Scream 4

Scream 4 (2011)

| DVD
  • 1

Wes Cravenin uusimmassa Screamissa tehdään sarjan edellisten osien tapaan metaelokuvaa.

julkaistu 2011-09-01 / päivitetty 08.09. klo 16:04

KUVA 4

Scream 4
Scream 4 

KUVA 3

Scream 4
Scream 4 

KUVA 2

Scream 4
Scream 4 

KUVA 1

Scream 4
Scream 4 

Scream 4

Ohjaus Wes Craven
Näyttelijät Neve Campbell, Emma Roberts, Alison Brie, Courteney Cox, David Arquette, Hayden Panettiere
Maa Yhdysvallat
Pituus 111 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Olen jo ehtinyt rustata muistiinpanoihini ensimmäiset närkästyneet kommentit tylsän kliseisestä jatko-osasta, kun huomaan tulleeni näpäytetyksi. Ohjaaja Wes Cravenia ja käsikirjoittaja Kevin Williamsonia epäilemättä hymyilyttäisi, jos he olisivat katsomassa hölmistynyttä ilmettäni. Joudun myöntämään, että Screamin tekijäkaartilla on murska-arviot saaneen kolmososan jälkeen vielä kykyä nauraa itselleen.

Ja siinä se ongelma juuri piileekin. Craven osasi nauraa itselleen jo ensimmäisessä Screamissa (1996) ja heti perään Scream 2:ssa (1997). Scream 4 on vanha vitsi.

Tekijöiden tapa kritisoida teinikauhuleffojen kliseitä ja toisaalta samaan aikaan häpeilemättä toistaa niitä, jaksaa viihdyttää hetken. Pian alkaa kuitenkin epäilyttää, josko kaikki nelososan metakeskustelu metaelokuvista onkin vain tapa suojautua kritiikiltä ja oikeuttaa vielä yksi huono kauhuelokuva.

Vaikuttaa siltä, että Craven ja Williamson ovat itsekin tajunneet, minkälaista heikkoa toisintoa vanhasta tässä ollaan tekemässä.

Kaikkien aikojen uhri Sidney Prescott (Neve Campbell) palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen kotikyläänsä Wesboroon markkinoimaan uutta kirjaansa. Samalla kauan poissa ollut Ghostface aloittaa taas viattomien silpomisen, ja niinpä Sidney sekä vanhat tutut Dewey Riley (David Arquette) ja vaimonsa Gale Weathers-Riley (Courteney Cox) ovat jälleen pulassa.

Jotta koko juttu ei olisi ihan ysäriä, on nelososaan ympätty mukaan web 2.0 -tematiikkaa. Tämä sosiaalisen median kauhistelu näyttää juuri siltä, mitä se onkin – vanhan miehen nurinalta. Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten vastaava jeesustelu olisi saattanut mennä läpi, mutta kuka 2010-luvulla tosissaan uskoo, että Facebook tekee psykopaatteja? Craven ja Williamson ilmeisesti.

Elokuvassa on kohtaus, jossa Wesboron teinit ovat kokoontuneet Stab-a-thoniin katsomaan kaikki seitsemän Stabia (Sidneyn kokemuksista tehty kauhuelokuvasarja) putkeen. Tarkoituksena on nauraa elokuvien kliseille ja vetää pää täyteen. Ehkä Scream 4 voisi sopia vastaavaan käyttöön: ”Aina kun joku pakenee yläkertaa – juo! Aina kun kännykkä ei löydä kenttää – juo!”

Onko kliseille nauraminen kuitenkaan enää hauskaa, jos käsikirjoittaja tekee sen puolestamme neljättä kertaa? Enpä tiedä. Kauhuguru Cravenin soisi jo keskittyvän johonkin muuhun.

Teksti: © 2011 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202