Vapaa tahto on vain illuusiota dickiläisessä huumekuvitelmien ja jumalharhojen kudelmassa.
Poliitikko (Matt Damon) saa huomata, että vapaa tahto on illuusiota, dickiläisessä scifi-paranoian, LSD-kuvitelmien ja jumalharhojen kudelmassa. Sovitetun käsikirjoituksen keskiössä on kuitenkin poliitikon ja tanssijan (Emily Blunt) uhrauksia vaativa rakkaus.
Kohtalon valvojia on helppo lukea Philip K. Dickin tuotannon linssin läpi, vaikka ohjaaja George Nolfin käsikirjoitus perustuukin vain osin scifi-kirjailijan novelliin. Nolfi silottelee toki Dickin kiintoisimman annin, maailman ja mielen rajapinnan häiriön.
Nuori tähtipoliitikko David Norris on jo nousemassa senaattiin, kun viime hetken paljastus opiskelija-ajan hölmöilyistä suistaa kampanjan voiton raiteilta. Ennen tappiopuhetta Norris kohtaa sattumalta viehättävän boheemin, modernin tanssijan Elise Sellasin. Ihastuminen innoittaa puheeseen, joka rehellisyydessään palauttaa Norrisin iskuvalmiuden seuraaviin vaaleihin.
Kaksikko tapaa vielä seuraavana päivänä bussissa. Kohtaloa, molemmat ajattelevat. Väärää kohtaloa, sanovat yläkerran ukon agentit. Hattupäiset kohtalonvalvojat ottavat verhon taakse vahingossa kurkistaneen kiinni ja uhkaavat Norrisia teknolobotomialla, jos tämä tapaa vielä Elisen tai kertoo kävelevistä käpylisäkkeistä kellekään.
Paralleelit paranoidiin skitsofreniaan ovat ilmeisiä. Nolfin tulkinta ohjaa ajatukset kuitenkin predestinaatio-opin ja vapaan tahdon metafysiikkaan, sillä päähenkilön kokemusten todenperäisyyttä ei kyseenalaisteta. Suunta on sekin kiinnostava, mutta lähestyminen turhan lempeä. Yksilö on lopulta taas vallassa.
Suurimmat panokset ja onnistumiset ovatkin Bluntin ja Damonin hahmojen välille viritetyssä kielletyssä romanssissa. Yhteiskunnallinen huippumenestys ja onnellisuus esitetään toisilleen ristiriitaisiksi pyrkimyksiksi. Vaikka yksilö on vapaa valitsemaan, tulevat vaihtoehdot ulkopäin. Valinta on odotetunlainen, mutta rajoitusten tunnustaminen tervetullutta realismia. Pääpari on rooleissaan sympaattinen.
Maininnan ansaitsee ensimmäisen näytöksen vahva sidonta tosimaailmaan. Ruudulla ja puherooleissa vilahtelee poikkeuksellisen suuri joukko Yhdysvaltain poliittisen kentän pelaajia New Yorkin pormestarista Daily Show’n Jon Stewartiin. Stewartin tarpeetonta kaksoivisiittiä lukuunottamatta keino antaa uskottavuutta ajatukselle Damonista huippupoliitikkona.
Teksti: © 2011 Aleksi Salonen
Blu-ray teksti: © 2011 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA