Kapteeni Flagg

What Price Glory (1952)

  • 2

Kapteeni Flagg on hyvä esimerkki elokuvasta, jossa mikään ei toimi toivotulla tavalla.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-07-01 / päivitetty 05.11. klo 17:05

KUVA 4

...mutta valitettavan teatterimaista.
...mutta valitettavan teatterimaista. 

KUVA 3

Komean näköistä...
Komean näköistä... 

KUVA 2

James Cagney ja Corinne Calvet
James Cagney ja Corinne Calvet 

KUVA 1

Corinne Calvet
Corinne Calvet 

Kapteeni Flagg

Ohjaus John Ford
Näyttelijät James Cagney, Dan Daley, Corinne Calvet, William Demarest, Robert Wagner
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1952 Twentieth Century-Fox Film Corporation

John Ford oli parhaimmillaan suuri mestari, mutta huonoimmillaan keskinkertaisuus – lopputulos riippui täysin siitä, millä tuulella hän sattui elokuvaa tehdessään kulloinkin olemaan. Varsinkin kahtena viimeisenä vuosikymmenenä Fordin ote elokuviinsa tuntuu lipsuneen, aivan kuin hän olisi urautunut liukuhihnatyöläiseksi, joka teki oman halunsa mukaisia elokuvia enää harvoin. Onneksi tällaisia kuitenkin on, sillä niiden avulla voimme unohtaa vuonna 1952 valmistuneen Kapteeni Flaggin (What Price Glory) kaltaiset mitättömyydet.

Näytelmä, johon Kapteeni Flagg perustuu, oli filmattu menestyksekkäästi mykän elokuvan kaudella (Kilpakosijat / What Price Glory, 1926) Raoul Walshin toimesta. Ford oli tuolloin ollut ohjaamassa joitain Walshin elokuvan kohtauksista, sekä myös tuottamassa aiheen teatteriversiota vuonna 1949. Puitteet olivat siis kunnossa, mutta jostain syystä Ford löi hanskat tiskiin jo elokuvan alussa.

Eletään vuotta 1918. Ensimmäiset amerikkalaissotilaat ovat saapuneet Ranskaan vapauttamaan maan vihollisen kynsistä. Mutta samalla kun he valloittavat ranskalaisille näiden menettämät maa-alueet, valloittavat he myös monen ranskattaren sydämen. Niin käy kokeneille sotaveteraaneille, kapteeni Flaggille (James Cagney) ja kersantti Quirtillekin (Dan Daley). Epäonnekseen he tosin rakastuvat samaan naiseen (Corinne Calvet) ja tästä aiheutuu melkoisesti ongelmia heidän välilleen.

Kapteeni Flagg on erittäin epätasainen elokuva. Siinä on muutamia hienoja tuokioita, mutta pääsääntöisesti se heiluu keskiverron ja huonon elokuvan välimaastossa – monin paikoin tuntuukin siltä, että Ford on hyväksynyt kohtaukset ensimmäisellä otolla. Alkupuolen ihmissuhdedraaman kehittely heittelee romanttisista ja intiimeistä kohtauksista fordmaisiin farssituokioihin, sotakohtaukset ovat puolestaan teatterimaisesti toteutettuja ja mikä pahinta, ne on myös selkeästi studiossa kuvattuja. Mikäli Ford olisi edes yrittänyt saada ryhtiä elokuvaansa, voisi Kapteeni Flaggista kenties nauttiakin. Nyt se on kovin vaikeaa.

On Kapteeni Flaggissa jotain positiivistakin. Ford halusi pääosaan John Waynen ja Maureen O’Haran, mutta tuotantoyhtiö 20th Century Fox kieltäytyi molemmista ja miehitti roolit omilla näyttelijöillään. Vaikka Ford olikin toista mieltä, ovat James Cagney sekä Dan Daley varsin päteviä tahoillaan ja etenkin Cagneyn räyhäämistä on hauska katsella. Huono ei ole myöskään Corinne Calvet, jonka esittämä Charmaine tuo pirteyttä muuten maskuliiniseen kokonaisuuteen.

Kaiken kaikkiaan Kapteeni Flagg on elokuva, josta ei olisi halunnut löytää John Fordin nimeä. Kelvolliset näyttelijäsuoritukset sekä Joe MacDonaldin onnistunut Technicolor-kuvauskaan eivät poista sitä tosiasiaa, että Kapteeni Flagg on tyhjänpäiväinen ja anteeksiantamattoman heikko elokuva, jollaisia ei odottaisi näkevänsä enää 1950-luvulla, varsinkaan suuren tuotantoyhtiön ja vielä suuremman ohjaajanimen tekemänä.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202