Hurmaava joukkoitsemurha

Hurmaava joukkoitsemurha (2000)

  • 2

Kenraali Kemppainen ja nelinkertainen johtaja Onni Rellonen toteavat, että nyt täytyy siirtää ainakin kahta itsemurhaa myöhemmäksi. Saunan ja kaljan jälkeen Relloselta pääsee pieni idea suusta, josta…

julkaistu 2001-03-11 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Hurmaava joukkoitsemurha
Hurmaava joukkoitsemurha 

Hurmaava joukkoitsemurha

Ohjaus Ere Kokkonen
Näyttelijät Heikki Kinnunen, Tom Pöysti, Kalevi Kahra, Sari Siikander, Santeri Kinnunen, Kristiina Halkola, Titta Jokinen, Vesa-Matti Loiri, Antti Litja, Eero Melasniemi, Juha Muje, Esko Nikkari
Maa Suomi
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Ere Kokkonen Oy

Arto Paasilinnan samannimiseen menestysromaaniin perustuva Hurmaava joukkoitsemurha (2000 Suomi) jää keskitasoisen kirjan kusirajaan. Ohjauksesta ja tuotannosta on vastannut kotimaisen komedian veteraani Ere Kokkonen, jonka käsistä on lähtenyt useat Uuno Turhapuro -elämykset. Tällä kertaa Kokkosen filmatisointi ei pane Uunon aikoja paremmaksi, homma laahaa, vaikka paikasta toiseen siirrytäänkin komealla tourist-bussilla. Jopa Vesa-Matti “Uuno” Loiri on mukana kuvioissa lähes yhtä toivottomana tapauksena, pohjalaisena kuivanmaankapteenina.

Itsemurhaa yrittäviä on itsetuhoisessa maassamme noin 15 000, joista noin joka kymmenes pääsee sinuiksi aatteidensa kanssa. Ja kun ei olla Pohjanmaalla, erehtyvät kaksi itsetuhoista surkimusta vahingossa samaan latoon samoissa aikeissa. Toisella naru, toisella pyssy. Kenraali Kemppainen (Heikki Kinnunen, tv-sarja Vääpeli Körmy) ja nelinkertainen johtaja Onni Rellonen (Tom Pöysti, tv-sarja Vääpeli Körmy) toteavat, että nyt täytyy siirtää ainakin kahta itsemurhaa myöhemmäksi. Saunan ja kaljan jälkeen Relloselta pääsee pieni idea suusta, josta kehittyy myöhemmin bussilastillinen innokkaita itsemurhakandinaatteja huristelemassa ympäri Eurooppaa etsimässä paikkaa josta “heittää lusikat pölyiseen nurkkaan”.

Se minkä Arto Paasilinnan kirja paljastaa takakannessa tuntuu hyvältä niin elokuvassa kuin kirjassakin. Tämän jälkeen juttu haukkaa liian suuren palan. Itseäni ei suuremmin miellyttänyt Paasilinnan kirjan eteneminen tämän latoepisodin jälkeen, eikä Kokkosen elokuvakaan ole pystynyt parempaan. Kankean romaanipohjan ja Kokkosen neljännesvuosisadan vanhan tarinan kerronta ontuu kuin rampa rakki. Eikä asiaa paranna tasainen sakki tv-koomikoita, joista Heikki Kinnunen, Eero Melasniemi, Titta Jokinen ja Juha Muje ovat säälittävästi maneereihinsa kangistuneita tapauksia. Hahmoista ei onnistuta vääntämään mielenkiintoisia siksi, että heitä on liikaa ja heidät esitellään liian nopeasti. Kokkonen on käyttänyt kömpelöjä flashback-kuvia, jolloin kerrotaan ylimalkaisesti hahmon pääpiirteinen tausta.

Huonojen näyttelijäsuorituksien lisäksi Hurmaava joukkoitsemurha ei toimi näin pienellä rahalla. Tuotantoryhmä on lähtenyt tekemään sellaista mikä ei ole mahdollista tällaisella budjetilla. Seurauksena on “kovan käden” karsiminen oleellisista osioista. Vai mitä sanot koko elokuvan ajan odotetusta kohtauksesta, jossa matkailubussi lentää kallionrinteeltä alas mereen on kuin leikelty valokuva, jota liikutellaan “näkymättömillä” naruilla. Vaikka tapaus ei pilaa koko elokuvaa, tuntuu tekeminen olleen kovin “harrastelijamaista” (toim. huom. Lainaus hiihtoliiton päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön lausunnosta dopingkohun yhteydessä.), eikä maalatut vuoristotaustat muistuta kuin 70-luvun Dallasia.

Hurmaava joukkoitsemurha on väärä valinta kirjasta elokuvaksi. Näyttelijäkaarti on legendaarinen, mutta kulahtanut. Työnjälki tekniseltä puolelta on korkeintaan kohtuullista. Yhteenvetona voidaan sanoa, että elokuva ei sovitu missään nimessä muiden vuonna 2000 valmistuneiden kotimaisten elokuvien joukkoon. Se ei ole millenium-kelpoinen.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202