Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

  • 2

Harry Potter ja salaisuuksien kammio, sarjan toinen elokuva, on edeltäjäänsä huomattavasti heikompi teos.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-07 / päivitetty 16.11. klo 10:10

KUVA 1

Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Harry Potter ja salaisuuksien kammio 

Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Ohjaus Chris Columbus
Näyttelijät Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris, Kenneth Branagh, Jason Isaacs
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 162 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 1492 Pictures, Heyday Films ja Warner Bros.

Vuoden 2002 toistaiseksi ehdoton menestyselokuva on ollut Harry Potter -saagan toinen filmatisointi, Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Elokuva on rikkonut ennätyksiä joka puolella maailmaa eikä ihme, sillä laadukkaan avausosan (Harry Potter ja viisasten kivi) jälkeen oli lupa odottaa myös samantasoista jatko-osaa. Mutta toisin kävi.

Harry (Daniel Radcliffe) viettää kesälomaansa kasvattiperheensä Dursleyn hoteissa. Eräänä päivänä häntä saapuu tapaamaan kotitonttu Dobby, joka varoittaa Harrya vaarasta ja kieltää tätä palaamasta Tylypahkaan. Harry ei kehoitusta kuitenkaan tottele, vaan aloittaa lukuvuoden kuten aiemminkin.

Jotain pahaa on kuitenkin tulossa. Outo ääni puhuu Harrylle ja vihjailee piakkoin tapahtuvista kauheuksista. Kun seinään ilmestyy verellä kirjoitettu teksti, jonka mukaan Salaisuuksien kammio on avattu, joutuu koko Tylypahkan tulevaisuus vaakalaudalle.

Elokuva esittelee vanhan näyttelijäkaartin lisäksi kymmenisen uutta hahmoa: lapsipahis Draco Malfoyn (Tom Felton) isän Lucius Malfoyn (Jason Isaacs), pahoilta voimilta suojautumisen opettajan, narsistisen Gilderoy Lockheartin (Kenneth Branagh), luonnollisesti uusia oppilaita sekä Weasleyn perheen kokonaisuudessaan. Siksi onkin sääli, ettei ykkösosankin ohjannut Chris Columbus ole osannut ottaa heistä juuri mitään irti. Uusilla hahmoilla olisi saanut tarinaan lisää väriä ja syvyyttä, mutta valitettavasti Columbus on valinnut toisen tien.

Kuten hyvin tiedämme, ovat tietokone-efektit parhaimmillaan silloin, kun ne palvelevat tarinaa saumattomasti ja täydentävästi (Taru Sormusten Herrasta, Gladiaattori). Tässä elokuvassa ne nousevat pääosaan vesittäen koko lopputuloksen. Columbus on ilmeisesti kuunnellut soraääniä ykkösosan tylsyydestä ja vierittää nyt valkokankaalle sellaisen joukon tehosteita ja toimintaa, että kaikki muu jää toisarvoiseksi. Tietokoneella animoidut hahmotkaan eivät yleensä toimi niin sanotuissa tavallisissa elokuvissa, ja kotitonttu Dobby vetää ärsyttävyydessään vertoja jopa Jar-Jar Binksille (Tähtien Sota Episodi 1: Pimeä uhka).

Elokuva kärsii myös lievästä ylimittaisuudesta. Parisenkymmentä minuuttia lyhyempänä ja muutenkin hiotumpana olisi lopputuloksesta tullut tiiviimpi ja hiukkasen parempi kuin nyt. Vaikka huispausottelu Potter – Malfoy takaa-ajoineen onkin hieno ja säväyttävä, se jää toteutukseltaan kovin irralliseksi.

Vanha kaarti ei pääse juurikaan näyttämään osaamistaan ja tyytyykin hoitamaan osuutensa rutiinilla. Uusista kasvoista esille pääsevät Branagh sekä Isaacs, ja he suoriutuvatkin osistaan kiitettävästi. Elokuvan ainoat tähdet menevätkin heille, joskin he olisivat saaneet olla esillä huomattavasti enemmän.

Sarjan kolmososaan jää siis melkoisesti petrattavaa. Seuraava osa näyttää, nouseeko Potter takaisin aallon harjalle vai muodostuuko siitä pelkästään tavanomainen, pakolla läpiviety saaga, joka ei loppujen lopuksi jaksa kiinnostaa kuin korkeintaan perheen pienimpiä.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202