollywoodin kulissientakaista elämää on saatu seurata elokuvan keinoin todella vähän, vaikka aiheesta saisi varmasti irti vaikka mitä. Kuuluisin unelmakaupunkia kuvaava elokuva on ehdottomasti Billy Wilderin Auringonlaskun katu (Sunset Boulevard, 1950), jota eivät suinkaan kaikki taiteenlajin parissa elämänsä viettäneet amerikkalaiset katsoneet hyvällä.
Mykän kauden aikana aiheeseen kajottiin kahdesti. James Cruzen vuonna 1923 ohjaama Tyttö, joka tuli Hollywoodiin (Hollywood, 1923) lukeutuu valitettavasti kadonneiden elokuvien joukkoon, mutta onneksi sentään King Vidorin (Kansan mies, 1928) ohjaama satiiri Show People (a.k.a Ilveilijöitä) on säilynyt jälkipolvien tutustuttavaksi.
Georgialainen kenraali Pepper saapuu tyttärensä Peggyn kanssa Hollywoodiin tarkoituksenaan tehdä tästä tähti. Askel elokuvamaailmaan ei ole kuitenkaan niin helppo, kuin mitä Peggy on kuvitellut. Suuren draamanäyttelijän urasta haaveileva tyttö päätyy pienen Comet-studion slapstick-komediaan, joka ei todellakaan vastaa hänen käsitystään laatuelokuvasta. Elokuvan yllättävän menestyksen myötä Peggysta sukeutuu kuitenkin tähti, eikä aikaakaan, kun menestyksen huumaama tyttö on valmis unohtamaan niin menneisyytensä kuin vanhat ystävänsäkin.
Vidorin kuuluisista mykkäelokuvista vähäisimmälle huomiolle jäänyt Show People on näppärä ja hauska, elokuvamaailman tähdille ivaileva elokuva, joka pohjautuu väittämän mukaan Gloria Swansonin uraan. Elokuva yhdistelee mutkattomasti hersyvää huumoria ja laadukasta draamaa aimo annoksella elokuvamaailman glamouria. Vanhojen elokuvien ystäviä kiehtoo aidon Hollywood-maailman lisäksi myös lukuisten tähtien cameo-roolit, joista Peggyn kohtaaminen Chaplinin kanssa on kaikkein kuuluisin ja ikimuistoisin.
Pääosaa esittävä Marion Davies muistetaan nykyään parhaiten William Randolph Hearstin rakastajattarena, jolle Orson Welles irvaili menestyselokuvassaan Citizen Kane. Tämä ei tee Daviesille oikeutta, sillä jo pelkästään Peggyn rooli osoittaa hänen olleen osaava komedienne. Daviesin vastanäyttelijäksi Vidor aikoi kiinnittää Kansan miehessä edukseen esiintyneen James Murrayn, mutta tämä oli ajautunut jo sen verran syvälle kamppailussaan alkoholiongelmansa kanssa, ettei suunnitelmista tullut loppujen lopuksi mitään. Murrayn tilalle valittu William Haines suoriutuu osastaan Peggyä rakastavana Billynä kiitettävästi, eikä Murrayta lopulta jää kaipaamaan. Mykän kauden stereotyyppistä elokuvahurmuria esittävä Paul Ralli on pätevä roolissaan hänkin.
Show People on paitsi mielenkiintoinen aikamatka Hollywoodin kultaisiin vuosiin, myös laadukas viihde-elokuva kaikille elokuvamaailman menosta kiinnostuneille.
teksti: © 2005 Kari Glödstaf
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA