Kymmenet käskyt

The Ten Commandments (1923)

  • 3

Cecil B. DeMillen ensimmäinen suuri raamattuspektaakkeli, vuonna 1923 valmistunut Kymmenen käskyt on kahteen osaan jaettu suurelokuva. Ensimmäisessä osassa nähdään kuinka Mooses johdattaa kansasta faa…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

Kymmenet käskyt
Kymmenet käskyt 

Kymmenet käskyt

Ohjaus Cecil B. DeMille
Näyttelijät Theodore Roberts, Charles de Rochefort, Richard Dix, Rod La Rocque, Leatrice Joy
Maa Yhdysvallat
Pituus 146 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1923 Famous Players ja Famous Players-Lasky Corporation.

1920-luku oli spektaakkeleiden kulta-aikaa. Alati kehittyvä tekniikka sekä elokuvien kasvavat budjetit mahdollistivat sen, että viihdettä janoava yleisö sai ihasteltavakseen yhä näyttävämpiä ja suureellisempia elokuvia. Yksi tuon ajan kuuluisimmista spektaakkeleista on Cecil B. DeMillen Kymmenet käskyt.

DeMille oli yksi Hollywoodin perustajajäsenistä, todellinen suurohjaaja, joka liikkui vaivatta genrestä toiseen ja joka teki elokuvia ennen kaikkea yleisölle. Vaikka hänen filmografiastaan löytyy niin eroottista komediaa, seikkailuelokuvaa kuin westerniäkin, muistetaan hänet nykypäivänä ennen kaikkea raamatullisista spektaakkeleista, joiden suuri mestari hän oli.

Kymmenet käskyt on Griffithin Suvaitsemattomuuden inspiroima teos, joka koostuu kahdesta tarinasta. Prologi sijoittuu muinaiseen Egyptiin, jossa Israelin kansa elää faarao Ramsesin ikeen alla. Jumala näkee kansansa kärsimyksen ja lähettää Mooseksen johdattamaan heidät luvattuun maahan. Tarina päättyy Siinain vuorelle, jossa Mooses saa julistettavakseen Jumalan kymmenen käskyä. Nähdessään kansansa palvovan kultaista vasikkaa, hän tuhoaa käskytaulut.

Varsinainen tarina sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen Amerikkaan. Se kertoo kahdesta veljeksestä, jotka asuvat uskonnollisen äitinsä hoteissa. Toinen heistä, John, on hyvätahtoinen puuseppä, jonka elämän peruspilarina toimii Raamattu ja varsinkin kymmenen käskyä. Dan taasen on ateisti, joka kieltää raamatun opetukset. Eräänä päivänä hän lähtee tyttöystävänsä kanssa kotoa ilmoittaen saaneensa tarpeeksi raamatullisesta hölynpölystä. Hän uhoaa tulevansa rikkaaksi ja kuuluisaksi ja rikkoa kaikkia käskyjä osoittaakseen niiden turhuuden.

Toisin kuin vuoden 1956 kuuluisa uusintaversio, tässä elokuvassa ei paneuduta Mooseksen elämään laajemmin, ainoastaan hänen tekoihinsa. Vaikka pääpaino on nykyaikaistarinassa, ei tätä elokuvaa muistettaisi ilman kuuluisaa prologia. Eikä ihme, sen aikaansa edellä olleet erikoistehosteet ovat edelleenkin näyttäviä ja varsinkin Punaisen meren jakautuminen sekä Mooseksen ja Jumalan kohtaaminen Siinain vuorella ovat edelleenkin vaikuttavia. Moisilla kohtauksilla DeMille varmisti elokuvansa kuolemattomuuden.

Nykyaikaistarina löytää kaikupohjaa ensisijaisesti uskonnollisista piireistä. Se on moraalinen saarna, jonka tarkoituksena on osoittaa, millaiseksi maailma on mennyt ihmisten unohtaessa pyhän kirjan opetukset. Vaikka kokonaisuus onkin prologia vahvempi, paistaa tästä selvästi läpi laskelmointi ja jopa lapsellisuus DeMillen paasatessa Raamatun oppeja kuin Mooses konsanaan. Laskelmointi kannatti, sillä elokuva oli maailmanmenestys, joka tuotti siihen sijoitetut rahat moninkertaisesti takaisin.

Kymmenet käskyt on mukiinmenevä elokuva, mutta ei missään nimessä DeMillen myöhempien raamattuspektaakkeleiden veroinen. Prologin jäykähköstä toteutuksesta ja nykyaikaistarinan paikoittaisista latteuksista huolimatta se on tutustumisen arvoinen teos, annos niin elokuvan kuin Hollywoodinkin kimaltelevaa historiaa.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202