Koulupoika Trevor (Osment) saa opettajalta (Spacey) tehtävän yrittää parantaa maailman pahaa. Pienimies ottaa koulutehtävänsä tosissaan ja luo ketjukirjemäisesti kulkevan parannuskeinon: “Tee hyvä pal…
Mimi Leder oli tuttu minulle Deep Impact -elokuvan kautta. Michael Bayn suurmenestyksen saavuttanut Armageddon jyräsi Lederin elokuvan kylmästi. Mielestäni Deep Impact oli kuitenkin huomattavasti parempi mitä paatoksellinen Armageddon. En väitä, ettei Deep Impact olisi ollut paatoksellinen, Armageddon sattui vain olemaan paatoksellinen sanan jokaisessa negatiivisessa merkityksessä. Lederin tähän mennessä viimeisin Anna hyvän kiertää (Pay It Forard, 2000 USA) on myös mielenkiintoinen elokuva, joten oli ihme etten ollut tarttunut siihen vielä aikaisemmin.
Anna hyvän kiertää on mielenkiintoa herättävä muun muassa näyttelijäkaartiltaan. Mukana on American Beauty -luuseri Kevin Spacey, Kuudennen aistin lapsikasvo Haley Joel Osment ja näinä päivinä vilkkaasti kankaalla näkynyt Helen Hunt. Spacey on ollut myös runsaasti kankaalla, joka johtuu osin American Beautyn saamasta maailmansuosiosta, mutta myös miehen lahjakkaasta ammattitaidosta. Ennen Anna hyvän kiertää Spacey on esiintynyt viime aikojen elokuvissa mm. Anthony Drazan Eddien maailmassa, pörssimaailmaa sivuavassa Sikariportaassa ja irlantilaisterroristi Martin Cahillin jenkkiläiselämänkerrassa Tavallisen rehti rikollinen. Anna hyvän kiertää on Spaceyltä vaihteeksi suurempi esiintyminen. Lapsitähti Haley Joel Osment muistetaan ehdottomasti Kuudennasta aistista, vaikka löytyyhän meriiteistä sellainenkin tapaus kuin rooli Forrest Gumpissa. Helen Hunt repäisee Lederin elokuvassa, eikä lopputulos ole niin säälittävä mitä ehkä Mitä nainen haluaa tai Tohtori T. ja naiset. Kolmikko onkin elokuvalle merkittävä voima ja roolisuoritukset hyviä.
Catherine Ryan Hyden novelliin perustuvan elokuvan idea on simppeli. Koulupoika Trevor (Osment) saa yhdyskuntatiedonopettajalta (Spacey) tehtävän yrittää parantaa maailman pahaa. Pienimies ottaa koulutehtävänsä tosissaan ja luo ketjukirjemäisesti kulkevan parannuskeinon: “Tee hyvä palvelus kolmelle, jotka jatkavat sitä kolmelle.” Yksinkertainen idea on saanut ympärilleen elokuvan, jolla on massiiviset piirteet.
Lederin elokuva availee kyynelkanavia, eikä tätä ole vähentämässä Osmentin lapsekkaat kasvot. Anna hyvän kiertää ei ole kuitenkaan nappisuoritus, sillä on myös omat vikansa. Elokuvan pahin vika on sen venytetty käsikirjoitus. Normaalin elokuvan mittainen puolitoistatuntia olisi hyvinkin riittänyt pituudeksi. Tämän jälkeinen puolituntinen tuntuu itsestään selvien asioiden jahkaamiselta ja paatokselliselta pitkittelyltä. Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että ohjaaja tai käsikirjoittaja on tehnyt tällaisen ratkaisun, sillä tarinan muokkaaminen kaiken tarpeellisen sisältäväksi ja samalla oikean mittaiseksi olisi onnistunut näin maallikonkin silmin helposti. Kerronta oli mahtavaa juuri ensimmäiset kolme puolituntista. Tyypillistä Mimi Lederiä. Tämän jälkeen elokuva alkaa jaaritella, asioita käännellään edestakaisin, vaikka lopputulos on jo ennakoitavissa.
Vaikka tekstini saattaa antaa ymmärtää, ei elokuva ollut silti aivan näin tympeä kokonaisuudessaan, Jollekin saattaa kuitenkin jäädä paha maku suuhun. Mainitsen lopuksi vielä Kevin Spaceyn, Haley Joel Osmentin ja Helen Huntin, jotka tekevät elokuvasta katsomisen arvoisen. Hunt hätkähdyttää alussa, verraten lähiaikoijen muihin rooleihin, mutta lopputulos on hänen osaltaan loistava. Spacey ja Osment antavat Lederin ohjauksessa oman tarvittavan lisänsä, vaikka hahmot tuntuvat jo tutuilta, erityisesti Osment.
teksti: © 2002 Raimo Miettinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA