Paul

Paul (2011)

| Blu-ray
  • 3

Simon Peggin ja Nick Frostin komedia kahdesta avaruusolioon törmäävästä keski-ikäisestä nörtistä.

julkaistu 2011-11-03 / päivitetty 04.11. klo 00:12

KUVA 3

Simon Pegg, Kristen Wiig, Nick Frost
Simon Pegg, Kristen Wiig, Nick Frost 

KUVA 2

Paul
Paul 

KUVA 1

Kristen Wiig, Simon Pegg, Nick Frost
Kristen Wiig, Simon Pegg, Nick Frost 

Paul

Ohjaus Greg Mottola
Näyttelijät Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Kristen Wiig, Jason Bateman, Sigourney Weaver, Jeffrey Tambor, Jane Lynch
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 105 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Koomikot Simon Pegg ja Nick Frost ovat tehtailleet (yhteistyössä ohjaaja Edgar Wrightin kanssa) 2000-luvulla pari loistavaa komediaa: Shaun of the Dead (2004) oli parodia zombie-elokuvista ja Hot Fuzz (2007) poliisielokuvista. Vaikka heidän uusi komediansa Paul irvaileekin E.T.:lle, Salaisille kansioille ja Kolmannen asteen yhteydelle, sen keskeisin vitsi on silti nörttikulttuurille (rakastavasti) naureskelu.

Paulin myötä Pegg ja Frost ovat siirtyneet Englannista Amerikkaan, ja muuton myötä on ohjaajakin vaihtunut Wrightista Greg Mottolaan (Adventureland, 2009).

Graeme (Pegg) ja Clive (Frost) ovat lähes keski-ikäisiä brittinörttejä, jotka ovat toteuttamassa elämänsä suurinta unelmaa: he matkaavat Amerikkaan sarjakuvamessuille. Unelmien reissulla käydään tutustumassa myös UFO- ja scifi-maamerkkeihin, Alue 51:een ja muihin hömpötyksiin.

Reissu saa shokeeraavan käänteen, kun kaksikko törmää Nevadan autiomaassa avaruusolioon nimeltään Paul (Seth Rogenin ääni). Kohtaaminen saattaisi muuten olla riemukas, mutta ikävä kyllä valtion agentit ovat Paulin kannoilla. Onneksi Graeme ja Clive suostuvat ottamaan takaa-ajetun muukalaisen tila-autoonsa ja näin alkaa kolmikon yhteinen pakomatka.

Vaikka Paul onkin keskivertokomediaa hauskempi, siitä puuttuu Shaun of the Deadin ja Hot Fuzzin nokkeluus, eikä siis yllä niiden tasolle. Amerikkalaisen Seth Rogenin repivä alapäähuumori tuntuu epämiellyttävältä kontrastilta Peggin ja Frostin lempeämmän tyylin rinnalla. Käsikirjoitustasolla idea oli ehkä toimiva, mutta valkokankaalla Rogenin maneerinen rähinä ärsyttää.

CGI- ja Motion Capture -tekniikoilla toteutettu Paul –alien näyttää kieltämättä onnistuneelta, mutta henkilöhahmona hän ei ole lainkaan kiinnostava. Sympaattiset Graeme ja Clive toimivat elokuvan moottoreina. Hauska ja omalla tavallaan koskettava hahmo on myös Kristen Wiigin esittämä Ruth Buggs, asuntovaunu-alueella kasvanut uskovainen, jonka maailma murenee – ja sanavarasto laajenee – Paulin tapaamisen myötä.

Vaikka tyylipaletti onkin elokuvassa hieman sekaisin, se tarjoaa kuitenkin paljon makoisia sketsejä ja nauruja, tai ainakin hörähdyksiä. Varsinkin kaksi ensimmäistä näytöstä ovat hetkittäin riemukasta roadmovieta.

Sivurooleissa nähdään tai ainakin kuullaan iso liuta nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Jason Bateman, Sigourney Weaver, Jeffrey Tambor, Jane Lynch ja jopa suurmestari itse, Steven Spielberg.

Blu-ray: Universalin Blu-ray julkaisu on tuttuun tapaan laadukas. Lisämateriaaleja löytyy suhteellisen hyvin ja tekninen puolikin on moitteeton. Kuvaformaattina on 2.35:1 anamorfinen laajakuva, ja ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalipuolelta löytyy kiinnostavimpana herkkuna Simon Peggin, Nick Frostin ja Greg Mottolan kepeä kommenttiraita. Kiinnostavia ovat myös featurettet The Evolution of Paul ja Who the Hell is Adam Shadowchild? Lisäksi levyltä löytyy pilalle menneitä otoksia, Simon Peggin naamanvääntelyä ja kuvagalleria.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202