Andrea Arnoldin sovitus Emily Brontën Humisevasta harjusta ei ole mikään perinteinen pukudraama.
Andrea Arnoldin sovitus Emily Brontën klassikkoromaani Humisevasta harjusta on yhtaikaisesti raadollisen rujo ja lumoavan kaunis elokuva, jossa harjun luonto näyttelee yhtä päärooleista.
Catherine (Shannon Beer/Kaya Scodelario) ja Heathcliff (Solomon Glave/James Howson) tapaavat, kun Catherinen isä ottaa orvon ja köyhän Heathcliffin suojatikseen. Perheen muut jäsenet eivät kuitenkaan ota uutta veljeään avosylin vastaan, ja erityisesti Catherinen isoveli Hindley (Lee Shaw) kärsii isän suosiosta kilpailevasta tulokkaasta. Arnoldin Humisevassa harjussa Heathcliff on tummaihoinen ja Hindley vertautuu uusnatsiin.
Catherine on ainoa, joka saa Heathcliffiin yhteyden. Nuoret ystävystyvät ja rakastuvat, mutta eivät osaa tunnustaa rakkauttaan. Syvenevän rakkauden tuhoavaa voimaa seurataan ensin Catherinen ja Heathcliffin nuoruudessa ja myöhemmin molempien aikuistuttua, Heathcliffin rikastuttua ja Catherinen naitua rikkaan naapurinsa Edgarin (Jonny Powell/James Northcote).
Molemmat ovat menestyneet ulkoisesti paremmin kuin alkuasetelma antoi olettaa, mutta repivä rakkaus uhkaa tuhota paitsi Catherinen ja Heathcliffin itsensä, myös muut humisevan harjun asukkaat.
Elokuvan englanninkielisen julisteen iskulause ”Love is a force of nature” kertoo paljon paitsi Catherinen ja Heathcliffin rakkauden luonteesta myös Humisevan harjun kuva- ja äänikerronnasta. Hyönteiset, muta ja puiden humina ovat tärkeässä roolissa, ja dialogi on riisuttu elokuvasta lähes kokonaan. Elokuvan sisäisen maailman ulkopuolista musiikkia kuullaan vain viimeisillä minuuteilla.
Kuvauksessa on käytetty runsaasti käsivaraa ja lähikuvia. Tyyli ei päästä katsojaa helpolla, mutta toisaalta se tuo hahmon perspektiivin lähelle. Kamera kohdistuu useimmiten sinne, minne hahmon katsekin. Robbie Ryanin kuvaus palkittiin Venetsia elokuvajuhlilla Leijonalla.
Kiinnostava ratkaisu on myös elokuvan kuvaaminen täyskuvana. Valtaosa katsojista joutuu kuitenkin katsomaan hienoja kuvia laajakuvaelokuvien näyttämiseen suunnitelluissa teattereissa tai laajakuvatelevisioista kahden pystypalkin välistä.
Roolisuoritukset ovat onnistuneita kautta linjan. Erityisesti Shannon Beer, joka näyttelee nuorta Catherinea, loistaa roolityössään vallattomana mutta hyväntahtoisena nuorena naisena.
Teksti © 2012 Tuija Pyhäranta
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA