Rautakaupunki

Out of the Furnace (2013)

| Blu-ray
  • 3

Scott Cooperin toinen ohjaustyö on säälimätön potretti miehestä joka menetti kaiken.

julkaistu 2014-05-06 / päivitetty 23.05. klo 13:01

KUVA 4

Woody Harrelson
Woody Harrelson 

KUVA 3

Forest Whitaker
Forest Whitaker 

KUVA 2

Casey Affleck
Casey Affleck 

KUVA 1

Christian Bale
Christian Bale 

Rautakaupunki

Ohjaus Scott Cooper
Näyttelijät Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker, Willem Dafoe, Zoe Saldana
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Yhdysvaltojen talous on kuralla, työpaikat ovat kortilla ja maan selkärangan luoneet teollisuuskaupungit vararikon partaalla. Esimerkiksi Detroit – autoteolliisuuden keskus – hakeutui konkurssiin heinäkuussa taloudellisen taantuman johdosta, ja tällä hetkellä useat kaupungit (mm. Chicago ja Las Vegas) taistelevat kynsin hampain välttääkseen saman kohtalon kapitalismin luvatussa maassa.

Rautakaupunki sijoittuu Braddockiin Pennsylvaniaan, jonka sijainti tunnetaan myös osana Yhdysvaltain ruostevyöhykettä. Rappeutuneen pikkukaupungin keskiössä on terästehdas, joka käytännössä työllistää kaikki kaupungin duunarit. Yksi heistä on hyvätahtoinen Russell Baze (Christian Bale), joka rehellisen uurastuksen ohella huolehtii kuolemansairaasta isästään. Kun Russellin Irakin sodasta palannut veli, Rodney (Casey Affleck), sotkeutuu laittomuuksiin, on isoveljen saatettava tämä rikollisilta poluilta.

Elokuvan tarinankulku on suorastaan julmaa; yhden virheen seuraamukset ovat ankarat ja tuottavat ikävien tapahtumien ketjureaktion. Russellin maailma murenee pala palalta ja kun jäljelle ei vaikuta jäävän menetettävää, kääntää Cooper veistä haavassa. Katsojan empatiankykyä koetellaan kohtaus toisensa jälkeen.

Cooper jäljittelee Killing Them Softlyn pessimististä visiota nyky-Amerikasta, joskin hienovaraisemmin. Televisiosta kaikuu puheita lupauksista ja muutosten tuulista Obaman astuessa valtaan, mutta Braddockin asukkaat tarkalleen tietävät että heidän on selviydyttävä lamasta omin käsin.

Työväenluokan ruumiillistuma on Rodney, joka kärsii sodan syvistä, psyykkisistä arvista. Tukea hän ei lukuisista palveluksistaan huolimatta valtiolta saa, eikä henkinen kantti kestä terästehtaassa pyörivää arkea. Vähistä vaihtoehdoista jäljelle jää uhkapelaaminen ja nyrkkeily rikollisjärjestön pyörittämissä otteluissa, oman henkensä uhalla.

Rautakaupunki on esteettisesti kaunis, joskin sisällöltään sekava; vahvan alun jälkeen tarinan fokus harhailee liian monen keskeisen hahmon toimesta. Vasta elokuvan viimeinen puolituntinen on luvattua “kosto-elokuvaa”, jossa yllätystäyteisen elokuvan kliimaksi syntyy sangen hätiköidysti ja ennalta-arvattavasti.

Cooperilla on kahden ensimmäisen ohjauksensa perusteella harvinainen kyky saada näyttelijöidensä suorituksista maksimaaliset tulokset. Jeff Bridges ansaitsi roolistaan Oscar-patsaan, kun taas aina luotettavan Balen henkeäsalpaava esitys yksinään nostaa Rautakaupungin nautittavuutta. Ilman American Hustlen viemää huomiota, Bale voisi palkintojen valossa olla mukana parhaan miespääosan keskustelussa.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.35:1 -laajakuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Lisämateriaalina neljä taustoittavaa esittelypätkää.

Teksti: 2014 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202