John Grishamin Sateentekijä

The Rainmaker (1997)

  • 4

Elokuvan tarina kertoo nuoresta yliopistossa opiskelevasta asianajajaksi pyrkivästä miehestä nimeltä Rudy Baylor (Matt Damon), joka saa vastaansa jutun, joka ei ole suunniteltu hänen taidoilleen…

julkaistu 2000-03-18 / päivitetty 18.03. klo 13:01

KUVA 3

Jon Voight
Jon Voight 

KUVA 2

Matt Damon ja Danny DeVito
Matt Damon ja Danny DeVito 

KUVA 1

Matt Damon
Matt Damon 

John Grishamin Sateentekijä

Ohjaus Francis Ford Coppola
Näyttelijät Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Jon Voight, Mary Kay Place, Dean Stockwell, Teresa Wright, Virginia Madsen, Mickey Rourke, Andrew Shue, Red West, Johnny Whitworth
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 American Zoetrope, Constellation Films ja Douglas/Reuther Productions

Sateentekijän pääosassa on (taas kerran) vakavana ja viisaana poikana Matt Damon (Will Hunting, Lahjakas herra Ripley). Sateentekijä tarjoaa hienojen roolisuoritusten (onnistunut Damon ja Danny DeVito) lomassa myös harvinaista komediaa, joka ei ole lähtöisin televisiosarjojen hömppäkomedioista, vaan suoraan elokuvan kultaisilta ajoilta. Tästä pienestä, mutta sujuvasta huumorista saamme kiittää juuri Francis Ford Coppolaa. Ohjaaja on tiputellut 2 tunnin filmille vähän väliä pieniä nokkeluuksia tai vitsejä. Samalla juttu on saatu pidettyä mielenkiintoisena, vaikka onkin puhdas oikeusjuttu.

Näitä asianajaja -elokuvia tehtiin juuri 1990-luvun lopulla lähes trendiksi asti, joten Sateentekijällä oli hiukan isompi kynnys edessään, jotta pääsi näinkin hyväksi elokuvaksi. Sateentekijä ei eroa oikeastaan mitenkään perus-asianajaja -elokuvasta, ainostaan siihen on sotkettu tylsä rakkausjuttu Damonin ja Claire Danesin (Romeo ja Juliet) välille. Onneksi, todellakin onneksi tästä Clairen ja Damonin suhteesta ei olla ruvettu tekemään omaa suurempaa juttua, sillä juuri sellaisia elokuvia on 6 potenssiin 6 kertaa liikaa.

Elokuvan tarina kertoo nuoresta yliopistossa opiskelevasta asianajajaksi pyrkivästä miehestä nimeltä Rudy Baylor (Matt Damon), joka saa vastaansa jutun, joka ei ole suunniteltu hänen taidoilleen. Aluksi halu näyttää kykynsä, sitten halu kokeilla omia kykyjä ja lopulta viha ajaa Baylorin jatkamaan jutun käsittelyä. Oikeastaan kosto on se, jonka voimalla nuori keltanokka näyttää mikä onkaan totuus tuomarille.

Sateentekijä haluaa kertoa selkeästi sen millaista huijausta tapahtuu juuri suurten yhtiöiden sisällä ja millä tavoin ne voivat saada ihmisiä ajautumaan vararikkoon, jopa kuolemaan. Juuri kuoleman olemus ja monet symboliset viittaukset kertovat sen minkä todellisuudessa vie rahat ja elämän ihmisiltä, tupakkayhtiöt.

Reilut 50 vuotta sitten käytiin ensimmäisiä käsittelyjä suuria tupakkayhtiöitä vastaan, nyt niitä käydään monin verroin useammin (jopa voitetaan) ja tulevaisuudessa todennäköisesti monin verroin vielä enemmän. Televisiossa suosittu asianajajadraama Ally McBeal ei tarjoa sellaista mitä Sateentekijä paljastaa.

Ironista kyllä, mutta juuri näissä piireissä tapahtuu paljon huijausta ja lainvastaista toimintaa, vaikka he taas ovatkin lakia puhumassa ja edustamassa. Hankalaa on uskoa, että juuri oma asianajajasi olisi se vilpitön. Juuri tällaisia epävarmuutta lisääviä asioita Sateentekijä luo, sen lisäksi miten taidokkaasti se käsittelee moraalisia asioita. Francis Ford Coppolan taidot eivät ole loppuneet, vaikka Kummisedistä onkin jo vuosikymmeniä aikaa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202