Numero 23

The Number 23 (2007)

  • 2

Numero 23 ei ole täysin surkea tapaus, mutta aineksia olisi ollut parempaankin.

julkaistu 2007-01-04 / päivitetty 21.09. klo 14:02

KUVA 2

Virginia Madsen ja Jim Carrey
Virginia Madsen ja Jim Carrey 

KUVA 1

Jim Carrey tykkää numeroista
Jim Carrey tykkää numeroista 

Numero 23

Ohjaus Joel Schumacher
Näyttelijät Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Lerman, David Stifel
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 New Line Cinema, Contrafilm, Fingerling Films, Firm Films ja Kumar Mobiliengesellschaft mbH & Co. Projekt Nr. 1 KG.

Numero 23 on näyttelijä Jim Carreyn kolmas yritys jossain muussa kuin komediassa tai draamakomediassa. Majestic (2001), tai Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) eivät vakuuttaneet, eikä Numero 23 ole sekään Carreyn riemuvoitto.

Syy ei kuitenkaan ole Carreyssä vaan Joel Schumacherin kaavamaisessa ohjauksessa, ja epäuskottavassa käsikirjoituksessa, jossa on niin paljon reikiä, että se viheltää tuulessa.

Carrey esittää Walter Sparrowta, hieman elämäänsä leipääntynyttä eläinpoliisia. Walter saa vaimoltaan Agathalta (Virginia Madsen) syntymäpäivälahjaksi kirjan nimeltä Numero 23. Kirja kertoo miehestä, jonka elämän numero 23 sekoittaa. Numero löytyy kaikkialta, hänen syntymäajastaan, osoitteestaan, geeneistään ja jopa hänen nimestään. Oudointa kirjassa on kuitenkin se, että Walterin mielestä se on tarkka kopio hänen omasta elämästään, vaikka Agathan on vaikea tätä seikkaa ymmärtää.

Walter sukeltaa syvälle kirjan maailmaan ja alkaa pian itsekin nähdä tuota maagista numeroa kaikkialla elämässään. Äkkiä Walterista tuntuukin siltä, että hän ja kirjan päähenkilö ovat yksi ja sama henkilö, jolloin hänen oma tulevaisuus alkaa näyttämään huolestuttavalta. Walter hermostuu nyt todella. Hänen on pakko löytää kirjan kirjoittaja, jotta saisi jonkun selityksen tälle kaikelle.

Schumacher lupailee trilleriä, jossa katsoja pääsee matkustamaan syvälle ”häiriintyneen miehen pään sisälle”. Tällainen vahvasti psykologinen näkökulma kerrontaan olisikin ollut hyvä idea, mutta Numero 23 pitäytyy valitettavasti niissä tutuissa trillerin puitteissa, johon kuuluvat kököt juonenkäänteet ja pakolliset katsojan harhautukset. Juoni ei ole erityisen kekseliäs, ja tällaisten trillereiden ystävän saattaa hyvinkin vallata tunne, että tämähän on jo nähty pari kertaa ennen. Ja niinhän se on.

Numero 23 ei ole täysin surkea tapaus, mutta aineksia olisi ollut parempaankin. Lähtökohta on kiinnostava ja loppuratkaisu huomioon ottaen tässä sopassa olisi kyllä ollut kaikki ainekset ihan kelvolliseen trilleriin. Ongelmaksi muodostuu Schumacherin tarve tehdä elokuvasta kovin dramaattinen ja vauhdikas, joka johtaa persoonattomaan lopputulokseen. Juuri tuo persoonattomuus on valitettavasti alkanut olemaan enemmänkin sääntö kuin poikkeus Schumacherin teoksissa. Kiinnostavampaa olisi ollut, jos elokuva tosiaan olisi toimittanut perille sen mitä lupaili, psykologisen ”katsauksen häiriintyneen miehen pään sisälle”. Päähenkilön syvällisemmästä kuvauksesta olisi saattanut kummuta jotain tuoretta tai jopa haastavaa. Nyt katsojille tarjoillaan vain uudestaan lämmitetty ”twisteri”.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202