Kolme huonoa miestä

3 Bad Men (1926)

  • 4

Kolme huonoa miestä on laadukas mykkäwestern vuodelta 1926.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 06.07. klo 15:03

KUVA 4

Kolme huonoa miestä
Kolme huonoa miestä 

KUVA 3

Kolme huonoa miestä
Kolme huonoa miestä 

KUVA 2

Olive Borden ja Lou Tellegen
Olive Borden ja Lou Tellegen 

KUVA 1

Olive Borden ja George O'Brien
Olive Borden ja George O'Brien 

Kolme huonoa miestä

Ohjaus John Ford
Näyttelijät George O’Brien, Olive Borden, Tom Santschi, J. Farrell MacDonald, Frank Campeau, Lou Tellegen
Maa Yhdysvallat
Pituus 92 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1926 Fox Film Corporation

Vaikka Rautahepo (1924) osoittautuikin suurmenestykseksi niin lippuluukuilla kuin kriitikoidenkin papereissa, ei John Ford halunnut urautua pelkäksi suurwesternien tekijäksi. Sen sijaan, että hän olisi tarttunut heti uuteen lännenaiheeseen, hän palasi pienimuotoisten draamojensa pariin ja kesti kaksi vuotta, ennen kuin Fordin seuraava western sai ensi-iltansa. Lännen historiaan nojautuvasta Kolme huonoa miestä –elokuvasta ei tullut kuitenkaan Rautahevon kaltaista menestystä, jonka seurauksena Ford jätti lännenelokuvat vuosikausiksi syrjään.

Kevät 1876. Dakotan Black Hills –vuoristosta on löytynyt kultaa. Vaikka alue on sioux-intiaanien hallussa, päättää Yhdysvaltojen hallitus ottaa maan omistukseensa. Kun intiaanit on häädetty, on maa valmiina jaettavaksi uudisasukkaille. Sana kultalöydöstä on kiirinyt sinä aikana kaikkialle aina vanhaa mannerta myöten ja alueelle virtaa ihmisiä kaikista maailman kolkista. Sekavaan yhteisöön mahtuu henkilöitä yhteiskunnan joka tasolta sekä sheriffi, jolla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Huumorilla sävytetty Kolme huonoa miestä (3 Bad Men, 1926) on suurella rahalla huolitellusti ja taidolla toteutettu western, jonka menestymättömyys ei ollut ainakaan elokuvasta itsestään kiinni. Tosiasiassa lännenelokuvan lyhyt kukoistuskausi oli jo kääntymässä laskuun tämän elokuvan valmistuttua. Vaikka Kolme huonoa miestä ei olekaan kenties yhtä ylväästi toteutettu kuin Rautahepo eikä siinä ole samanlaista historian siipien havinaa, on se silti Fordin kuuluisaa rautatiekuvausta toimivampi klassikko. Elokuvan humoristisuus ei osu aina maaliinsa, mutta muuten Kolmesta huonosta miehestä ei olekaan pahaa sanottavaa: toimintaa on yllin kyllin, romanssia viritellään onnistuneesti ja aavistus sentimentaalisuutta kruunaa kokonaisuuden. John Ford osasi luoda ylväyttä yksinkertaisempaankin tarinaan.

Fordin ohjaus on kauttaaltaan napakkaa ja näyttelijät erinomaisia kautta linjan, mutta huomionarvoista on myös Fordin hovikuvaaja George Schneidermanin panos. Hänen mustavalkokuvauksensa on silmiä hivelevän tyylikästä ja kuvat vuoristoista, aavoista preerioista sekä tietenkin maanvaltauskilpailusta vakuuttavat kriittisemmänkin katsojan. Schneidermanin otoksissa on tunnetta, aitoutta ja alkukantaista voimaa ja ne kestävät tasapäisesti vertailun Fordin myöhempien klassikoiden kanssa.

Vaikka George O’Brien ja Olive Borden ovatkin elokuvan pääpari, jäävät he niin ikään keskeisessä osassa olevien lainsuojattomien varjoon. He ennakoivat Hyökkäys erämaassa (1939) –klassikon Ringo Kiddiä: miehen teot ovat monen sattuman summa ja pahimmankin roiston sydämessä voi asua ylpeys ja velvollisuudentunto. Tästä olisi tietenkin helppo luoda vaikka minkälaista siirappia katuvien lainsuojattomien muodossa, mutta Ford rakentaa heistä sen sijaan hahmoja, joista katsoja huomaa välittävänsä oikeasti. Jopa siinä määrin, että huikea ja tunnelmallinen loppu saa vilunväreet kulkemaan selkää pitkin.

Kolme huonoa miestä ei onnistunut herättämään missään vaiheessa suuren yleisön kiinnostusta. Fox teki kaikkensa saadakseen elokuvasta myyvän, mutta huolimatta siitä, että yhtiö jopa lyhensi alkuperäisversiota reilusti, ei yleisö innostunut näkemästään. Foxin toimintatavat puolestaan raivostuttivat Fordin, joka ilmoitti, ettei halunnut olla missään tekemisissä elokuvansa kanssa. Kolmen huonon miehen menestymättömyys ei ole selitettävissä kuin yleisön mielipiteiden ja makujen äkillisillä muutoksilla, sillä elokuvana se on laadukas ja viihdyttävä western, jonka parissa ei käy aika pitkäksi.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202