Designer-korkojen kopina enteilee vaaraa vetävässä trillerissä, joka tarkastelee naiseuden representaatioita kriittisen satiirisesti.
Nainen junassa (2016) kohtaa Gone Girlin (2014) Paul Feigin ohjaamassa naisvetoisessa mysteeritrillerissä. Kahdelle esikuvalleen hätkähdyttävän paljon velkaa jäävä Missä on Emily? perustuu innoittajiensa tapaan naisen kirjoittamaan psykologiseen trilleriromaaniin. Vaikka Darcey Bellin romaanin filmatisoinnin juuret ovat paikoitellen turhankin selkeästi johdettavissa Paula Hawkinsin ja Gillian Flynnin teoksiin ja niiden valkokangasversioihin, on komedialla aiemmin vaikuttaneen Feigin ohjauksessa myös Missä on Emily? sangen pisteliäs jatke suurta suosiota nauttivan genren kaanoniin.
”Ajatus siitä, että jokaisen naisen tulisi olla ihanteellinen, naiseutta kokonaisuutena esimerkillisesti edustava nainen, on taiteen vihollinen”. Vapaasti suomennettuna, näin kirjoitti arvostettu New York Times -kolumnisti Maureen Dowd artikkelissaan naispsykopaateista, heidän representaatioistaan populaarikulttuurissa, sekä niiden merkityksestä naiseuden kuvaamisessa yleisesti. Vuosien takainen lainaus pätee erinomaisesti myös Emilyyn. Elokuva tarkastelee modernia naiseutta ja siihen kiinteästi yhä liitettyjä rooleja, kuten heterosuhteiden perinteisiä virstanpylväitä, vaimoutta ja äitiyttä, kriittisen satiirisesti.
Elokuvan alussa Stephanie Smothers (Anna Kendrick) on äiti – poikansa koulussa vanhempainvelvollisuuksia ylisuorittava mammavloggaaja, joka on solahtanut hänelle pedattuun sukupuolirooliin sieviä kukkakuoseja ja anteeksipyytelevää olemusta myöten. Emily Nelson (Blake Lively) on rääväsuinen uraohjus, joka miehisissä liituraitapuvuissaan on kiinnostuneempi päiväkänneistä kuin poikansa kasvattamisesta. Naisten tutustuessa toisiinsa tuo alleviivaava jukstapositio ja kulunut kehikko naisten arvottamiseen alkaa murentua menneisyyden salaisuuksien painon alla.
Elokuvakokemuksen kannalta juonesta ei ole mielekästä paljastaa juurikaan enempää. Mainittakoon kuitenkin, että nämä naiseuden representaatiot eivät typistä aluksi keinotekoisesti omien ”rooliensa” mukaan karsinoituja subjektejaan taiteen vihollisiksi. Vaikuttiminaan käyttämiensä naistrillereiden tavoin myös Missä on Emily? pyrkii avaamaan harmaan sävyjen kirjoa pyhimyksen ja naispaholaisen välillä.
Anna Kendrick ja Blake Lively kuljettavat narratiivia pirullisen huolitelluilla roolisuorituksillaan. Jokanaiseksi heidän personoimansa henkilöt eivät kuitenkaan taivu. Stephanie ja Emily ovat kaksi koettelemustensa muokkaamaa mielenmaisemaa, joiden yhteenotto uudelleenmäärittelee naisten välisen ystävyyden rajoja.
Tarkkaavaisesti rakennetut hahmot, paikoitellen arkkityyppiset äiti ja femme fatale seuraavat Rachel Watsonin ja Amy Elliott Dunnen viittoittamalla tiellä kohti yhä moninaisempia populaarikulttuurin luomia muotokuvia naisista ja naiseudesta. Lienee aiheellista myös julistaa murskatuksi myytti naisista väkivaltaan kykenemättöminä äiteinä, vaimoina ja hoivaajina.
Teksti: 2018 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA