Hobitti: Smaugin autioittama maa

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

| Blu-ray
  • 3

Jackson palaa vahvuuksilleen digianimaation suurhassuttelijana. Suuri käärme on odotuksen arvoinen.

julkaistu 2014-04-03 / päivitetty 03.04. klo 16:04

KUVA 3

Ian McKellen
Ian McKellen 

KUVA 2

Lee Pace
Lee Pace 

KUVA 1

Martin Freeman
Martin Freeman 

Hobitti: Smaugin autioittama maa

Ohjaus Peter Jackson
Näyttelijät Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly, Lee Pace, Stephen Fry
Maa Uusi-Seelanti / Yhdysvallat
Pituus 161 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vain kovimmat Tolkien-fanit pitivät Peter Jacksonin ensimmäistä Hobitti-filmatisointia kovin onnistuneena. Minusta lastenfantasia oli tuskallisen pinnistelty. Se ei luvannut paljoa “trilogiaksi” paisutetun Hobitin kahdelle jatko-osalle.

Odottamattoman matkan vanutusta ei lunasteta takautuvasti, mutta Smaugin autioittama maa on merkittävästi jouhevampi “story-ride”, joka parhaimmillaan – Bilbon ja suuren käärmeen kohdatessa – nousee myös Jacksonin ohjastamien Tolkien-hetkien huipulle.

Juoksua jatketaan suoraan edellisosasta. Pian kääpiöt, Bilbo ja Gandalf ovat Synkmetsän laidalla. Siitä päästään itse asiaan: hilpeän kekseliäästi koreografioituhin animaatiovetoisiin toimintajaksoihin, joiden kuvittelisi huvittavan pölyttyneintäkin tylsimystä hiukan. Ensin vastassa on jättihämähäkkejä, joiden kuoliaaksi pistämisestä saa ilkeää iloa.

Komeimmassa kääpiöt laskevat koskea tynnyreillä, kun örkit ja haltiat kutovat ympärillä monenkirjavia antagonistisen akrobatian liikeratojaan. Kaikki on aivan kuin huvipuiston 3D-ajelusta, vain ehkä kaikkein parhaasta sellaisesta.

Animaatiomaistrous on Jacksonin suurin lahja elokuvantekijänä. Ainakin isolla kankaalla riemukkaan viihdyttävät King Kong ja Jacksonin tuottama Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus osoittivat jo tämän. Hobitti: Smaugin autioittama maa voidaan lisätä kolmanneksi strutsinsulaksi suurhassuttelijan silinterihattuun.

Merkille pantavaa elokuvassa onkin fantasiafilmatisoinnin lähes kaikenkattava digianimaatiopohjaisuus. Keinotekoisuuden vaikutelmaa helpottaa ainakin ensiosaan verraten, jos elokuvan näkee tavallisella 24 kuvan sekunttinopeudella HFR:n 48 sijaan.

Toinen Hobitti on ensimmäistä vapautuneempi Sormusten Herran imitoinnista.
Leikkaukset pömpösiteetissä ja onneksi rooliltaan vähentynyt “hullunhauska” kääpiökööri antavat enemmän myös aikuisemman tarinankerronnan tasolla.

Synkmetsän kopean isolationistinen haltiakuningas (Lee Pace), Järvikaupungin plebeiji-inhoinen juoppo johtaja (Stephen Fry) ja vuorensa sisällä rahtusen mielisaraaksi valahtanut Smaug (äänenä Benedict Cumberbatch) ovat karismaattisesti hahmoteltuja keitaita, joiden ympärillä miljööt kasvavat merkitykseen.

Klimaattinen kohtaaminen Bilbon (Martin Freeman) ja Smaugin välillä saavuttaa Jacksonin koko Tolkien-kaanonissa turhan harvinaisen myyttisen suuruuden ja ikiaikaisuuden vaikutelman. Elokuvan tahti tyyntyy. Pikarit, smaragdit ja rahakeot käynnistävät pieniä kullanvyöryjään. Kun Smaug aloittaa kissa-ja-hiiri-leikkinsä, loihtivat hysteerisyyttä äänensä tehokeinona tiputteleva Cumberbatch ja Bilbon imartelevaa kieltä liukkaalla ilkikurisuudella maustava Freeman vihdoin todellista elokuvataikaa.

Blu-ray: Levyjulkaisussa on 1080p 2.39:1 -laajakuva ja DTS 7.1 HD MA -ääniraita. HD-laatuisena lisämateriaalina esittelyjaksot Peter Jacksonin kanssa kuvauksissa (41 min) ja Uusi-Seelanti: Keski-maan koti, osa 2 (7 min), neljä tuotantoaesittelyvideota (37 min) sekä elokuvan trailerit.

Teksti 2013: Aleksi Salonen

Lue myös:
Hobitti – Odottamaton matka -arvio ja pohdiskelua HFR:stä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202