L.A. Without a Map

L.A. Without a Map (1998)

  • 4

Kaurismäen Mikan häkellyttävän hieno kuvaus Hollywoodista ja sen valheellisesta ulkokuoresta.

julkaistu 2000-03-20 / päivitetty 20.03. klo 11:11

KUVA 2

L.A. Without a Map
L.A. Without a Map 

KUVA 1

L.A. Without a Map
L.A. Without a Map 

L.A. Without a Map

Ohjaus Mika Kaurismäki
Näyttelijät Steve Huison, David Tennant, Margo Stanley, Tony Peers, Vinessa Shaw, Julie Delpy, Kevin West, Lisa Edelstein, Joe Dallesandro, Amanda Plummer, Vincent Gallo, Johnny Depp, Sakke Järvenpää, Veeti Kallio, Mato Valtonen
Maa Ranska / Iso-Britannia / Suomi
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Dan Films, Euro American Films ja Marianna Films

Kaurismäen Mikan L. A. Without a Map (1998 Suomi, Ranska, Iso-Britania) on häkellyttävän hieno kuvaus Amerikan “leffamekasta”, Hollywoodista ja sen valheellisesta ulkokuoresta. Oma ura on tärkeämpi mitä ihmissuhteet, ystävät, lapset tai oma aviopuoliso. Keinoja selviytyä uralla ylöspäin on yhtä monta mitä niiden käyttäjiä.

Hollywoodin pinnallisuudesta ja sen julmasta elämästä on tehty elokuvia useita, mutta tällä kertaa asian ottaa suurennuslasin alle ulkopuolinen, henkilö, joka näkee pinnan alle ja huomaa sen kuinka kylmäksi asiat ovat menneet siellä. L. A. Without a Map kertoo tilanteen komedia-pohjalta, mutta se pystyy silti olemaan uskomattoman tehokas ja vaikuttava. Todellinen.

Päähenkilö Richard (David Tennant) on hautausurakoitsija skotlantilaisella hautausmaalla. Mies elelee isältä perimän työpaikan pienellä palkalla ja vaimona hänellä on hienostelija. Richard tietää, että ei ole halunnut elämältään tällaista, joten ei ole ihmekään, kun hautausmaalle saapuu kerran Barbara (Vinessa Shaw) “Enkelten Kaupungista”, jonka perään Richard sitten lähteen Los Angelesiin.

Maanläheinen, eurooppalainen, verkkainen elämä kohtaa kiihkeän, ahnean ja välinpitämättömän kaupungin. Richardin rakkaus Barbaraa kohtaa saa kestää monenlaisia kolhuja, joita Hollywood tarjoaa. 2/3 eurooppalainen ja kolmannes amerikkalainen kertoo nyt jo käytetystä näkökulmasta uudella tavalla sen millaiset markkinat pyörittävät elokuvabisnestä sen suurimmassa “moottorissa”. Punaisena lankana olkoon sitten panot jokaisen esimiehen kanssa ennen sopimuksen tekoa tai silikonit, jokaisessa rinnassa ja huulessa, että uralla edetään sinne mahdollisimman ylös. Mitä siellä ylhäällä sitten onkaan? Johnny Depp tai jotain muuta.

Depp on pienessä sivuosassa Dead Man -elokuvan julisteessa, jonka kanssa Richard sitten juttelee. Kuten Depp, elokuvassa esiintyy monia muita kuuluisia leffa-staroja omina itsenää aina Leningrad Cowboysin näköiseen klubiyhtyeeseen. Laihaksi hahmoksi jää ainoastaan Vinessa Shawin esittämä Barbara. Voi olla myös niin, että naiselta loppuivat taidot, sillä välillä tilanne näyttää aivan tv-sarjatasolta. Vaikka leffan hahmot ovatkin ikävän stereotyyppejä on tarinan juoni ja kerronta on niin voimakasta ja onnistunutta, ettei pieni änkytys haittaa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202