Moneyball

Moneyball (2011)

| Blu-ray
  • 3

Moneyballin vahvuus on näyttelijöissä ja tarkassa käsikirjoituksessa ja heikkous itse aiheessa, baseballissa.

julkaistu 2012-05-21 / päivitetty 21.05. klo 22:10

KUVA 3

Philip Seymour Hoffman tuimana
Philip Seymour Hoffman tuimana 

KUVA 2

Brad Pitt ja Jonah Hill
Brad Pitt ja Jonah Hill 

KUVA 1

Brad Pitt
Brad Pitt 

Moneyball

Ohjaus Bennet Miller
Näyttelijät Brad Pitt, Jonah Hill, Robin Wright, Philip Seymour Hoffman
Maa Yhdysvallat
Pituus 133 min
Ikäraja sallittu
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Bennet Millerin ohjaama ja Brad Pittin tähdittämä Moneyball on baseballmaailmaan sijoittuva, tositarinaan pohjautuva urheiludraama. Sen vahvuus on hyvissä näyttelijöissä ja tarkassa käsikirjoituksessa, ja heikkous itse aiheessa, baseballissa.

Brad Pitt esittää baseballjoukkue Oakland A´sin manageria, joka joutuu jälleen kerran kokoamaan joukkueensa surkean pienellä budjetilla. Avukseen hän värvää talous- ja tilastotieteen neron Peter Brandin (Jonah Hill) ja yhdessä he kehittävät järjestelmän, joka hyödyntää halpoja, mutta aliarvostettuja pelaajia. Vallankumouksellinen systeemi herättää tunteita niin joukkueenomistajien kuin pelaajienkin tasolla.

Pelaajapolitiikkaan ja pelaajien epätavalliseen valintaprosessiin mikrotasolla pureutuva käsikirjoitus on monin paikoin kiinnostava ja Brad Pitt sekä sivuosissa nähtävät Jonah Hill ja Philip Seymour Hoffman ovat rooleissaan loistavia, mutta riittääkö se suomalaiskatsojalle?

Urheiluelokuvien ongelma on siinä, että ne ovat elokuvia urheilusta. Käsikirjoitettu urheilu ei ole mielenkiintoista, siitä kumpuava draama on aina teennäistä. Tämä ongelma korostuu elokuvassa, joka kertoo baseballista, urheilulajista, jonka hienoudet aukeavat suomalaiselle yhtä helposti kuin mämmin merkittävyys amerikkalaiselle.

Siltikään Moneyballia ei voi haukkua tylsäksi. Se valottaa ilmeisen realistisesti niitä koukeroita, jotka ovat arkipäivää urheilustadioneiden kulisseissa. Katsoja tuntee olonsa kärpäseksi katossa, ikään kuin oltaisiin pääsemässä perille jostain tarkasti varjellusta salaisuudesta.

Tilanteet muuttuvat nopeasti, pelaajia tulee ja menee, kaupat syntyvät silmänräpäyksessä. Dialogi on napakkaa ja näppärää. Kaikessa tässä on oma viehättävyytensä.

Baseballmaailman keskellä seisoo Brad Pitt, jokaisessa kuvassa. Pitt jatkaa hyvien roolisuoritusten ketjua, tällä kertaa hieman vähemmän dramaattisessa roolissa kuin vaikkapa erinomaisessa Tree of Lifessa tai Benjamin Buttonissa. Arkisesta roolihahmostaan huolimatta Pitt tekee hahmostaan kiinnostavan, hänen tulkintansa on vaivatonta.

Hollywoodin kenties merkittävimmäksi näyttelijäksi viime vuosina noussut Pitt saanee Moneyballista jälleen yhden oscar-ehdokkuuden. Myös elokuva itsessään lienee hyvin esillä vuoden 2012 palkintogaalassa.

Blu-ray: Sonyn Blu-ray -julkaisu on teknisesti ensiluokkainen ja lisämateriaalejakin löytyy kiitettävästi, kuten Sonyn julkaisuista yleensäkin. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana 5.1 Dolby Digital.

Lisämateriaalia löytyy moneen lähtöön: runsaasti poistettuja kohtauksia ja pilalle menneitä otoksia, sekä kolme suhteellisen laadukasta dokumenttia: Moneyball: Playing the Game – Täydellinen kurkistus elokuvan kulissien taakse, Joukkueen kasaaminen ja Moneyballin sovittaminen elokuvaksi.

Teksti: © 2012 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202