Notre Damen kellonsoittaja

The Hunchback of Notre Dame (1923)

  • 3

Victor Hugon kaunokirjallisuuden klassikon, Notre Damen kellonsoittajan ensimmäinen huomattava filmatisointi valmistui 1923. Pääosaa esitti ikimuistettavasti Lon Chaney, mutta muuten elokuva ei ole tä…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 4

Ernest Torrence ja Brandon Hurst
Ernest Torrence ja Brandon Hurst 

KUVA 3

Lon Chaney
Lon Chaney 

KUVA 2

Norman Kerry ja Patsy Ruth Miller
Norman Kerry ja Patsy Ruth Miller 

KUVA 1

Lon Chaney
Lon Chaney 

Notre Damen kellonsoittaja

Ohjaus Wallace Worsley
Näyttelijät Lon Chaney, Patsy Ruth Miller, Ernest Torrence, Tully Marshall
Maa Yhdysvallat
Pituus 95 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1923 Universal Pictures.

Victor Hugon klassikkoromaanin Pariisin Notre Dame (Notre-Dame de Paris, 1831) filmatisointeja on kertynyt vuosikymmenten saatossa pilvin pimein. Aiheen ensimmäinen elokuvasovitus ajoittuu niinkin kauas kuin vuoteen 1905, jolloin valmistunut versio nimettiin Esmeraldaksi. Tuoreimman päivityksen tarjosi puolestaan Disney, jonka animaatio sai ensi-iltansa vuonna 1996. Lukuisista filmatisoinneista parhaimpana pidetään William Dieterlen vuonna 1939 ohjaamaa versiota, jossa päätähtenä esiintyi Charles Laughton.

Aiheen kuuluisin mykkäfilmatisointi valmistui Universalin toimesta vuonna 1923. Elokuvan pääarkkitehtina toimi pääosaa esittävä Lon Chaney, joka oli ostanut Hugon romaanin filmausoikeudet kahta vuotta aiemmin. Useiden tuottajien käännettyä Chaneylle elokuvan suhteen selkänsä, ilmaisi Universal halukkuutensa sen tuottamiseen. Yhtiö sijoitti tuotantoon yli miljoona dollaria, joten mistään pienestä produktiosta ei ollut kyse. Sijoitus kannatti, sillä Notre Damen kellonsoittajasta tuli Universalin suurin menestyselokuva sinä vuonna ja sen myötä myös Chaney nousi suurten elokuvatähtien joukkoon.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun Pariisiin, kuningas Ludvig XI:n hallintokaudelle. Notre Damen katedraalissa asuu kuuro, puolisokea, kammottavasti vääristynyt kyttyräselkä Quasimodo, koko kaupungin ivan ja pilkan kohde. Omissa oloissaan viihtyvä Quasimodo joutuu vaikeuksiin, kun hän yrittää kidnapata kauniin mustalaistyttö Esmeraldan isäntänsä Jehanin vaatimuksesta. Quasimodo jää kiinni ja määrätään ruoskittavaksi. Hyväsydäminen Esmeralda tuntee sääliä olentoa kohtaan ja tarjoaa tälle apuaan, aavistamatta että piakkoin Quasimodo tulee pelastamaan hänet vielä pahemmalta kohtalolta.

Miljoonaa dollaria ei tuohon aikaan sijoitettu turhuuteen, joten komeaa katsottavaa Notre Damen kellonsoittaja vielä tänäkin päivänä on. Elokuvan pääpaino on näyttävyydessä ja studion siihen sijoittamat dollarit näkyvät kaikkialla: kymmenien metrien korkeuteen kohoavat rakennukset ovat kauttaaltaan täynnä pikkutarkkoja yksityiskohtia, puvustus huoliteltua ja ajan tyylin mukaista sekä roskaväen synkät ja kolkot asuinolosuhteet varsin onnistuneesti toteutettu. Suuria joukkokohtauksia on vaikka kuinka, hienoimpana kuninkaan sotilaiden ja roskaväen yhteenotto Notre Damen edustalla. Elokuvan vaikuttavat lavasteet olivat pitkään esillä Universalin studioalueella, kunnes tulipalo tuhosi ne vuonna 1967.

Näyttävä ulkoasu ei onnistu kuitenkaan kätkemään sitä tosiasiaa, että Notre Damen kellonsoittaja on juonitteluista, uhrautumisista ja romanssiviritelmistä huolimatta kovin keskinkertainen elokuva. Suurimpana ongelmana on itse käsikirjoitus, joka pyrkii kunnianhimoisesti kertomaan sekä Quasimodon että Esmeraldan tarinoita rinnakkain. Tämä on valitettavaa, sillä maailman hylkimä Quasimodo on hahmona huomattavasti kiinnostavampi kuin Esmeralda. Lavean lähestymistapansa seurauksena valtaosa tarinan muista henkilöistä jää ohuiksi, eivätkä heidän kohtalonsakaan jaksa pahemmin kiinnostaa. Elokuvan lopetus saattaa ensimmäisellä katselukerralla yllättää, mutta sen jälkeen sekin valttikortti on käytetty.

Universal kiinnitti elokuvaan suuren joukon tähtiä, joista kirkkaimpana loistaa Chaney. Hän piirtää hyvin koskettavan kuvan yhteisön ulkopuolelle suljetusta kellonsoittajasta. Chaneyn työskentely on yleensäkin vakuuttavaa, mutta tällä kertaa – nimenomaan raskaan maskeerauksen vuoksi – se tuntuu vieläkin vaikuttavammalta. Varsinkin kohtaus, jossa ruoskittu Quasimodo saa apua Esmeraldalta, ihastuttaa aina: tässä kohtauksessa Chaneyn mimiikka on taidokkaimmillaan hänen käydessä koko runnellun hahmonsa tunneskaalan läpi muutamalla vähäpätöisellä vartalon ja kasvon liikkeellä. Edesmennyt näyttelijäsuuruus Burt Lancaster (1913-1994) totesi kerran osuvasti, että “Chaney pystyi ilmaisemaan pelkillä ilmeillään enemmän kuin mitä käsikirjoittajat monen sivun sepustuksillaan”.

Muissa rooleissa nähdään Ernest Torrencen, Norman Kerryn, Brandon Hurstin ja Patsy Ruth Millerin kaltaisia tähtinäyttelijöitä – sääli vain, että viimeksi mainittua lukuun ottamatta he eivät hahmojensa särmättömyyden vuoksi pääse juurikaan esittämään taitojaan. Eniten harmittaa katsoa, kuinka Tully Marshallin tapainen mielenkiintoisuus hukataan täysin kuningas Ludvigin roolissa – muutama minuutti ja syrjään.

Mykän elokuvan tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva Notre Damen kellonsoittaja on toki näyttävä, mutta muulta anniltaan keskinkertainen elokuva, jonka toteutus jättää toivomisen varaa. Kylmä tosiasia nimittäin on, että ilman Lon Chaneyn mahtavaa roolisuoritusta tämäkään elokuva ei nauttisi nykyisenkaltaista arvostusta.

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202