Ida

Ida (2013)

| Blu-ray
  • 5

Puolan pitkiä elokuvallisia ja uskonnollisia perinteitä kunnioittava Ida on lumoavan minimalistinen, paljon puhutteleva mestariteos.

julkaistu 2015-08-27 / päivitetty 27.08. klo 18:06

KUVA 4

Dawid Ogrodik on saksofonisti Lis
Dawid Ogrodik on saksofonisti Lis 

KUVA 3

Agata Kulesza on Wanda
Agata Kulesza on Wanda 

KUVA 2

Nunnakokelaiden perinne
Nunnakokelaiden perinne 

KUVA 1

Agata Trzebuchowska on Anna
Agata Trzebuchowska on Anna 

Ida

Ohjaus Pawel Pawlikowski
Näyttelijät Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodik
Maa Puola
Pituus 82 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

1900-luvun puoliväliä pidetään Puolan historian kurjimpana aikana. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton runtelema maa herätti voimakkaita kansallismielisiä tunteita maan taiteilijapiireissä ja synnytti liudan elokuvaohjaajia, jotka käyttivät taidesuuntauksenaan sosialistista realismia. Łódźin kuuluisasta elokuvakoulusta valmistui muuan Andrzej Wajda, jonka Sotatrilogia – etenkin päätösosa Tuhkaa ja timanttia – kuvasi Puolan syviä arpia katolisen symboliikan ja kansallisromantiikan keinoin.

Ida on yllä olevissa olosuhteissa syntyneen Pawel Pawlikowskin kunnianosoitus alan uranuurtajille. Terävän mustavalkoinen kuvaus klassisella 35 mm filmillä ja laatikkomaisella 1.33:1-kuvasuhteella on jo itsessään harvinainen saavutus digitaalikuvauksen aikana, mutta valkokankaalle heijastuvat, ylivertaisen voimakkaat värikontrastit palauttavat mieleen kinofilmin kaivatun taian.

Vuoteen 1961 sijoittuvassa tarinassa nuori nunnakokelas lähtee ulkomaailmaan selvittämään toisessa maailmansodassa kuolleiden vanhempiensa kohtaloa. Luostarissa varttunut Anna (Agata Trzbuchowska) ottaa abbedissan pyynnöstä yhteyttä ainoaan eloonjääneeseen sukulaiseensa – täti Wandaan (Agata Kulesza) – ennen lopullista omistautumista luostarielämään.

Identiteetti on yksi elokuvan toistuvista teemoista, joka välittyy Annan ja Wandan välisen suhteen kautta. Täydelliset vastakohdat ruumillistavat toisen maailmansodan jälkeistä kansaa, joka on radikaalien muutosten seurauksena jakautunut ja menettänyt osan kansallisesta identiteetistään.

Anna on katolisen maan vanhoja ja tärkeitä arvoja kunnioittava pyhimys kun taas “punaisen Wandan” – Stalinin hallinnon aikainen valtionsyyttäjä ja tuomari – turmiolliset elämäntavat peilaavat Puolan traumaattista, sosialismin murjomaa nykytilaa. Matka menneisyyteen on tasapuolisesti niin Annan kuin Wandan, jossa identiteetin löytäminen voi merkitä henkilöhahmon taustoista riippuen yhteenkuuluvuuden tunnetta, tai pahimmassa tapauksessa korjaamatonta syyllisyyttä.

Idan lyhyt kesto, hidas tahditus ja visuaalinen minimalismi vain korostavat tarinan rikasta sisältöä. Pitkät ja staattiset otokset ovat kuin valokuvia, kullakin oma merkityksellinen tarinansa. Viattoman puhtauden alla piilee hiipivä synkkyys, jonka aistii jokaisen kohtauksen voimakkaasta tunnelatauksesta.

Trzbuchowskan roolittaminen Annan rooliin ei voisi olla täydellisempi valinta ottaen huomioon, että kyseessä on amatöörinäyttelijättären ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) esitys. Enkelimäisen kauniiden kasvojen salaperäisyys sulautuu valkokankaalle luonnollisen harmonisesti. Kokeneemman Kuleszan vaativampi suoritus puolestaan on viimeinen palanen, joka nostaa Idan Wajdan klassikoiden rinnalle ja 2000-luvun harvinaisten helmien kastiin.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.33:1 -täyskuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Ekstrat: Q&A With Director Pawel Pawlikowski, On the Set of Ida, Pawel Pawlikowski Interview ja elokuvan traileri.

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Ida oli myös kirjoittajan vuoden paras elokuva 2014.

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202