The Imitation Game

The Imitation Game (2014)

| Blu-ray
  • 4

Valloittava Benedict Cumberbatch sähköistää hienon sotasankarihenkilökuvan.

julkaistu 2015-06-04 / päivitetty 24.06. klo 12:12

KUVA 2

Benedict Cumberbatch ja Keira Knightley
Benedict Cumberbatch ja Keira Knightley 

KUVA 1

Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch 

The Imitation Game

Ohjaus Morten Tyldum
Näyttelijät Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance
Maa Iso-Britannia
Pituus 114 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

The Imitation Game on tämän vuoden, ja erityisesti tämän palkintokauden, pakollinen sotakronikan muotoon puettu periodidraama. Vuodet ja lokaatiot vilisevät kankaalle ponnahtavin kyltein ja vuosikymmeniä kattava ajankuvaus on ulkoisesti kautta linjan virheetöntä. Ankeaan harmauteen verhotun pula-ajan kuvauksen ytimessä on kuitenkin yksi vangitseva kiintopiste – elokuvan päätähti, eksentristä matemaatikkoa Alan Turingia sielukkaasti personoiva Benedict Cumberbatch.

The Imitation Game kertoo uskomattoman tositarinan Alan Turingista, jonka sankarilliset teot toisen maailmansodan aikana muuttivat sodan kulkua dramaattisella tavalla. Historoitsijoiden mukaan saksalaisten voittamattomana pidetyn viestien salaamiseen tarkoitetun enigma-koneen murtanut Turing vei sodan kestosta ainakin kaksi vuotta, ja auttoi välillisesti pelastamaan noin 14 miljoonan ihmisen hengen.

Elokuva ei kuitenkaan ole pelkkää paatosta ja historianlehtien havinaa. Turingin ja hänen kollegoidensa uraauurtavaa työtä sodan aikana läpileikataan Turingin yksityiselämän rappeutumisella 50-luvun aikana. Limittäin kulkevien tarinoiden toinen merkittävä teema onkin Turingin yksityiselämä, jota repi rikki hänen homoseksuaalisuutensa, joka 30-50-lukujen Englannissa oli rangaistava rikos.

Kulissiavioliittoakin kaavailleen Turingin omintakeinen ja äkkiväärä persoonallisuus on yhtä suuri osa elokuvaa kuin hänen sotasaavutuksensakin. Norjalaisen Morten Tyldumin ensimmäinen englanninkielinen ohjaustyö on siten yhtä paljon henkilökuva kuin historian oppitunti tai sotaelokuva.

The Imitation Game valaisee kauan salassa pidettyjä historiallisia tapahtumia ja syventää ymmärrystä koko maailmaa ravistelleesta ajanjaksosta. Vuonna 2013 kuninkaallisesti armahdettu Turing saa komean ja sydämellä tehdyn suurelokuvan myötä viimein ansaitsemansa tunnustuksen.

Valinta fokusoida mieheen tapahtumien keskellä on erittäin onnistunut Tyldumilta ja käsikirjoittaja Graham Moorelta. Television puolella läpimurtonsa vasta muutama vuosi sitten tehnyt Benedict Cumberbatch todistaa jälleen kerran kuuluvansa ei ainoastaan tämän hetken mielenkiintoisimpiin näyttelijöihin, vaan myös mielekkäimpien supertähtien joukkoon.

Blu-ray:
Levyllä 2.40:1 1080p -laajakuva ja DTS HD MA 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2015 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202