Hannibal

Hannibal (2001)

  • 4

Kymmenen vuotta sitten sarjamurhaaja Tri Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) pakeni vankeudesta pitäen pilkkanaan FBI-agentti Clarice Starlingia (Julianne Moore). Hannibaalin antaessa uuden näytteen pah…

julkaistu 2001-03-09 / päivitetty 25.07. klo 22:10

KUVA 2

Anthony Hopkins
Anthony Hopkins 

KUVA 1

Anthony Hopkins
Anthony Hopkins 

Hannibal

Ohjaus Ridley Scott
Näyttelijät Anthony Hopkins, Julianne Moore, Ray Liotta, Gary Oldman, Frankie Faison, Giancarlo Giannini, Francesca Neri, David Andrews, Zeljko Ivanek
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Metro-Goldwyn-Mayer

Jonathan Demmen ohjaus Thomas Harrisin romaanille saa jatkoa suurohjaaja Ridley Scottin toimesta. Romaani Hannibal jatkaa Punaisen Lohikäärmeen sivuhahmon ja Uhrilampaissa merkittävään osaan tulleen tohtori Hannibal Lecterin tarinaa. Kun Lecter poistui Demmen ohjauksessa latinokaupungin vilskeeseen ja hävisi, tiedettiin jatko-osan tulevan vielä joskus. Nyt kymmenen vuoden kuluttua jatko-osa, Hannibal (2000 USA) tuo Lecterin luoksemme renessanssin ja kannibalismin puitteissa. Kaunista ja hyytävää.

K-18 elokuvaksi luokiteltu Hannibal on sinänsä poikkeus tässä “aikuis-elokuvien” sarjassa, että se kiertää 35 kopion voimalla. Elokuvan päähenkilö Hannibal Lecterin hahmo on niin vaikuttava, etteivät markkinamiehet ole pelänneet suurelokuvan mahdollista floppausta.

Älykästä Clarice Starlingia esittää Magnoliasta tuttu Julianne Moore. Uhrilampaiden Starling Jodie Foster (Taksikuski) ei enää suostunut jatko-osaan, syinä mm. Starlingin hahmon muovautuminen jatko-osassa kuin myös oman elokuvan ohjaukset Kauko-Idässä (Anna ja kuningas). Anthony Hopkins jatkaa Lecterin kuoreen kaivautuneena, joka olikin vähintä mitä jatko-osalta pystyi vaatimaan. Fosterin poissa olo ei loista Julianne Mooren tasaisella näyttelemisellä.

Lecterin hävittyä ihmisjoukkoon Uhrilampaiden lopussa, suuntasi kannibaali matkansa Firenzeen, Italiaan. Agentti Starling tutkii samalla muita juttuja kuin myös Lecterin selvittämätöntä tapausta. Kymmenen vuoden kuluttua Hannibal on päättänyt palata. Punaisella sinetillä suljettu kirje saapuu Starlingin toimistoon, jonka jälkeen agentti tietää, että kulinaristi on kattanut pöydän.

Hannibalia odotettiin tolkuttomasti samoin kuin Harrisin romaanin kohdalla ja pettymys oli suuri sen valmistuttua. Henkilökohtaisesti en ole lukenut kirjaa (en saisi paljastaa tietämättömyyttäni), mutta lähteistä riippuen romaani on saanut kovan karsimisen ennen kuin se kelpasi Ridley Scott’lle. Tuloksena on kuitenkin varsin harkittu, hyvin rakennettu ja loppuun asti tunnelmansa ylläpitävä kokonaisuus. Tätä tunnelmaa komistavat Hopkinsin uudelleen paneutumien Lecterin hahmoon ja tätä kautta hahmo kasvaa sitten Uhrilampaiden. Toisaalta jotain on jäänyt myös pois.

Elokuvan alussa Moore näkyy paljon, kunnes juoni kulkee Firenzeen ja päästään nauttimaan italialaisen keittiön herkuista. Elokuva jakautuu näin kahteen sumuisesti erottuvaan osaan, joista jälkimmäisessä seurataan Lecterin puuhia. Tämä jälkimmäinen osuus on viihdyttävämpi jos näin voi sanoa. Firenzen kaupunki esittäytyy edukseen renessanssin palasina, taiteena ja tieteenä aivan kuin Hannibal Lecterinä.

Lopputuloksena Hannibal toimii hienosti niin kuin sopii odottaa Gladiatorin ohjaajalta. Elokuva on kieltämättä suuri, mutta tällä kertaa se ei haittaa. Pääosan esittäjä Anthony Hopkins on yhtä antaumuksella hahmossaan kuin Uhrilampaissa. Julianne Moore on hiukan sensuelli, Foster taas oli älykäs ja paljon pahempi vastus Hannibalille. Nyt agentti Starling tuntuu heittopussilta, kun tohtori Lecter alkaa toimia. John Mathiesonin ja Ridley Scottin yhteistyö kuvauksessa on onnistunut todella hyvin, kamera paljastaa hienosti rajaen kaiken tarvittavan kankaalle. Eikä K-18 elokuvana Hannibal petä katsojia, vaan loppuhuipennuksena on kannibalismin gourmet-ateria a’la Ray Liotta.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202