Julmia aikeita

Cruel Intentions (1999)

  • 4

Komea Sebastian viettelee kilttejä perhetyttöjä ihan vain omaksi huvikseen, mutta himoitsee sisarpuoltaan Kathrynia.

julkaistu 1999-03-19 / päivitetty 10.04. klo 05:05

KUVA 4

Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar 

KUVA 3

Selma Blair ja Sarah Michelle Gellar
Selma Blair ja Sarah Michelle Gellar 

KUVA 2

Selma Blair ja Ryan Phillippe
Selma Blair ja Ryan Phillippe 

KUVA 1

Ryan Phillippe ja Reese Witherspoon
Ryan Phillippe ja Reese Witherspoon 

Julmia aikeita

Ohjaus Roger Kumble
Näyttelijät Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon, Selma Blair, Louise Fletcher, Joshua Jackson, Sean Patrick Thomas, Swoosie Kurtz, Christine Baranski, Tara Reid
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Columbia Pictures Corporation

Julmia aikeita (Cruel Intentions, 1999 USA) nuorisojännärin ohjannut ja käsikirjoittanut Roger Kumble on todennäköisesti saanut suhteellisen vapaat kädet työskentelyyn ja jälki on sen mukaista.

Juttu lähtee näin: Kathryn (Sarah Michelle Gellar) asustelee velipuolensa kanssa N.Y.:n huippuaateliston asunnoissa, joka on (kai) samalla heidän opiskelupaikkansa. Sisarpuolet harrastavat mielenkiintoista ja julmaa viettelyä, jossa panokset kasvavat elokuvan edetessä.

Sebastian (Ryan Philippe) ottaa haasteen vastaan, kun sisarpuoli ehdottaa tälle “keikkaa” koulun uuden rehtorin tyttären puutarhaan, vedoksi laitetaan pano ja vanha jaguar vuodelta 56. Sebastian alkaa metsästämään Annettea (Reese Witherspoon, Pleasantville – Onnellisten kaupunki), joka muutti asumaan tämän tädin luokse pariksi viikoksi.

Kathryn pähkäilee taas lapsellisen Cecilen (Selma Blair) kanssa, jonka kautta Kathryn yrittää kostaa aikaisemmilleen siipoilleen. Tämän julman pelin säännöt ovat selkeät: “Älä rakastu!”.

Elokuva pystyy pitämään piilossa aika pitkäänkin sen, että miten lopussa käy. Se lisäilee juttuun hiukan osasia, jolloin katsojan huomio kiinnittyy muualle. Yritin itse keksiä juonelle mutkaisia koukeroita joita se sitten alkaisi noudattelemaan, mutta Julmia aikeita ei tehnyt mitään suuria, radikaaleja muutoksia.

Nimi on osuva vain puoliksi, Julmiahan nämä nuorten pornoilijoiden teot olivat, mutta eivät ne ihan aikeiksi jääneet. Julmia Aikeita (1999) on sarjassaan neljäs ranskalaisen Choderlos de Laclosin kirjeistä kootuista tarinoista tehty elokuva. Vuonna 1988 samoista kirjeistä luotiin ainakin John Malkovichin ja Clenn Closen roolittama elokuva. Tämä vuoden 1999 teos on kuitenkin lattea, joskin yllättävä parissa kohdassa. Jutun kylmä tapa hankkia petikumppani on vertaansa vailla.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202