Rahalla Saa 2

Snabba Cash 2 (2012)

  • 4

Rahalla Saa 2 palaa voimalla Tukholman alamaailman ruudinhajuiseen ja verenmakuiseen sykkeeseen.

julkaistu 2012-09-20 / päivitetty 09.10. klo 16:04

KUVA 2

Rahalla Saa 2
Rahalla Saa 2 

KUVA 1

Rahalla Saa 2
Rahalla Saa 2 

Rahalla Saa 2

Näyttelijät Babak Najafi
Maa Ruotsi
Pituus 99 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Pari vuotta sitten koulukiusaamisesta kertovalla elokuvalla Sebbe huomiota herättänyt iranilaissyntyinen ohjaaja Babak Najafi on päässyt ohjaamaan yhtä Ruotsin tämän hetken kuumimmista vientituotteista. Tai oikeastaan kahta, sillä itse elokuvasarjan lisäksi myös pääosanäyttelijä Joel Kinnaman on tällä hetkellä kovaa huutoa Hollywoodissa.

Rahalla Saa 2 pohjautuu vuonna 2010 trilogian avanneen jännärin tapaan Jens Lapiduksen romaaneihin. Elokuvien välillä aikaa on kulunut kolme vuotta ja entinen kauppatieteiden opiskelija Johan Westlund on pääsemässä vankilasta ensimmäistä kertaa valvomattomalle lomalle. Samaan aikaan JW:n vanha tuttu Jorge Salinas on palannut Tukholmaan huumeet mielessä, ja toisaalla Mahmoud yrittää maksaa velkansa rikollispomolle.

Elokuva on täynnä ensimmäisestä osasta tuttuja kasvoja ja hyvä niin. Trilogia pysyy ainakin toistaiseksi yhtenäisenä ja tapahtumia on helpompi jäsentää kun tietää entuudestaan kuka kukin on. Onkin hyvä nähdä elokuvat järjestyksessä, vaikka takaumilla palataankin muutamia kertoja ensimmäisen tapahtumiin.

Rahalla Saa 2 on ensimmäistä osaa vielä astetta synkempi rikoselokuva. Hahmot ovat kylmäverisempiä ja tappaminen on ratkaisu suurimpaan osaan ongelmista. Ystävät, lojaalius ja kohtuus eivät vaakakupissa paina kun toisella puolella vastassa on kylmä raha.

Vaikka ohjaaja on vaihtunut, ensimmäisen ohjannut ja sillä Hollywoodiin laukaistu Daniel Espinosa on mukana tuottajan asemassa. Tyyli on hyvin samankaltainen ja Rahalla Saa 2 saattaa avata myös Najafille ovet Atlantin taakse. Ylivalottunut taivas, paikoin voimakas kohina ja käsivarakuvaus ovat yhä läsnä.

Kakkososa on jaettu kolmeen erillään kulkevaan tarinaan, jotka risteävät ajoittain. Välillä tunnetilojen tehostamiseksi leikataan ristiin rastiin eri avainhenkilöiden tarinoiden välillä. Ratkaisut vaikuttavat huolella valituilta ja toimivat loistavasti tarinoiden teemallisessa yhdistämisessä. Musiikin kanssa ei onnistuta aivan yhtä hyvin, koska monesti aggressiivista tunnelmaa hyvin tukeva teknojytinä ei ehdi kunnolla edes alkaa, kun ollaan jo rauhallisemmissa maisemissa. Tällöin ainoa jäljelle jäävä keino on laiskasti vaimentaa musiikki, ikään kuin se kuuluisi radiosta tai televisiosta.

Hahmojen omia ongelmia avataan hyvin, ja välillä vaikuttaa siltä, kuin pahoilla miehillä olisi sittenkin ripaus omatuntoa jäljellä. Sitten painetaan taas liipaisimesta. Väkivalta sattuu, huuto särkee korvia ja verta ei säästellä, mutta mässäilyn puolelle ei mennä. Elokuva onkin todella uskottavan tuntuinen. Aseet laulavat keskellä päivää ja lapset itkevät peloissaan pienissä lähiöasunnoissa, kun vanhemmat hoitavat vieressä bisneksiään. Kenelläkään ei ole hyvä olla, ei edes katsojalla. Eikä pidäkään.

Ruotsalaiset osoittavat vuosi toisensa jälkeen, että rankka rikoselokuva voi toimia myös Pohjoismaissa. Suomalaisia vastineita saa toistaiseksi odottaa.

Teksti: 2012 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202