Pelikaanimuistio

The Pelican Brief (1993)

  • 4

Nuori lakiopiskelija (Julia Roberts) ja tiedonjanoinen journalisti (Denzel Washington) jahtaavat murhaajaa legendaarisen Alan J. Pakulan poliittisessä trillerissä.

julkaistu 2008-06-27 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 3

Julia Roberts, Denzel Washington
Julia Roberts, Denzel Washington 

KUVA 2

Denzel Washington
Denzel Washington 

KUVA 1

Julia Roberts
Julia Roberts 

Pelikaanimuistio

Ohjaus Alan J. Pakula
Näyttelijät Denzel Washington, Julia Roberts, Sam Shepard, John Lithgow, John Heard, Tony Goldwyn, Robert Culp, Stanley Tucci
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Warner Bros. Pictures ja Warner Home Video Finland.

Legendaarisen ohjaaja-tuottaja Alan J. Pakulan meriitteihin kuuluvat sellaiset rakastetut ikivihreät kuten Sofien valinta (1982), joka toi Meryl Streepille toisen Oscarinsa, ja Kuin surmaisi satakielen (1962), jota hän oli ainoastaan tuottamassa. Monia hahmopainotteisia draamoja ohjannut mies todisti Pelikaanimuistiolla olevansa vedossa vielä 90-luvullakin, vain muutamia vuosia ennen kuolemaansa.

Huippunimekästä kastia johtavat Julia Roberts ja Denzel Washington. Roberts on Darby Shaw, terävä lakitieteen opiskelija, joka kirjoitti “pelikaanimuistion”, rohkean teorian kahden tuomarin murhasta. Nuori nainen tajuaa olevansa Yhdysvaltojen korkeanpien tahojen maalitaulu, kun hänen miesystävänsä (Sam Shepard) eliminoidaan tämän vietyä teorian FBI:n tietoon.

Washington esittää Gray Granthamia, tiedonjanoista journalistia, joka lyöttäytyy yhteen Shaw’n kanssa paljastaakseen murhaajan henkilöllisyyden. Kaksikko lähtee henkensä kaupalla vaaralliselle missiolle totuuden selvittämiseksi, vältellen samalla Yhdysvaltain viranomaisia.

Pelikaanimuistio on hallittua ja otteessaanpitävää Hitchcock-tyylistä suspensea. Jännitys kuohuu koko ajan pinnan alla, ja purkautuu välillä harkitun hillityissä toiminnallisemmissa jaksoissa. Mistään suoranaisesta actionista ei tämän elokuvan kohdalla voi puhua, mutta painostava tunnelma pitää jännityksen korkealla koko ajan.

Samankaltaiseen määritelmään pyrki varmasti myös toinen arvostettu ohjaaja Roman Polanski. Hänen tuorein elokuvansa, Ewan McGregorin vetämä politiikkajännäri The Ghost Writer (2010) on samaa maata Pakulan Pelikaanimuistion kanssa, joka muuten jäi miehen viimeiseksi elokuvaksi tuottajana.

Pakulan itsensä kirjoittama käsikirjoitus perustuu amerikkalaiskirjailija John Grishamin samalla nimellä kulkevaan romaaniin. Grishamin lakitieteellisistä fiktioteoksista on nähty valkokankaalla myös muun muassa Firma (1993) ja Päämies (1994).

Premississä innottomalta ja tylsältä peruskauralta vaikuttanut elokuva pelastuu vahvan dialogin ja valovoimaisten näyttelijöiden ansiosta. Julia Roberts ja Denzel Washington ovat tässä vuonna 1993 valmistuneessa elokuvassa vielä nuoria tähtiä. Heidän viileän ammattimainen kemiansa tuo tarinaan sähköä, nostaen sen aivan uudelle tasolle.

Laatunimien litania jatkuu pienemmissä osissa. Jurassic Park -elokuvissa sittemmin esiintynyt Sam Shepard ja Kolmas kivi auringosta -sarjan pääjehu John Lithgow vetävät pienehköt mutta tuiki tärkeät roolit. Myös aiemmin tänä vuonna Oma taivas (2009) -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut, lähes tunnistamattomaksi stailattu Stanley Tucci on bongattavissa karmivassa pikkuroolissa.

Kaikesta huolimatta Pelikaanimuistio ei ole mikään järin syvällinen elokuva, mutta pysyy silti tarpeeksi ruodussa välttyäkseen lipsahtamasta popcornin puolelle. Käsikirjoitus pysyy koko ajan tiukasti asiassa ja jättää toiminnan vähemmälle. Ratkaisu toimii, ja karismaattiset näyttelijät pitävät kokonaisuuden reilusti keskitason yläpuolella.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202