Jali ja suklaatehdas

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

  • 3

Mitkä ihmeet sinua odottavatkaan Villi Vonkan tehtaassa…

julkaistu 2005-03-18 / päivitetty 18.03. klo 12:12

KUVA 2

Johnny Depp
Johnny Depp 

KUVA 1

Jali ja suklaatehdas
Jali ja suklaatehdas 

Jali ja suklaatehdas

Ohjaus Tim Burton
Näyttelijät Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, AnnaSophia Robb, Jordan Fry, Julia Winter, Helena Bonham Carter, Philip Wiegratz, Christopher Lee, Missi Pyle
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Australia
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Warner Bros., Village Roadshow Pictures, The Zanuck Company ja Plan B Entertainment

Parin sukupolven takainen Roald Dahlin kirjoittama lastenfantasiaseikkailu Jali ja suklaatehdas (1964) on nyt toistamiseen filmattu, jotta uusi polvi lapsia ja lapsenmielisiä pääsisi maistamaan suklaasadun vinhaa tunnelmaa. Visionäärinä ohjaajan paikalla on Hollywoodin kauhusatusetä Tim Burton, joka muistetaan niin goottirihkamalla väritetyistä elokuvista Saksikäsi Edward ja Päätön ratsumies kuin selvästi lapsekkaammasta Big Fishistä. Ja onhan Burton aikoinaan ohjannut myös Batmaneita. Ohjaajan urajanalle Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory, 2005 Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia) sijoittuu Big Fishin läheisyyteen perhe-elokuvana. Tunnelma elokuvassa on synkän kieroa.

Tarina kertoo Jalista (Freddie Highmore, Finding Neverland), joka asuu harvalautaisessa tuulen pieksemässä talopahasessa vanhempiensa (Helena Bonham Carter ja Noah Taylor) ja neljän isovanhempansa kanssa. Koko perhettä kalvaa köyhyys, on puutetta ruoasta ja lämmöstä, mutta onneksi rakkautta riittää sitäkin enemmän. Nuoren pojan unelmana olisi päästä näkemään suuren suklaatehtaan sisälle, kuka oikein valmistaa nykyään suklaata ja mikä mies omistaja Willi Wonka onkaan.

Erakoitunut ja sosiaalisesti ummikko Wonka päättää pitää maailmanlaajuisen kilpailun, jonka palkintoina ovat viisi kultaista pääsylippua suklaatehtaaseen. No totta kai, Jali voittaa myös piljetin ja lähtee isoisänsä (David Kelly, Lottovoittaja Ned) sekä neljän muun lellityn, ahneen ja itsekkään lapsen kanssa tapaamaan suklaatehtailijaa Wonkaa. Samalla, kun tehtaan portit aukeavat päästää Tim Burton lavastaja Peter Youngin kanssa valloilleen ikimuistoisen suklaahärdellin. Jalin matka kulkee suklaaputousten ja pienten Oompa Loompa–työläisten ohi syvälle Wonkan intohimon pariin ja tehtailijan surulliseen lapsuuteen.

Jali ja suklaatehtaan lavastus on kiistatta tämän vuoden kaunein. Lavastaja Young on tehnyt kiitettävää jälkeä Burtonin kanssa goottielokuva Päättömän ratsumiehen aikaan ja miesten yhteistyön sujuvuus näkyy myös Jali ja suklaatehtaassa. Kaksikko onnistuu yhdistämään ammattitaitonsa ja luovuutensa tuottaen ikimuistoisia lopputuloksia. Tietokonetekniikka on mahdollistanut elokuvan maailmalle ”realistiset” puitteet, kun esimerkiksi suklaavirta näyttää niin aidolta kuin se Wonkan tehtaalla voi näyttää.

Johnny Deppin osaa Willi Wonkana ei voida sivuttaa vain yhdellä lauseella. Burtonin luottonäyttelijä Depp (neljä yhteistä elokuvaa), joka tullaan kuulemaan ohjaajan tulevassa nukkeanimaatiossa Corpse Bride (2005), esittää sopivasti sekopäistä suklaatehtailijaa. Elokuvan nimihahmo Jali on parhaimmillaankin vain erinomaisen kiltti, jolloin Wonka-Depp varastaa esityksen itselleen. Loppua kohden Wonkan rooli kasvaa jopa niin suureksi, että katsoja unohtaa lähes tyystin aina niin hyväntahtoisen ja moraaliltaan aikuisemman Jalin. Silti suurimmat Burton- ja Depp-fanit saattavat pettyä, kun kierottelu ja känkkäränkkäily jäävät vain hieman keskitasoisen perhe-elokuvan yläpuolelle.

Jali ja suklaatehdas on juuri ja juuri tavanomaista perhe-elokuvaa parempi, mistä ansiot kuuluvat upeille lavasteille ja elokuvan aikuisille suunnatulle huumorille. Elokuvan tarina on kauhean yksioikoinen Jalin hyväntahtoisuuden ja Wonkan lapsuuden osalta, joista Burton tyytyy punomaan perusfantasiaseikkailun. Sadun opetukset ovat kasa kliseitä. Elokuva on sisältä silkkoa, mutta sentään onneksi ”koristepaperit” sen ympärillä ovat upeinta fantasiamaailmaa pitkään aikaan.

teksti: © 2005 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202