Anna hyvän kiertää

Pay It Forward (2000)

  • 3

Koulupoika Trevor (Osment) saa opettajalta (Spacey) tehtävän yrittää parantaa maailman pahaa. Pienimies ottaa koulutehtävänsä tosissaan ja luo ketjukirjemäisesti kulkevan parannuskeinon: “Tee hyvä pal…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Anna hyvän kiertää.
Anna hyvän kiertää. 

Anna hyvän kiertää

Ohjaus Mimi Leder
Näyttelijät Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Jay Mohr, James Caviezel, Jon Bon Jovi
Maa Yhdysvallat
Pituus 123 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Warner Bros. Pictures

Mimi Leder oli tuttu minulle Deep Impact -elokuvan kautta. Michael Bayn suurmenestyksen saavuttanut Armageddon jyräsi Lederin elokuvan kylmästi. Mielestäni Deep Impact oli kuitenkin huomattavasti parempi mitä paatoksellinen Armageddon. En väitä, ettei Deep Impact olisi ollut paatoksellinen, Armageddon sattui vain olemaan paatoksellinen sanan jokaisessa negatiivisessa merkityksessä. Lederin tähän mennessä viimeisin Anna hyvän kiertää (Pay It Forard, 2000 USA) on myös mielenkiintoinen elokuva, joten oli ihme etten ollut tarttunut siihen vielä aikaisemmin.

Anna hyvän kiertää on mielenkiintoa herättävä muun muassa näyttelijäkaartiltaan. Mukana on American Beauty -luuseri Kevin Spacey, Kuudennen aistin lapsikasvo Haley Joel Osment ja näinä päivinä vilkkaasti kankaalla näkynyt Helen Hunt. Spacey on ollut myös runsaasti kankaalla, joka johtuu osin American Beautyn saamasta maailmansuosiosta, mutta myös miehen lahjakkaasta ammattitaidosta. Ennen Anna hyvän kiertää Spacey on esiintynyt viime aikojen elokuvissa mm. Anthony Drazan Eddien maailmassa, pörssimaailmaa sivuavassa Sikariportaassa ja irlantilaisterroristi Martin Cahillin jenkkiläiselämänkerrassa Tavallisen rehti rikollinen. Anna hyvän kiertää on Spaceyltä vaihteeksi suurempi esiintyminen. Lapsitähti Haley Joel Osment muistetaan ehdottomasti Kuudennasta aistista, vaikka löytyyhän meriiteistä sellainenkin tapaus kuin rooli Forrest Gumpissa. Helen Hunt repäisee Lederin elokuvassa, eikä lopputulos ole niin säälittävä mitä ehkä Mitä nainen haluaa tai Tohtori T. ja naiset. Kolmikko onkin elokuvalle merkittävä voima ja roolisuoritukset hyviä.

Catherine Ryan Hyden novelliin perustuvan elokuvan idea on simppeli. Koulupoika Trevor (Osment) saa yhdyskuntatiedonopettajalta (Spacey) tehtävän yrittää parantaa maailman pahaa. Pienimies ottaa koulutehtävänsä tosissaan ja luo ketjukirjemäisesti kulkevan parannuskeinon: “Tee hyvä palvelus kolmelle, jotka jatkavat sitä kolmelle.” Yksinkertainen idea on saanut ympärilleen elokuvan, jolla on massiiviset piirteet.

Lederin elokuva availee kyynelkanavia, eikä tätä ole vähentämässä Osmentin lapsekkaat kasvot. Anna hyvän kiertää ei ole kuitenkaan nappisuoritus, sillä on myös omat vikansa. Elokuvan pahin vika on sen venytetty käsikirjoitus. Normaalin elokuvan mittainen puolitoistatuntia olisi hyvinkin riittänyt pituudeksi. Tämän jälkeinen puolituntinen tuntuu itsestään selvien asioiden jahkaamiselta ja paatokselliselta pitkittelyltä. Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että ohjaaja tai käsikirjoittaja on tehnyt tällaisen ratkaisun, sillä tarinan muokkaaminen kaiken tarpeellisen sisältäväksi ja samalla oikean mittaiseksi olisi onnistunut näin maallikonkin silmin helposti. Kerronta oli mahtavaa juuri ensimmäiset kolme puolituntista. Tyypillistä Mimi Lederiä. Tämän jälkeen elokuva alkaa jaaritella, asioita käännellään edestakaisin, vaikka lopputulos on jo ennakoitavissa.

Vaikka tekstini saattaa antaa ymmärtää, ei elokuva ollut silti aivan näin tympeä kokonaisuudessaan, Jollekin saattaa kuitenkin jäädä paha maku suuhun. Mainitsen lopuksi vielä Kevin Spaceyn, Haley Joel Osmentin ja Helen Huntin, jotka tekevät elokuvasta katsomisen arvoisen. Hunt hätkähdyttää alussa, verraten lähiaikoijen muihin rooleihin, mutta lopputulos on hänen osaltaan loistava. Spacey ja Osment antavat Lederin ohjauksessa oman tarvittavan lisänsä, vaikka hahmot tuntuvat jo tutuilta, erityisesti Osment.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202