Iltasatuja

Bedtime Stories (2008)

  • 2

Adam Sandler esittää hitaanoloista huoltomiestä, joka huomaa omaavansa mystisen kyvyn: hänen iltasadut käyvät toteen!

julkaistu 2009-03-12 / päivitetty 21.08. klo 15:03

KUVA 4

Lucy Lawless ja Guy Pearce
Lucy Lawless ja Guy Pearce 

KUVA 3

Russell Brand ja Adam Sandler
Russell Brand ja Adam Sandler 

KUVA 2

Adam Sandler ja Teresa Palmer
Adam Sandler ja Teresa Palmer 

KUVA 1

Adam Sandler
Adam Sandler 

Iltasatuja

Ohjaus Adam Shankman
Näyttelijät Adam Sandler, Keri Russell, Guy Pearce, Russell Brand, Courteney Cox, Lucy Lawless
Maa Yhdysvallat
Pituus 99 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Gunn Films, Happy Madison Productions, Offspring Entertainment ja Walt Disney Pictures

Adam Sandler esittää Skeeter Bronsonia, joka työskentelee erään suuren hotellin huoltomiehenä. Hänen päivänsä kuluvat mitättömiä hanttihommia tehdessä ja parhaan kaverin (Russell Brand) kanssa höpötellessä. Eräänä päivänä hieman hitaan oloinen Skeeter joutuu sukulaislapsiensa vahdiksi ja vaivuttaa lapsoset illalla uneen itse keksimällä iltasadullaan. Seuraavana päivänä hän huomaa, että hänen kertomansa sadut alkavat käymään toteen. Samassa Skeeter tajuaa, että hän voikin muokata tulevia tapahtumia kätevästi kertomalla tietynlaisia satuja sukulaislapsilleen. Kuinka kätevää! Skeeter ottaa asiakseen kertoa lapsille iltasatuja joka ilta, josta lapsetkin tuntuvat nauttivan. Kun uudelle hotellille aletaan etsiä tulevaa johtajaa, Skeeter ilmoittautuu terhakkaasti kilpailuun mukaan. Hänen uuden, mystisen taitonsa avulla Skeeter aikookin ansaita itselleen hänen kauan himoitsemansa hotellin johtajan paikan.

Adam Sandlerin tavaramerkki on esittää näitä keskenkasvuisia rääväsuita, jotka luuseri-leimastaan huolimatta nousevat aina lopulta vaikeuksien kautta voittoon. Hahmo on toiminut monet kerrat harmittoman miellyttävällä tavalla, kuten komedioissa Happy Gilmore ja Häälaulaja. Tällä kertaa Sandler ei saa tätä samasta puusta veistettyä hahmoaan todellakaan toimimaan.

Syy ei kylläkään ole Sandlerissa – hänhän vetää tällaiset roolit jo rutiinilla – vaan melkein kaikessa muussa. Kokonaisuus on tylsä ja mielikuvitukseton, ennalta-arvattava, eikä lainkaan hauska. Adam Sandlerin komiikka ei saa ilmaa alleen tällaisessa 7-vuotiaille sallitussa elokuvassa, kun käsikirjoitus on muovattu miellyttämään lähinnä murkku-ikäisiä. Sandler ei suoraan sanottuna sovi Walt Disney-elokuvaan, vaikka hänen oma tuotantoyhtiönsä Happy Madison Productions on yksi elokuvan tuottajista.

Sama pätee elokuvan muihin näyttelijöihin, jotka eivät oikein tunnu sopivan rooleihinsa, esimerkiksi Guy Pearcen rooli kierona hotellin esimiehenä on suorastaan vaivaannuttava. Kaikista suurin mysteeri on Russell Brandin sovittaminen Sandlerin aisapariksi. Brandin komiikka kun on perinteisesti ollut kaikkea muuta kuin lapsille sopivaa ja ehkä juuri tästä syystä Brand tuntuukin hukkaan heitetyltä kyvyltä tällaisessa elokuvassa. Ainoa näyttelijöistä, joka tuntuu sopivan kuvaan, on kiltin näköinen ja oloinen Keri Russell, joka esittää Skeeterin ihastusta.

Kyllähän Iltasatuja saattaa viihdyttää nuorempia katsojia, mutta meidän aikuisten aika menee kyllä elokuvateatterissa kelloa katsellessa. Se, että välillä muutama vitsi naurattaa ja lennokkaat toimintakohtaukset toimivat melko kivasti, ei pelasta elokuvaa kokonaisuutena.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202