Prinsessa

Prinsessa (2010)

| DVD
  • 2

Arto Halosen kankea draamadebyytti Anna Lappalaisesta, Kellokosken prinsessasta.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2011-03-28 / päivitetty 06.04. klo 11:11

KUVA 4

Krista Kosonen
Krista Kosonen 

KUVA 3

Paavo Westerberg
Paavo Westerberg 

KUVA 2

Kukkola
Kukkola 

KUVA 1

Paula Vesala ja Katja Kukkola
Paula Vesala ja Katja Kukkola 

Prinsessa

Ohjaus Arto Halonen
Näyttelijät Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja
Maa Suomi
Pituus 104 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Prinsessa

Arto Halosen kankea draamadebyytti Prinsessa perustuu tositarinaan Anna Lappalaisesta, kabareetanssijasta joka päätyi viettämään Kellokosken mielisairaalassa yli 50 vuotta. Sinänsä virkistävä aihe, jota ei kotimaisessa elokuvassa turhan usein sivuta, tärveltyy ponnettomaan käsikirjoitukseen ja aneemiseen kerrontaan.

Tarina sijoittuu Lappalaisen (Katka Kukkola) ensimmäisiin vuosiin Kellokoskella. Alkuun mykkä tulokas paljastaa pitkän hiljaisuuden jälkeen harhansa, kun hän vaatii muiden kohtelevan häntä kuin kuninkaallista. Anna Lappalainen onkin prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.

Hovineidokseen prinsessa saa Christina von Heyrothin (Krista Kosonen), oopperaan ja sairaalan resuiseen juoppoon, potilas Saastamoiseen (Peter Frantzén) viehättyneen nuoren asukin. Muita alamaisia ovat mm. potilas Kuronen (Pirkka-Pekka Petelius) ja Iso-Iita (Ulla Tapaninen).

Seesteistä sairaala-arkea varjostaa kehittyvä lääketiede: uusinta uutta oleva lobotomia on rantautunut Kellokoskelle asti, ja nimiä kerätään jo listaan. Yrmeä lääkäri Grotenfelt (Samuli Edelmann) on edistysten puolella, humaanimpaa puolta taas edustaa lääkäri Lonka (Paavo Westerberg). Tämän vastustuksesta huolimatta metodia aletaan soveltaa potilaisiin.

Pitkän linjan dokumentaristi Arto Halosen (Magneettimies) ensimmäinen näytelmäelokuva kärsii selvästi ohjaajansa taustasta. Halonen ei uskalla kokeilla tai ottaa riskejä: kuvakerronta on harmaata ja elotonta, eikä hahmoista oteta riittämiin irti. Ääniraita herättää huomiota väärällä tapaa, korostaen juonen taitekohtia turhan painokkaasti.

Halosen, Westerbergin ja Pirjo Toikan yhteistyönä muodostunut käsikirjoitus haahuilee päämäärättä eteenpäin. Keskeinen motiivi on tapa, jolla Lappalainen hurmaa läheisensä ja tuo kelmeään sairaalayhteisöön lämpöä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Efekti ei kuitenkaan välity filmistä kuin osittain, ja kohtaukset tuntuvat usein turhan alleviivaavilta ja irrallisilta.

Draamallisesti epäonnistunut ratkaisu on vielä lopuksi leikata 1930-luvun lopulta 50 vuotta eteenpäin, Lappalaisen kuolinhetkeen. Lääkäri Grotenfeltin kyyneleet ja muumioksi meikattu päähenkilö muodostavat aivan turhan epilogin tarinalle, jonka “sairas parantaa sairaan”-symboliikka on alun alkaen kömpelösti esitetty.

Pääosassa Katja Kukkola tekee minkä voi, ja Krista Kosonen suoriutuu kiitettävästi traagisen hahmonsa puitteissa. Peter Frantzénin reikähampainen dena sen sijaan on jo turhan nähty, eikä hahmolla ole käsikirjoituksessa sijaa kuin huvittavana sivuhenkilönä.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

DVD Sandrew Metronomen julkaisussa kuva (2.35:1 anamorfinen laajakuva) ja ääni (DD 5.1/Stereo) ovat hyvää DVD peruslaatua. Lisämateriaaleissa mukana muun muassa musiikkivideoita, making of -kuvagalleria sekä dokumentti, joka valottaa hitusen lisää Anna Lappalaisen menneisyyttä ja Prinsessa-elokuvan tekovaiheita. Prinsessan lauluun ympätty teknobiisi on mauton eivätkä ekstrat muutenkaan pelasta ponnetonta elokuvaa.

DVD teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202