Interstellar

Interstellar (2014)

| Blu-ray
  • 5

Christopher Nolanin kosminen kärsimysnäytelmä on täynnä ankaria valintoja ja henkeäsalpaaviä näkyjä.

julkaistu 2015-03-26 / päivitetty 26.03. klo 17:05

KUVA 3

Matthew McConaghey ja MacKenzie Foy
Matthew McConaghey ja MacKenzie Foy 

KUVA 2

Interstellar
Interstellar 

KUVA 1

Matthew McConaghey
Matthew McConaghey 

Interstellar

Ohjaus Christopher Nolan
Näyttelijät Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, MacKenzie Foy, Topher Grace, David Gyasi
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 169 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Interstellar, juliste.

Interstellar on säkenöivä uni ihmisen matkasta avaruuteen, ajan tuolle puolen. Ja koska se on myös Nolanin veljesten mammuttielokuva, rakkaudesta ihmiskunnan pelastavana voimana. Toinenkin kantoraketti työntää onneksi aika tasaisesti.

Gravity on tuoreessa muistissa. Scifi-spektaakkeli on vertaus lapsen syntymästä, eroahdistuksesta, elämänuskosta ja -toivosta ja ripauksen verran myös ihmislajin olemassaolon epätodennäköisyydestä.

Eksistentiaalisen scifi, sellainen kuin 2001 Avaruusseikkailu tai Solaris ovat Interstellarin lähempiä vertauskohtia. Jonathan Nolanin fyysikko Kip Thornen ideoista käsikirjoittama elokuva jakaa temaattisia ja juonellisia yhteneväisyyksiä etenkin Andrei Tarkovskin avaruusmietelmän kanssa.

Tulevaisuuden maapallon elinkelpoisuus on loppumassa. Paikka ja hetki luodaan kuin kertomuksissa “dust bowlista”, suuresta pölymyrskyjen ajasta Yhdysvaltain 30-luvun Keskilännessä: vanhusten muisteluja, baseball-pelin keskeytyminen hiekkamyrskyn ilmestyessä horisontiin, viekkaasta elannon hankkimisesta lasten kanssa.

Preerian ahnas viljely on synekdokee tulevaisuuden täydellisemmälle tuholle. Se on myös nokkela keino antaa historiallisuutta tulevaisuudelle. Uudessa valtiottomassa americanassa viljelijänä elää entinen astronautti Cooper (Matthew McConaughey) kahden lapsensa kanssa. Entinen, koska avaruusohjelma on lakkautettu resurssipulan vuoksi. Kaiut NASA:n nykytilanteeseen ovat tässä voimakkaita.

Kaikkialla leijuvasta pölystä kasaantuu viesti, jonka tytär Murph (MacKenzie Foy) huomaa. Se vie isän lopulta entisen työnantajansa huomaan, avaruuteen ja mustaan aukkoon, jossa uskotaan olevan ihmiskunnan viimeinen mahdollisuus. Nolaneille ominaisesti juonta on valtavan paljon (ja pituutta 169 minuuttia). Ekspositioähkyltä kuitenkin säästytään, kun edeltäjät Inception ja Yön Ritarin Paluu olivat räjähtää pulleuttaan.

Musta aukko, mutta minkä muotoinen onkaan musta aukko avaruudessa?
Miltä musta aukko voisi näyttää, miltä avaruusaluksen tai ihmisen siirtyminen sen läpi, kuinka aika ja paikka sulavat? Interstellarissa on lapsuuden ihmetystä ja kovaa, terävää pelkoa. Alus natisee ja ryskyy voimakkaasti, McConaugheyn kasvot kiristyvät valonvälähdysten keskellä, toinen astronautti (Anne Hathaway) näyttää jo terrorin valtaamalta.

Ehkä paremmin kuin mikään toinen elokuva, Interstellar tavoittaa aavistuksen kylmimmästä ja kauimmaisesta vuorenhuipusta, siitä eksistentiaalisesta kauhusta, jota tyhjä avaruus voi ihmiselle edustaa. Sen lähestyminen aiheeseen on tunteellisempi ja kokemuksellisempi kuin 2001:n. Interstellar elää ääritilanteiden melodraamasta. Matt Damon tekee tiukan vähäeleisen sivuroolin, joka avainhetkillään osuu kipeisiin hermoihin.

Aikamme suurimpiin nouseviin kuvauskykyihin lukeutuvan Hoyte van Hoyteman kamera tavoittaa usein päähenkilöiden kasvot. Elokuva ankkuroituu etenkin Matthew McConagheyn Cooperin ponnisteluun ja kärsimykseen. Cooper on marttyyriksi pedattu hahmo, joka etsii sovitusta yleisen ja yksityisen rakkauden välille.

Säveltäjä, itseään usein toistava Hans Zimmer on oikealla hetkellä hakenut uusia vaikutteita. Elokuvan musiikki muistuttaa Kubrickin suosimasta György Ligetistä ja Philip Glassista Koyaanisquatsin säveltäjänä.

Christopher Nolanin ohjaustyö ei olisi tunnistettava ilman kassamagneettielokuvan sykähdyttävimpiä set-piece-kohtauksia. Ensimmäisessä kuoleman äärimmäinen läheisyys tekee käsittämättömästä välttämätöntä. Avaruusaluksen ja sukkulan julmassa valssissa on uskonnollisen jylhää paatosta. Toisessa siirtyminen tavallisen aika-avaruuden tuonpuoliseen vankilaan ahdistaa kuin juuttuminen täysin hiljaiseen huoneeseen.

Blu-ray: Levyjulkaisussa 1080p 2.39:1 -laajakuva DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Julkaisun toisessa levyssä on yli kolme tuntia lisämateriaaleja, muun muassa “Plotting an Interstellar Journey – Origins, influences and narrative designs”, “Shooting in Iceland: Miller’s Planet/Mann’s Planet – Creating two vastly different worlds in one country”, “Celestial Landmarks – How practical special effects give the illusion of real space travel” ja “Miniatures in Space – Explore the large-scale models used in the film”.

Teksti: 2014-15 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202