Luunkerääjä

The Bone Collector (1999)

  • 4

Elokuva hakee kylmäverisyytensä ja mielettömyytensä aika paljon elokuvasta Seitsemän ja tuttuja ideoita tuntuu olevan lainattu myös Uhrilampaasta.

julkaistu 2000-05-06 / päivitetty 06.05. klo 15:03

KUVA 3

Angelina Jolie, Ed O'Neill ja Mike McGlone
Angelina Jolie, Ed O'Neill ja Mike McGlone 

KUVA 2

Denzel Washington ja Angelina Jolie
Denzel Washington ja Angelina Jolie 

KUVA 1

Angelina Jolie
Angelina Jolie 

Luunkerääjä

Ohjaus Phillip Noyce
Näyttelijät Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah, Michael Rooker, Mike McGlone, Luis Guzmán, Leland Orser, John Benjamin Hickey, Ed O'Neill, Bobby Cannavale
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Columbia Pictures Corporation ja Universal Pictures

Luunkerääjä (The Bone Collector, 1999 USA) on Phillip Noycen ohjaama “murhaaja vastaan voimaton poliisi” -jännäri, jossa Denzel Washington (Malcon X) esittää New Yorkin murhatutkimusryhmän etevintä jäsentä, joka kuitenkin tällä hetkellä viettää aikaansa sängyssä kaulasta alaspäin halvaantuneena. Lincoln Rhyme (Washington) ohjailee silti murharyhmien tutkimuksia sängystään ja sitä kautta pitää psyykkeensä siinä tilassa ettei se muuttuisi itsemurha-aikeiseksi. New Yorkin kylillä alkaa liikkua taas kerran murhaaja, joka pistää ihmisiä hengiltä mitä erikoisimmilla tavoilla ja motiiveilla, jotka jäävät yleensä epäselväksi.

Ensimmäisen murhan minkä tutkimusryhmä huomaa on Amelia Donaghyn (Angelina Jolie, Vuosi Nuoruudestani) raportoima. Vielä keltanokkana pidetty Donaghy hoitaa rikospaikan jäljentämisen niin hienosti, että Rhyme kiinnostuu hänestä. Donaghy palkataan tutkimaan juttua, vaikka nainen itse ei oikein innostu halvaantuneen Rhymen silmäpariksi, josta sitten kertoisi murhapaikalta kaiken näkemänsä radiolla Rhymelle. No, Donaghy pakotetaan tutkijaksi ja hän alkaa Rhymen kanssa miettimään murhaajan jättämien johtolankojen perusteelta missä tapahtuu seuraava murha ja ketä murhataan. Donaghy suuntaa aina murhapaikalle ensimmäisenä ja ottaa näytteitä ja johtolangat sieltä ja vie ne Rhymelle, joka sitten päänsä kanssa pohtii asiat.

Elokuva hakee kylmäverisyytensä ja mielettömyytensä aika paljon elokuvasta Seitsemän ja tuttuja ideoita tuntuu olevan lainattu myös Uhrilampaasta. Elokuvan loppuratkaisu oli suuremman luokan pettymys, sillä vaikka luulinkin itse aivan toista henkilöä murhaajaksi niin en silti pysty ymmärtämään käsikirjoittajan määräämän murhaajan motiivia. Ja kun motiivi puuttuu murhaajalta taikka se on näinkin vaisu selitys mitä tässä tapauksessa, voin sanoa asian olevan isomman luokan pettymys.

Muuten elokuva olikin hienoa etenemistä murhaajan murhattujen uhrien luota toiselta toiselle. Enkä ehdottomasti väitä, että elokuva olisi ollut puuduttava (viittaus Turun Sanomien kriittikko Päivi Valontien arvosteluun “Ponneton poliisitrilleri”). Itse vietin kerrankin jännittävän ja vaiherikkaan leffayön.

En myöskään koe elokuvan seitsenmäisyyttä häiritseväksi, sillä Luunkerääjä pystyi olemaan silti huomattavan persoonallinen. Denzel Washington (mm. Hurricane ja Poikkeustila) oli vakuuttava halvaantuneena kyttänä, jonka seurauksena Angelina Jolien esittämä Amelia jää selkeästi varjoon.

Nycin alamaailma sisältää niin paljon tarinoita, että en usko leffojen tekijöillä olevan tarinan puutetta. Ainakaan jos halutaan tehdä synkkä trilleri. Tämän hetken niin valoisassa maailmassa tällainen synkkä filmi tuntuu silti niin kauniilta ja valoisalta. Luulen.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202