Poseidon

Poseidon (2006)

  • 2

Uuden vuoden aatto. Loistoristeilijä Poseidon taittaa matkaansa leppoisissa tunnelmissa. Mukana on juhlakansaa 2000 ihmisen verran ja siihen miehistö vielä päälle. Vuosi saadaan vaihdettua, mutta sitt…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 11.06. klo 14:02

KUVA 2

Emmy Rossum ja Kurt Russell
Emmy Rossum ja Kurt Russell 

KUVA 1

Kurt Russell, Richard Dreyfuss ja Josh Lucas
Kurt Russell, Richard Dreyfuss ja Josh Lucas 

Poseidon

Ohjaus Wolfgang Petersen
Näyttelijät Kurt Russell, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Kevin Dillon, Josh Lucas, Mía Maestro, Mike Vogel, Jacinda Barrett
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Warner Bros. Pictures, Radiant Productions, Next Entertainment, Irwin Allen Productions, Synthesis Entertainment ja Virtual Studios.

Uuden vuoden aatto. Loistoristeilijä Poseidon taittaa matkaansa leppoisissa tunnelmissa. Mukana on juhlakansaa 2000 ihmisen verran ja siihen miehistö vielä päälle. Vuosi saadaan vaihdettua, mutta sitten musiikki loppuu kuin seinään: Jättiläismäinen hyökyaalto ilmestyy avomerellä kuin tyhjästä ja keikauttaa Poseidonin katolleen. Eloonjääneet aloittavat epätoivoisen kamppailun kohti ulkoilmaa tietäen, että pelastusjoukot ovat vielä kaukana.

Wolfgang Petersen on mies paikallaan kun etsitään ohjaajaa meriaiheiselle elokuvalle. Aina vain parempi jos siihen liittyy hivenen katastrofia. Ilmeisesti meriaiheiset teemat oli koluttu loppuun kun Paul Gallicon kirjaan perustuva, vuonna 1972 alun perin filmattu The Poseidon Adventure kelpasi kierrätettäväksi. Meritragediahan on aina vedonnut maksavaan yleisöön, kestäen jopa Titanicin hömpötykset. Täytyisihän konseptin toimia nytkin. 150 miljoonaa dollaria tuottajiensa rahaa kastelleen Poseidonin varaan laskettiin todella paljon ja sen piti olla hailean elokuvakesän pelastusköysi. Lippuluukuilla oli kuitenkin kylmää. Syykin on selvä: Poseidonissa mennään asiaan lähes alkutekstien jälkeen ja osin mielenkiintoisetkin ihmiskohtalot saavat jäädä sivuun kun tsiljoona litraa merivettä syöksyy käytäville. Mistä ja miksi aalto tulee on täysin epäolennaista. Se vain tulee. Sitten räpiköidään.

Poseidon on kaiken muun ihmeellisyyden lisäksi täynnä karmeita lapsuksia. Niitä on ihan mukava laskea aikansa kuluksi. Jos nyt unohdetaan käsikirjoituksen puute niin lavastus on todella paksua soopaa, varsinkin kun pitää mielessä, että laiva on ylösalaisin suurimman osan ajasta! Suuresti arvostamani kuvaaja John Seale (Harry Potter ja viisasten kivi) ei hänkään löydä hätkähdyttäviä kuvakulmia sitten millään. Harmi, sillä tästä olisi voinut repiä irti muutakin kuin tanssisalin pianokohtauksen. Mitä tulee sitten niihin ”huikeisiin” tehosteisiin, niin hoh hoijaa. Grafiikkavelhot ovat taas kerran unohtaneet, miten tehdään aidon näköistä vettä. Petersenin edellisessä kalastusfilmissä (Meren raivo) pärskeet olivat huomattavasti realistisempia. Nyt suuri valkokangas on liian armoton näyttämö. Laiva onneksi saadaan kumoon vähintäänkin näyttävästi. Ilman sitä Poseidon olisi ollut suurempi pettymys.

Näyttelijöihin tämä meriseikkailu ei karahda. Kurt Russell (Ratkaisun hetket) on oma itsensä perheenisänä, Kevin Dillon ärmyilee totutusti ja Emmy Rossumkaan ei (onneksi) tällä kertaa laula. Parhaimmassa vedossa on kuitenkin Richard Dreyfuss, joka ottaa kaiken irti homppeliroolistaan. Tottakai mukaan on mahdutettu myös pakollinen merihädässä oleva äiti-poika yhdistelmä (Jacinda Barrert ja Jimmy Bennett).

Ei ollut Poseidon nimensä veroinen elämys, lopun yllättävästä juonenkäänteestä huolimatta. Risteilijä painuu meren pohjaan yhdessä Supermanin, Karibianmeren Piraattien ja muiden kesäpätkien kanssa. Todellisempaa draamaa kaipaavat voivatkin edelleen kelailla Estonia-dokumenttejaan.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202