Lentäjä

The Aviator (2004)

  • 5

Martin Scorsesen Oscar-palkittu elämäkertaelokuva ilmailupohatta Howard Hughesista on visuaalisesti häikäisevä.

julkaistu 2009-07-26 / päivitetty 11.08. klo 13:01

KUVA 4

DiCaprio
DiCaprio 

KUVA 3

DiCaprio, Adam Scott, Jude Law ja Cate Blanchett
DiCaprio, Adam Scott, Jude Law ja Cate Blanchett 

KUVA 2

DiCaprio ja Kate Beckinsale
DiCaprio ja Kate Beckinsale 

KUVA 1

John C. Reilly ja Leonardo DiCaprio
John C. Reilly ja Leonardo DiCaprio 

Lentäjä

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm, Jude Law
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 165 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Eksentrisen ilmailupioneeri Howard Hughesin tarina oli yksi Hollywoodissa pisimpään velloneista ideoista, ennen kuin Martin Scorsesen ja Leonardo DiCaprion suurelokuva Lentäjä (2004) vihdoin näki päivänvalon. Hughesin elämä kiinnosti elokuvantekijöitä 80-luvulta alkaen. Projektiin yhdistettyjä nimiä olivat muun muassa Warren Beatty, John Malkovich ja Edward Norton. Jim Carrey oli viimeisin, joka yritti saada elokuvalle vihreää valoa juuri ennen kuin Scorsesen ja DiCaprion hanke meni tuotantoon.

Hyvinä vuosinaan Howard Hughes (1905-1976) rakensi maailman suurimmat lentokoneet, tuotti massiivisimmat elokuvat ja tapaili Hollywoodin kauneimpia tähtösiä. Ennen rappiotaan Hughes oli tunnettu playboy ja yksi maailman rikkaimmista henkilöistä. Henkisen romahduksen jälkeen Hughes erakoitui täysin ja lakkasi välittämästä henkilökohtaisesta hygieniastaan. Martin Scorsesen vaikuttava elämäkertaelokuva keskittyy enimmäkseen ilmailupohatan mahtivuosiin.

John Loganin käsikirjoitus käyttää ruhtinaallisesti aikaa Hughesin parempiin päiviin, aloittaen Hornan enkelit (1930)-elokuvan mittavasta tuotannosta, ja siirtyen ilmailualan piireistä pikku hiljaa kuvaamaan Hughesin yksinäistä pimeää puolta, joka dominoi hänen viimeisiä vuosiaan.

Lentäjä on uljas taidonnäyte niin kuvauksen, puvustuksen kuin lavastuksenkin saralla. Elokuva maalaa hämmästyttävän tarkan ajankuvan 30- ja 40-luvulta, ja yksityiskohtien määrä on ohjaajalle ominaiseen tapaan ällistyttävä. Visuaalisesti häikäisevä elokuva johti vuoden 2005 Oscar-karkeloita peräti 11 ehdokkuudella, ja onnistui lopulta voittamaan viisi.

Martin Scorsese ja Leonardo DiCaprio todistivat yhteensopivuutensa jo aiemmin Gangs of New Yorkilla (2002), ja ovat jatkaneet yhteistyötä Lentäjän jälkeenkin kahdella hienolla elokuvalla. Vaikka kokonaisuutena Lentäjä kalskahtaakin hieman ohjaajan persoonattomimmalta työltä, on DiCaprio sen pääosassa uskomattomassa vedossa.

DiCaprio täyttää vaativan roolinsa viimeistä nyanssia myöten täydellisesti, ja suoritus kuuluu varmasti kaikkien aikojen parhaiden joukkoon. Hughesin räiskyvää rakastajarta Katherine Hepburnia elokuvassa esittää fantastinen Cate Blanchett, jonka tarkoituksellisen karikatyyrinen roolisuoritus palkittiin ansaitulla Oscarilla.

Jokaiselta osa-alueeltaan täydellinen Lentäjä on elämäkertaelokuvien aatelia. Jo sen tyrmäävä tähtikaarti ja olennaiseen pureutuva käsikirjoitus riittivät tekemään siitä yhden vuoden 2004 parhaista elokuvista. Epäonnistumiseen kykenemättömän Martin Scorsesen pettämätön silmä yksityiskohdille ja Leonardo DiCaprion hengästyttävä roolisuoritus ovat Lentäjän laatutakuu. Samaan ei olisi ylletty Jim Carrey pääosassa.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202