Hain tarina

Shark Tale (2004)

  • 2

Hain tarina sijoittuu vedenalaiseen maailmaan ja inhimillisen kalayhdyskunnan pariin. Nimensä mukaisesti pääosassa ei ole hairaakalainen vaan paikkaansa kalakumppaneidensa joukosta etsivä haaveilija O…

julkaistu 2004-03-09 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Hain tarina
Hain tarina 

Hain tarina

Ohjaus Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman
Näyttelijät Will Smith, Jack Black, Robert De Niro, Renée Zellweger, Angelina Jolie, Martin Scorsese, Ziggy Marley, Michael Imperioli, Vincent Pastore, Peter Falk (äänet)
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 DreamWorks Animation, DreamWorks SKG ja Pacific Data Images

Hain tarina sijoittuu vedenalaiseen maailmaan ja inhimillisen kalayhdyskunnan pariin. Nimensä mukaisesti pääosassa ei ole hairaakalainen vaan paikkaansa kalakumppaneidensa joukosta etsivä haaveilija Oscar, joka ystävystyy vegetariaanihain, Lennyn kanssa. Animaatio sekoittelee tarinoita ja vitsejä DreamWorksin aikaisemmasta murkkuanimaatio Antzista, supersankaritarinaa, romantiikkaa, mafiaelokuvien kliseitä ja kaikki tämä tahditetaan rap-musiikilla ja bling bling -elämäntyylillä. Hain tarina on todellinen sumppu populaarikulttuurin ilmiöitä, joilla se leikittelee kaikille sopivassa suhteessa.

Hain tarina ei siis ole kummoinen irroittelu. Aikuiskatsojille on haluttu tarjota omat vitsinsä. Robert De Niro mafiapomohain äänenä ei tietenkään aukea lapsikatsojille, mutta eipä se naurata vanhempaakaan katsojaa. De Niron viimeaikaiset todelliset roolit ovat olleet masentavan heikkoja. Samoin Hain tarinan mafiarepliikit ovat puuduttavia ja toistettu eri mafiakomedioissa kyllästymiseen asti. Animaation muissa äänirooleissa kuullaan sellaisia tähtinäyttelijöitä kuin Will Smith, Jack Black, Renée Zellweger, Martin Scorsese ja Angelina Jolie. Jack Black vääntää ainoana porukasta äänensä tunnistamattomaksi, kun muu parvi tyytyy haikailemaan omalla äänellään. Kalahahmoihin on sipaistu aavistus ääninäyttelijöidensä piirteitä ja elokuvarooliensa luonteita.

Tätä nykyään teknisesti Hain tarinan tasoinen tietokoneanimointi ei enää ole uutinen, joten uutuuden varjolla elokuva ei voi enää ratsastaa ja silotella heikkoa tarinaansa. Mistään heikosta animoinnista ei ole kyse, mutta ei myöskään mistään silmiä hivelevästä. Itse en oikein pitänyt elokuvan hahmojen ulkonäöstä, jotka olivat selvästi lapsille suunnattu värikkyydessään ja yksinkertaisissa piirteissään. Pitämäni inhorealistinen animointi ei olisi sopinut Hain tarinaan, mutta jopa tylsän oloiset kala- ja haihahmot eivät elävöittäneet tarpeeksi vauhdikkaita tapahtumia. Itse menin joskus jopa sekaisin harmaiden haikalojen kesken. Luonnostelijat ovat näköjään kärsineet ideapulasta piirustuspöytänsä ääressä.

Koska Hain tarina on ennen kaikkea lastenelokuva, se on tehty nuorempien katsojien ehdoilla. Elokuvassa on vauhdikkaita kohtauksia ja hauskoja elukoita ruudun täydeltä. Toisaalta lapsikatsojista puhutaan vaativimpina katsojina, joten uskoisi heidän huomaavan Hain tarinan puutteet. Nemoa etsimässä on jo nähty, joten Hain tarina taitaa olla aivan liian samanlainen. Vegetariaanihait vierailivat jo Nemossa, mutta Hain tarina tekee vitsistä oman juonensa. Elokuvassa on lisäksi useampi toinen pikkujuoni, mutta osa niistä on täysin turhanpäiväisiä lisäkkeitä. Lisäkkeet saavat yleisvaikutelman tuntumaan päättömältä uiskentelulta, vaikka juoni lopulta päätetään onnellisesti niin kuin kuuluukin. Ehkä lapset pitävät tällaisesta sekasotkusta enemmän mitä minä, mutta muistaakseni omat piirroselokuvasuosikit eivät olleet läheskään tämän tasoista sekametelisoppaa. Hain tarina on tehty reseptillä “vähän kaikkea kaikille”, joka on ollut pääsyynä sotkuiseen lopputulokseen. Myös kierrätetyt ja persoonattomat päähenkilöt tekevät sen, että puolet tunnelmasta vajoaa pohjamutiin.

Hain tarina on tylsä tusina-animaatio. Jotain sen persoonattomuudesta kertoo, että elokuvan ohjaajat muistuvat mieleen vasta tässä vaiheessa arvostelua. Bibo Bergeron (Tie El Doradoon), Vicky Jenson (Shrek) ja Rob Letterman (myös yksi käsikirjoittajista) eivät ansaitse kiitosta. Ohjauksen jakaminen on harvoin hyvä päätös eikä Hain tarina osoita tätä vääräksi väitteeksi. Uskoisin animaation onnistuneen paremmin jos yksi persoonallisia näkemyksiä omaava henkilö olisi istunut ohjaajapallille ja päättänyt lopullisesti mitä kuvataan ja leikataan. Käsikirjoitus on samoin useamman henkilön kynästä. Lastenanimaatioiden ystävänä täytyy valitettavasti todeta, että Hain tarina on ilmeettömästi tuotettu viihdepaketti.

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202