Läpi myrskyn

Way Down East (1920)

  • 3

D. W. Griffithin suuriin menestyselokuviin lukeutuva Läpi myrskyn on koskettava draama tytöstä, joka joutuu huikentelevan nuorukaisen huijaamaksi.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 3

Lillian Gish
Lillian Gish 

KUVA 2

Lillian Gish ja Richard Barthelmess
Lillian Gish ja Richard Barthelmess 

KUVA 1

Läpi myrskyn
Läpi myrskyn 

Läpi myrskyn

Ohjaus D. W. Griffith
Näyttelijät Lillian Gish, Richard Barthelmess, Lowell Sherman, Burr McIntosh, Kate Bruce
Maa Yhdysvallat
Pituus 145 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1920 D.W. Griffith Productions.

Tarinaa köyhästä ja petetystä tyttörukasta 1800-luvun loppupuolen puritaanisessa Amerikassa pidettiin jo auttamattoman vanhanaikaisena, kun Griffith päätti työstää aiheesta elokuvan. Hän maksoi takavuosien menestysnäytelmän filmausoikeuksista lähes kaksisataatuhatta dollaria, eli huomattavasti enemmän kuin mitä Kansakunnan synty (1915) oli kokonaisuudessaan maksanut vain viittä vuotta aiemmin. Griffithin lähipiiri luuli ohjaajan menettäneen viimeisenkin järjenhivenensä ja rahoittajat pelkäsivät sijoitustensa katoavan kuin tuhka tuuleen, mutta tällä kertaa Griffithin vaisto osui oikeaan. Läpi myrskyn nousi yhdeksi 1920-luvun menestyneimmistä elokuvista ja ainoastaan Kansakunnan synty menestyi Griffithin elokuvista sitä paremmin.

Äitinsä kanssa Uuden Englannin maaseudulla asusteleva Anna Moore saapuu Bostoniin lainatakseen rahaa rikkailta sukulaisiltaan. Suurkaupungissa ollessaan Anna tutustuu rikkaan perheen huikentelevaan poikaan, joka huijaa tytön valeavioliittoon kanssaan. Aikansa Annaa huiputettuaan hän kertoo tytölle asioiden oikean laidan ja hylkää tämän. Lyhyen suhteen aikana Anna on tullut miehelle raskaaksi ja synnyttää lapsen, joka kuitenkin kuolee pian syntymänsä jälkeen. Tapaus on niin häpeällinen, että Annan vuokraemäntä ajaa hänet kadulle. Koditon, äitinsäkin menettänyt tyttörukka päätyy maatilalle, jonne hän onnistuu pestautumaan palvelustytöksi. Kaikki menee hyvin, mutta vain vähän aikaa.

Griffithin maalaisdraamojen sarjan päättävä Läpi myrskyn lukeutuu ohjaajansa tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin teoksiin. Se on hitaasti etenevä, dramaattisilta aineksiltaan erittäin koskettava elokuva, joka ei reilusti yli kahden tunnin kestostaan huolimatta ole pitkäveteinen saati venytetty. Griffith lataa elokuvansa niin täyteen tunnetta ja dramatiikkaa, että paikoin se liukuu vaarallisen lähelle siirappisuutta, mutta aivan niin pitkälle Griffith ei lopulta kuitenkaan ajaudu. Kuvat idylliseltä maaseudulta ovat jälleen kerran silmiä hivelevän kauniita ja varsinkin Annan ja uuden ihailijansa Davidin lyhyt tuokio hitaasti virtaavan joen rannalla on Griffithin romanttisten tuokioiden ehdotonta parhaimmistoa.

Elokuva kärsii kuitenkin epätasaisuudesta. Tarinaan on sisällytetty komiikkaa, jota tarjoillaan pääasiassa hivenen eriskummallisten henkilöiden muodossa. Paikoin farssiksi yltyvien jaksojen tarkoituksena on todennäköisesti ollut keventää muuten kovin melankolista tarinaa, mutta tämä puoli elokuvasta ei ole kestänyt aikaa kovinkaan hyvin. Komiikka tuntuu paitsi täysin päälle liimatulta, on toteutukseltaan heikkoa ja onnistuu tahtomattaan myös rikkomaan elokuvan hienovaraisesti etenevän rytmin. Silmiinpistävää on myös Griffithille epätyypillinen hutilointi elokuvaa koostettaessa, sillä leikkaus sisältää yllättävän monia alokasmaisia jatkuvuusvirheitä ja huolimattomasti ja irrallisesti mukaan liitettyjä lähikuvia.

Läpi myrskyn huipentuu Griffithin kuuluisista kliimakseista tunnetuimpaan, usein varioituun kamppailuun jäisellä koskella. Ikimuistoisen ja edelleenkin vaikuttavan jakson vaarallisuutta kuvaa se, että Lillian Gishille otettiin tätä kohtausta varten henkivakuutus, jota ei oltu aiemmin ketään näyttelijää varten tehty. Hyytävässä kylmyydessä hengenvaarassa ollut Gish ihmetteli myöhemmin suostuneensa kohtaukseen, sillä kuolemanvaara oli niin suuri.

Griffithin elokuvien naisraukkoja usein tulkinnut Gish eläytyy rooliinsa totuttuun tapaansa hienosti ja täydellä sydämellä. Häntä tukee hyvin Griffithin uudeksi miestähdeksi noussut, Katkenneissa kukkasissa (1919) loistanut Richard Barthelmess. Heidän yhteisissä kohtauksissaan on täydellisyyteen asti hiottua herkkyyttä ja tunnetta – tuntuu kuin kohtausten lumo voisi särkyä minä hetkenä tahansa. Lowell Sherman Annaa huijaavana naistenmiehenä täydentää ydinkolmikon erinomaisen työn.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202