Kananlento

Chicken Run (2000)

  • 2

Vaikka tarina tökkii, animointi on laadukasta.

julkaistu 2000-07-03 / päivitetty 03.07. klo 14:02

KUVA 1

Kanat pakosalla. Juokse kana!
Kanat pakosalla. Juokse kana! 

Kananlento

Ohjaus Peter Lord ja Nick Park
Näyttelijät Phil Daniels, Lynn Ferguson, Mel Gibson
Maa Iso-Britannia
Pituus 84 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Aardman Animations, Allied Filmmakers, DreamWorks SKG ja Pathé Pictures.

Wallace ja Cromit -animaatioilla mainetta ja kunniaa nauttineet brittitaiteilijat Nick Park ja Peter Lord ovat tehneet ensimmäisen kokopitkänelokuvansa, jonka takana on suuryhtiö DreamWorks. Parkin ja Lordin oma yhtiö Aardman on ollut koko elokuvan takana, eikä DreemWorks pistänyt näppejänsä peliin muovailun suhteen, vaan vastasi vaan tuottamisesta. Kananlento (Chicken Run, 2000 Iso-Britania) ei onnistu elokuvana olemaan kovinkaan kummoinen. En tiedä olisiko syynä muovailuvahan tylsyys ja huomattavasti tyylikkäämpi tietokonetekniikalla työstetty elokuva. Kananlennossa on kuitenkin puutetta myös juonen suhteen, aivan liian vaisu ja tavallinen “yhdessä voitetaan paha” -elokuva.

Suuresta Pakoretkestä ja monista muista sotaelokuvista ideansa ammentava animaatioelokuva on käännetty kanojen kielelle liiankin selkeästi. Kanalan tyrannimainen omistaja rouva Piipun esikuvaa tai kanojen latojen ulkomuotoa ei tarvitse miettiä, taustalla seisoo joskus jopa vartiotorni (mitä se tekee kanalassa?). Kuten DreamWorksin Ötökän Elämää, päättyy myös Kananlento, yhteistyöllä rakennetun linnun avulla ja koko yhdyskunta pelastuu. Vaikka juoni tökkii kuin raspilla harjattaessa onnistuu elokuva animaationa olemaan hyvä.

Suomalaisnäyttelijöiltä äänensä saaneet kanat toimivat kehnosti. Välistä äänet häviävät pahasti kotkotuksen ja muun melun taakse eikä sanoista saa aina selvää. Täten yksi sulka pois ohjaaja Kari Tammisen hatusta. Kananlento jää hiukan raa´aksi piiraaksi, jota ei kruunaa kaunis kuorrutus. Parilla toiminnallisemmalla kohtauksella ei koko puolitoista tuntista lennetä, vaan tämä kana tippuu jo puolessa välissä.

Aardman yhtiön aikaisemmat teokset, Väärät housut, Läheltä piti ja Suurenmoinen huviretki toimivat juuri pituutensa ja minimalisminsa ansioista. Pienessä ympäristössä tapahtuvat tilanteet toimivat, kun taas Kananlennon kunnian himoinen pako aidalla ympäröidystä kanalasta ei toimi. Kananlennossa ikävä kyllä tapahtuu lähes kaikki kanalassa, jolloin ympäristö tulee liiankin nopeasti tutuksi, kerran käydään piirakkakoneessa, mutta muuten ollaankin vain kanalassa. Kanojen ja Roki-kukon sukupuolia ei oikein huomaa tuhatpäisessä kanalassa, kun kaikilla tuntuu olevan saman väriset sulat ja heltat.

Elokuva ei tarjoa kovin hyvää tarinaa, mutta animaatiotekniikka elokuvassa on hienoa. Ja suhteessa siihen työnmäärään mitä sen tekemiseen on mennyt (20 kuukautta kuvauksia) on Kananlento suuri saavutus. Sääli vain, että todennäköisesti vaha-elokuvat ovat väistymässä tietokone-elokuvien tieltä (viit. Toy Storyt ja Muurahaizet).

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202