Kaappari

Kaappari (2013)

| Blu-ray
  • 3

Aleksi Mäkelä aikuistuu ohjaustyö kerrallaan.

julkaistu 2013-08-06 / päivitetty 06.08. klo 20:08

KUVA 3

Kari Hietalahti
Kari Hietalahti 

KUVA 2

Aarne Kalliala ja Jussi Vatanen
Aarne Kalliala ja Jussi Vatanen 

KUVA 1

Kari Hietalahti
Kari Hietalahti 

Kaappari

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Näyttelijät Kari Hietalahti, Miitta Sorvali, Tero Jartti, Pasi Toivainen
Maa Suomi
Pituus 94 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Aleksi Mäkelä alkaa 43-vuoden iässä muistuttaa aikuista elokuvaohjaajaa. Kaappari (2012) on jo kolmas Markus Selinin luottomiehen tekele, jossa ihan joka ainoaa ei ole maustettu joko irrallisella huumorilla tai tarpeettomalla kuvakikkailulla.

Täysin syyntakeeton kuvauspaikan kapteeni Mäkelä ei ole vieläkään. Ajoittain valkokankaalle pompsahtaa jotain lähinnä Michael Bayn tyylittelyt mieleen tuovaa räpellystä.

Jo Rööperin (2009) aloitusjakso ja kokonaisvaltaisemmin Kotirauha (2011) osoittivat, että niin halutessaan Mäkelä osaa tehdä laadukasta draamaa. Paljon puhuvasti sinällään tragikoominen Kaappari sisältää huomattavasti rauhallisemmin sanaleikkejä kuin liki kelvoton Pahat pojat (2003).

Pikkurikollisen elämäntyyli ja -tapa ovat Mäkelän elokuvien päähenkilöt. Vaikka rappiosta on kaikkien elokuvien tapaan voinut löytää kantaaottavuutta, niin vasta Kotirauhassa aidosti sanottiin jotain relevanttia.

Vuonna 1978 sattuneen lentokonekaappauksen vaiheisiin soveltaen paneutuva Kaappari on Aarno Lamminpartaan (Kari Hietalahti) epätoivoinen sukellus kohti parempaa itsetuntoa.

Kohtalaisen kepeänä pysyvän trillerin rinnalla kuljetetaan kysymystä suomalaisen yhteiskunnan luonteesta, sen päättäjistä ja syrjäytymisongelmaa sivuten näiden seurauksista. Jos taloudellisella menestyksellä arvioitava ahkeruus on ainoa tapa ansaita läheisten kunnioitus, miten käy epäonnisille ja taitamattomille?

Terroristeista ei puhuta.
Lamminparras on tavallinen pullon huulilleen ottanut suomalainen, joka on sattunut epäonnistumaan bisneksissään. Katsojan toivotaan uskovan päähenkilön sanat ”mä en halua kenellekään mitään pahaa”. Hän on panttivankien tapaan uhri.

Jos Elias Koskimiehen ja Mika Karttusen kirjoittamaa tarinaa on uskominen, ei tätä maata ainakaan vuonna 1978 hallittu kuin sattumalla. Urho Kekkonen (Tero Jartti) on raivoava seniili, Kalevi Sorsa (Pasi Toivanen) sikaria tuprutteleva verikoira ja liikenneministeri (Miitta Sorvali) yksinkertaisesti epäpätevä tolvana.

Päähenkilön avuttomuus ja siitä seuraava tarinan päämäärättömyys ei ole ongelma, sillä Kaappari on elokuva motiiveista ja niiden taustoista. Kotirauhan tapaan henkilövetoinen rakenne on ilahduttavan yksinkertainen ja jopa ajatuksia herättävä. Vielä kun Mäkelä lopullisesti pääsisi eroon lapsuksistaan.

Blu-ray: Levyssä 1080p 2.35 : 1 -laajakuva ja DTS HD-MA 5.1 -ääniraita.

Teksti 2013: Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202