Jade

Jade (1995)

  • 4

Rikostutkija David Corelli (David Caruso, N.Y.P.D. Blue) pyrkii saamaan selville, kuka on mystinen Jade.

julkaistu 2001-03-17 / päivitetty 06.09. klo 22:10

KUVA 3

Linda Fiorentino
Linda Fiorentino 

KUVA 2

Chazz Palminteri ja Linda Fiorentino
Chazz Palminteri ja Linda Fiorentino 

KUVA 1

David Caruso
David Caruso 

Jade

Ohjaus William Friedkin
Näyttelijät David Caruso, Linda Fiorentino, Chazz Palminteri, Richard Crenna, Michael Biehn, Donna Murphy, Angie Everhart, Robin Thomas
Maa Yhdysvallat
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1995 Paramount Pictures

Aikoinaan maailman toiseksi katsotuimman elokuvan Manaajan (The Exorcist, 1973) ohjasi William Friedkin, josta hänet myös palkittiin Colden Globe -palkinnolla. Kerrotaan, että elokuva olisi saanut ihmisiä pyörtymään kesken esityksen, myös meillä Suomessa. William Friedkin on ohjannut jälkeenpäin Manaajan tapaisia kauhuelokuvia kuin myös eroottisia trillereitä.

Ohjaajan vuonna 1995 tekemä eroottinen trilleri Jade (1995 USA) teki Yhdysvalloissa pahan pettymyksen tuottajille kuin myös ohjaajalle itselleen (en sitten muista kiersikö elokuva Suomessa teattereissa.) Toisaalta elokuvan kahdesti nähneenä ihmettelen sen saamaa vähäistä suosiota. Olisin hyvinkin toivonut Friedkinille uutta nousua tällaisten kevyt-eroottistentrillereiden puolella. Jade on tyypillinen murhatapaus, jonka ympärillä tunnelma tiivistyy loppua kohden, eikä murhaajaa siltikään löydetä.

Loistotalon yläkerrasta löydetään todella makaaberisti murhattu vaikutusvaltainen mies. Paikan päältä löytyy vereen tahriutunut kirves ja pieni hopeinen lipas. Lippaassa on naisen häpykarvoja ja päällä japaniksi “jade”. Useampi todistaja kertoo Jade -nimisestä pitkä hiuksisesta naisesta, joka on ollut murhatun rakastettuna. Rikostutkija David Corelli (David Caruso, NYPD Blue) pyrkii saamaan selville, kuka tämä mystinen Jade on. Yllättäen harvat todistajat kuolevat kylmäverisesti ja pian myös Corelli itse on murhaajan tähtäimessä.

Jade luottaa klassiseen trillerin juoneen, silti Friedkinin elokuva on juuri sellaisen hyytävä, pelottava ja salakavala kuin sopii odottaa. Asetelmat kulkevat odotetulla tavalla, mutta silti katsojalle ei paljastu murhaajan henkilöllisyys. Rytmi on välillä piinaavan hidastettua, kun rikostutkija Corelli pohtii tapahtumia. Toisaalla Friedkin on käyttänyt poikkeuksellisen nopeita, salamanomaisia tehokkaita juonelle merkittäviä kohtia, joissa katsojaa tönäistään penkiltä. Tällainen nopeiden tehosteilla kuorrutettujen kohtauksien täydellinen sopiminen elokuvaan miellyttää katsojaa. Elokuvassa on pari autoilla suoritettuja toimintakohtausta, jotka saattaisivat hyvinkin pilata trillerin kireän tunnelman actionmätöksi, mutta Friedkin on oivaltanut muuttaa takaa-ajokohtauksia oikeanlaisiksi, jolloin ne ovat parantamassa trillerin ilmapiiriä.

Pääosissa ovat punapäinen David Caruso, jonka nimen muistan aina juuri Jadesta, ja Chazz Palminteri ja Linda Fiorentino. Palminteri esittää huippu lahjakasta asianajajaa ja Corellin ystävää. Klassisen asetelman muodostamiseen tarvitaan tietenkin Linda Fiorentinon esittämä kolmaspyörä, joka Palminterin vaimona saa Corellin housuissa ja päässä kihelmöimään. Fiorentino on nyt viimeaikoina esiintynyt pääasiallisesti komedioissa (Dogma), joka ei minusta ainakaan tunnu kovin hyvältä suunnalta. Tällä naisella kun ei ole minkäänlaista lahjakkuutta olla taitava näissä rooleissa. Mainitaan nyt, että poikamiesten kannattaa katsoa elokuva jo pelkästään Fiorentinon sensuellin äänen takia ;)

Jade on trendikkäästi visuaalinen ja kerronnallisesti klassinen. Olen varmaan moneen kertaan maininnut pitäväni juuri trillereistä ja Jade on aika pitkälle juuri sellainen. Elokuva pistää jonkin verran jopa kylmäväreitä niskasta alaselkään, kun “The End” ilmestyy ruutuun.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202