Hylätyt talot, autiot pihat

Hylätyt talot, autiot pihat (2000)

  • 2

Hylätyt talot, autiot pihat on Lauri Törhösen ohjaama sotaelokuva, joka kertoo myös naisten kohtaloista jatkosodan loppuaikoina.

julkaistu 2000-03-11 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Hylätyt talot, autiot pihat
Hylätyt talot, autiot pihat 

Hylätyt talot, autiot pihat

Ohjaus Lauri Törhönen
Näyttelijät Jonna Järnefelt, Sari Puumalainen, Mats Långbacka, Carl-Kristian Rundman, Maria Järvenhelmi, Risto Kaskilahti, Ville Keskilä
Maa Suomi
Pituus 103 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Jörn Donner Productions

Hylätyt talot, autiot pihat (2000 Suomi) on Lauri Törhösen ohjaama sotaelokuva, joka kertoo myös naisten kohtaloista jatkosodan loppuaikoina. Hylätyt talot ei ole sotaelokuva, jossa olisi yksi selkeä sankari, eikä se ole myöskään kertomus sodasta pelkästään. Elokuva jääkin näiden kahden väliin, hiukan ikävästi.

Olkoon päähenkilö sitten Jonna Järnefeltin esittämä Martta niin silti elokuvasta löytyy monia yhtä suuren filmimetrin saavia näyttelijöitä mm. Mats Långbacka Martan aviomiehenä ja Sari Puumalainen Martan ystävänä ja myös lääkäriä (Carl-Kristian Rundman). Tarina seuraa Martan koettelemuksia kuten myös Puumalaisen tai Långbackan hahmojen evakkomatkaa Karjalan kannakselta Viipuriin ja sieltä aina Kouvolaan.

Laila Hietamiehen samannimiseen romaaniin pohjautuva elokuva sai muotoa myös Pekka Parikan ansiosta. Mies oli sovittelemassa käsikirjoitusta romaanista elokuvaksi. Romaanista elokuvaksi on jo tuttu juttu, Tuntemattomat sotilaat (1954 ja 1985), Talvisota (1989) ja Rukajärven tie (1999) ovat kaikki kirjasta lähtöisin. Väinö Linna on Tuntemattomien takana ja Antti Tuuri taas Talvisodan ja Rukajärven tien.

Hylätyt talot, autiot pihat ei onnistu olemaan läheskään yhtä hyvä sotaelokuva kuin edellä mainitut. Puutteita löytyy. Elokuvan juonen rikkoo hahmojen pitkät esittelyt ja yritys keskittyä liian moneen. Vähintään elokuvan olisi pitänyt vähentää kummatkin miespääosat (Långbacka ja Rundman), jolloin naisiin olisi jäänyt aikaa. Ideanan on varmaankin ollut se, että kerrotaan tarina naisista sodan keskellä.

Rukajärven tiehen verrattuna Hylätyt talot, autiot pihat on halvemman ja nopeammin tehdyn oloinen. Räjähdykset ovat sitä tuttua suomalaisella osaamisella ja rahalla tehtyä tussahtelua. Ja nyt kukaan ei saa sanoa, että eihän räjähdykset ole pääosassa. Toisena mainittakoon näyttelijöiden vaisut suoritukset, vaikka asetelmat olisivatkin ehkä tarjonneet hiukan suurempaa. Elokuvassa lapsille oli jaettu hiukan runsaammin puhevuoroja, mutta näillä ei tuntunut olevan oikein taitoa ilmaista itseään. Törhönen olisi voinut unohtaa siten nämä ja jättää sanattomiksi. Täten olisi vältetty ne tekopyhät viattomat sanat, joita lapset sanoivat.

Tiedän sen, että jokaisessa sotaelokuvassa täytyy näkyä se tissipari (Kummelin-setä kertoi sen), mutta Hylätyissä taloissa näitä amberssoneja paljasteltiin turhan tiuhaan. Eikä juoni tästä mitään hyötynyt. Hylätyt talot, autiot pihat oli siis huono sotaelokuva, jossa yhdistyivät liian monet negatiiviset asiat. Vastapainona on onneksi Rukajärven tie.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202