Mielekäs kasvukertomus vie Pixarin uudelle tasolle lasten ymmärtäjänä ja opettajana.
Inside Out tekee Pixarista japanilaisen Ghiblin veroisen intuitiivisen psykologian elokuvataikatehtaan. Se antaa nuorille katsojilleen kokonaisen uuden kielen, jolla käsitellä ja ymmärtää tunteita.
11-vuotiaan tytön aivoihin sijoittuva animaatio konkretisoi ajattelun teoriaa “fyysisiä” muotoja saaviksi tunteiksi, muistoksi ja käyttätymismalleiksi. Päähenkilöitä ovat tunteet: Ilo, Pelko, Viha, Suru ja Inho.
Toki käsikirjoitus ottaa vapauksia kognitiotutkimuksen löydösten suhteen, mutta lähtöoivalluksena elokuvan luoma malli ajattelusta – ja sen rikas, surrealistisia vivahteita tulviva muoto – erilaisten intressien, voimien ja reaktioiden keskinäisriippuvaisena näyttämönä on mullistava.
Animaation päälankana on tunteiden tasapaino. Sitä kautta Inside Out edustaa dramaturgian mestariluokkaa. Ajatusmaailman konkreettisuus ei jää pelkäksi opetukselliseksi työkaluksi, vaan muodostaa puitteet tunteellisesti räjähtäville kliimakseille. Avainhetkien pelkistetty, liikuttava puhdasmuotoisuus puree hurjasti myös aikuiskatsojaan.
Vaikka päähenkilö on lapsilta niin odotettu, ellei suorastaan tivattu Ilo, on Inside Outin tunneteoria hyvin aikuinen tai pitäisikö sanoa elinvoimainen. Animaation vastaansanomaton opetus kuuluu, etteivät tunteet jakaudu hyviin ja huonoihin. Myös luopuminen kuuluu kasvamiseen, eikä tarmokkain ja kilteinkään lapsi voi torjua surua pelkällä tahdonvoimalla.
Siis: Tunteet ja muistot puhaltavat läpi tajuntamme ja niille on annettava oma aikansa. Niiden vietäväksi ei silti tarvi jäädä. Ajatuksessa on suorastaan buddhlaista tyyneyttä, jonka omaksuminen on yhtä helppoa tai vaikeaa niin lapselle kuin aikuiselle.
Ekstroina lyhytelokuva Laava, kommenttiraita jossa ohjaajat Pete Docter ja Ronnie Del Carmen sekä tuottaja Jonas River, lyhytelokuva Rileyn ensitreffit, sekä esittelypätkät Pixarin polut: Naiset Mielen sopukoissa ja Sekalaisia tunteita.
Teksti: 2015 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA