Marie Antoinette

Marie Antoinette (2006)

| DVD
  • 4

Sofia Coppola kääntää Marie Antoinetten elämän teinitytön kasvutarinaksi ja samalla tuulettaa historiallisten pukudraamojen genreä.

Anna Lehto
julkaistu 2009-03-05 / päivitetty 15.04. klo 20:08

KUVA 3

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst 

KUVA 2

Jason Schwartzman ja Kirsten Dunst
Jason Schwartzman ja Kirsten Dunst 

KUVA 1

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst 

Marie Antoinette

Ohjaus Sofia Coppola
Näyttelijät Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Judy Davis, Rip Torn, Asia Argento
Maa Yhdysvallat / Ranska / Japani
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Columbia Pictures Corporation, American Zoetrope, I Want Candy, Pricel, Tohokushinsha Film ja Nordisk Film
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Marie Antoinette on vuonna 2006 valmistunut Sofia Coppolan ohjaama ja käsikirjoittama draama Ranskan kuuluisimmasta kuningattaresta. Elokuva kertoo värikkäästi Marie Antoinetten elämäntarinan Itävallasta Versailles’n hoviin, siellä kuningas Ludwig kuudennentoista vaimoksi ja lopulta Ranskan kuningattareksi 19-vuotiaana.

Minkä muut historian kertojat ovat jättäneet huomiotta, nostaa Coppola suoraan elokuvansa keskiöön: Marie Antoinette saattoi olla kuningatar, mutta ennen kaikkea hän oli teinityttö, poissa perheensä luota ja melkeinpä vankina vieraalla maalla. Samalla häneen kohdistuivat paineet niin hallitsijana kuin kuninkaallisten jälkeläisten synnyttäjänä. Identiteettinsä vasta puolitiehen rakentanut nuori nainen poliittisen pelin ja hovin jäykän etiketin puristuksissa on ristiriita, joka muodostaa elokuvan juonen.

Näkökulma on hieno oivallus Coppolalta ja toteutus erottaa elokuvan sellaisista teemoiltaan verrannollisista elokuvista kuin esimerkiksi vuonna 1998 ilmestynyt Elisabeth. Jäykän kerronnan sijaan Versailles’ta käytetään tukahdetetun nuoren naisen kapinoinnin, ilakoinnin ja juopottelun näyttämönä.

Pääosaan Coppola on valinnut Kirsten Dunstin. Parivaljakko työskenteli yhdessä myös toisessa nuoruuden kipuihin liittyvässä filmissä, Virgin Suicidesissa ja Dunstille Marie Antoinette on tyyppillinen rooli. Dunstin harteilla on kuitenkin paitsi kuningattaren viitta, myös koko elokuva. Varsinkin, kun naiivia kuningasta esittävän Jason Schwartzmanin osa jää kuningattaren hahmoa komppaavaksi roolisuoritukseksi. Dunst on läsnä lähes jokaisessa kohtauksessa ja on siten sijoitettu katsojan jatkuvan huomion kohteeksi. Keino alleviivaa hahmon tarkkaan seurattua asemaa hovissa ja osallistaa katsojan kuningattaren syynäämiseen.

Marie Antoinetten elokuvalliset saavutukset piilevät sen visuaalisuudessa. Coppolan pettämätön tyylitaju tuo kankaalle hempeitä värejä, kevään heikkoa valoa, ja hän hyödyntää hienosti laajakuvissa Versailles’n luontoa. Etäisyyttä historiallisen pukudraamaan on otettu 80-luvun elektromusiikilla ja rikkomalla hienoisesti historiallisia yksityiskohtia. Taiteelliset vapaudet puvustuksessa olivat sikälikin hyvä valinta, että elokuva palkittiin puvustuksen Oscarilla.

Baz Luhrmanin Romeo+Juliet’n hengessä kieppuva elokuva viihdyttää sopivasti, luo sillan historiallisen hahmon kokemuksen ja nykypäivän välille sekä palkitsee esteettisyyttä arvostavat katsojansa.

Teksti: © Anna Lehto

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202