High Fidelity

High Fidelity (1999)

  • 4

Tyttöystävä Laura on juuri jättänyt Robin ja lisännyt uuden luvun hänen epäonnistuneiden romanssiensa historiikkiin. Rob ei voi ymmärtää miksi hän ei ole koskaan onnistunut pitämään hengissä yhtään su…

julkaistu 2000-03-10 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 1

High Fidelity
High Fidelity 

High Fidelity

Ohjaus Stephen Frears
Näyttelijät John Cusack, Lisa Bonet, Tim Robbins, Jack Black, Catherine Zeta-Jones, Joan Cusack, Chris Rehmann, Lili Taylor, Natasha Gregson Wagner, Iben Hjejle, Todd Louiso
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Touchstone Pictures

Nick Hornbyn menestysromaaniin Uskollinen äänentoisto perustuva High Fidelity (1999 USA) on harvinaisen kehittynyt ja hyvin rakennettu romanttinen komedia. Itse en ole lukenut kirjaa, joten en tiedä kuinka uskollinen elokuva on sille, mutta jälki nauhalla on mahtavaa jokaisella osa-alueella.

Yleensä romanttisella komedialla on ymmärretty hömelön miehen ja jumalattoman kauniin naisen välistä suhdetta, joka ei tunnu toimivan kuin “onnellisessa lopussa”. High Fidelity on kääntänyt selkänsä osittain tälle tyylille kuvata rakastavaisten suhteita. Katsojaa on kuljettamassa vinyylifriikki ja levyliikkeen omistaja Rob Gordon (erinomainen John Cusack, Being John Malcovich), joka listaa naisensa ainakin viiteen erilaiseen Top 5 -listaan.

Gordon ei ole sitoutuva ihminen, hänen naissuhteensa kaatuvat aina siihen, kun nainen haluaa vakiintua, joskus jo sitä ennenkin. Nyt on taas kerran käynyt niin, että oma tyttöystävä Laura (Iben Hjejle) on muuttanut pois. Gordon tietenkin miettii mikä on mennyt vikaan. Oma äiti painostaa avioliittoon ja lapsiin, tyttöystävä haluaa tietää tulevaisuudesta, mutta Gordon on tyytyväinen nykyhetkeensä, osittain.

High Fidelity tarjoaa kiinnostavan tarinansa lisäksi mahtavia näyttelijäsuorituksia (mm. John Cusack, Catherine Zeta-Jones, Tim Robbins…), trendikästä kamerakikkailua ja iskevää dialogia. John Cusack on elokuvan pääosassa yksin. Miehellä on siis kädet vapaana ja niitä hän myös osaa käyttää. Gordonin hahmo rakentuu koko elokuvan ajan, hänessä kasvaa jotain uutta ja mielenkiintoista. Loppuratkaisukaan ei ole kirkossa kuulutettu missään vaiheessa.

Cusackin lisäksi mukana ovat Zeta-Jonesin (Zorron naamio, Traffic) kanssa käyty pienoinen keskustelu, joka on yksi elokuvan tunnerikkaimmista kohtauksista. Zeta-Jones on sisäistänyt pienen sivuroolinsa täydellisesti. Eikä yläkerran latinodiggari Ian Raymond (Robbins, Kavahda naapuriasi!) ole yhtään sen tylsempi sivuosa. Levyliikkeen työntekijät, Dick (Todd Louise) ja Barry (Jack Black) ovat pakollisia väriläiskiä arjessa.

High Fidelity on ehdottoman hauska miehisen elämän kuvaus sen alkuvuosista, juuri ennen lapsia ja arkea, silloin kun voi istua olohuoneen lattialla ja soittaa Smoke on the Wateria ja heilua kalsareissa.

Elokuvassa yhdistyvät kivasti monet tärkeät osaset. Nick Hornbyn romaani on varmasti tarjonnut erittäin vankan pohjan, joka on sitten työstetty käsikirjoitukseksi (mm. John Cusack). Castingissa on mahtava joukko näyttelijöitä, jotka eivät varasta showta vaan maustavat sitä omilla eksoottisilla vivahteillaan. Pop-kulttuurin detaljeilla pelaaminen on hauskaa, vaikka olisinkin katsonut mielummin elokuva-aiheisen version tästä.

Tämä on lähes mestariteos. Jälkikäteen oli sellainen halu, että täytyy mennä järjestämään omat levyt. Laittaisinko ne aika-, aakkos-, väri-, henkilökoht.-, tai top 5 -järjestykseen?

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202