Green Lantern

Green Lantern (2011)

  • 1

Green Lantern on megabudjetilla tehty kalkkunatason rymistely. Ensi-ilta 5.8.

julkaistu 2011-08-05 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 3

Ryan Reynolds
Ryan Reynolds 

KUVA 2

Green Lantern
Green Lantern 

KUVA 1

Ryan Reynolds, Blake Lively
Ryan Reynolds, Blake Lively 

Green Lantern

Ohjaus Martin Campbell
Näyttelijät Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Tim Robbins
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Supersankarielokuvien alati jatkuvassa mutta epätasaisessa virrassa suorittaa nyt esiinmarssinsa DC Comicsin sarjakuviin perustuva Green Lantern. Fanien keskuudessa pelonsekaisin tuntein odotetun ja pitkään tekeillä olleen elokuvan ohjaajaksi valikoitui aikaisemmin muun muassa James Bond -leffoja ohjastanut Martin Campbell. Tuloksena on megabudjetilla tehty kalkkunatasoinen rymistely.

Green Lantern – jota ei jostain syystä ole suostuttu levittämään Suomessa vakiintuneella käännöksellään Vihreä Lyhty – kertoo nokkavasta hävittäjälentäjä Hal Jordanista (Ryan Reynolds), joka saa haltuunsa supervoimat antavan vihreän sormuksen. Sormus toimii mielikuvituksen voimalla ja on peräisin galaktisen rauhanturvajoukon taistelussa kuolleelta jäseneltä.

Halista tulee ryhmittymän ensimmäinen ihmisjäsen, ja hänen on todistettava kelvollisuutensa ennenkaikkea heidän johtajalleen (Mark Strong). Halin on autettava kukistamaan universumin suurin uhka, pelosta energiansa saava Parallax. Siinä onnistuakseen hänen on voitettava omat pelkonsa.

Lähtökohdat uskottavalle elokuvalle ovat äärimmäisen vaikeat. Päähenkilö on naurettavaan pukuun sonnustautunut tyyppi, joka taistelee pahuutta vastaan puhtaasti mielikuvituksensa voimalla. Kosmiset mittasuhteet omaava tarina on lisäksi haasteellinen samastuttavien henkilöiden ja tapahtumien luomiseen. Se mikä toimii sarjakuvan sivuilla ei välttämättä toimi valkokankaalla, tämä on nähty jo usein.

Green Lantern ei onnistu kovasta yrityksestään huolimatta hyödyntämään piilevää potentiaaliaan eeppisen ja hiuksia nostattavan seikkailun luomiseksi. Sen sijaan katsoja saa rahojensa vastineeksi hölmön ja onttouttaan kumisevan erikoistehosterymistelyn. Pääsyy on surkeassa käsikirjoituksessa, joka ei missään vaiheessa onnistu luomaan kunnon tunnelmaa ja jännitettä. Tarinan sisäinen logiikka ontuu lisäksi pahasti, eivätkä henkilöt ole kiinnostavia. Siitä johtuen myös mahtipontisiksi tarkoitetut tapahtumat tuntuvat yhdentekeviltä.

Teknisesti ja näyttelijätyön osalta Green Lantern on melko onnistunut tapaus. Varsinkin Ryan Reynolds tekee Vihreänä Lyhtynä sen minkä pystyy. Valitettavasti huono käsikirjoitus ja leikkauspöytä torpedoivat mahdollisuudet parempaan erityisesti sivuhenkilöiden osalta. Pahiten haaskataan katkera tiedemies Hector Hammond (Peter Sarsgaard), josta pedataan huolellisesti Vihreän Lyhdyn päävihollista. Lopulta koko konflikti on ohi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.

Elokuva on täynnä vastaavanlaisia huteja. Se keskittyy vääriin asioihin jättäen hyvät elementit hyödyntämättä. Surkeuden kruunaa tyylitajuton huumori, joka pilaa useita kohtauksia.

Green Lantern jää lapsellisen premissinsä vangiksi ja on viime vuosien supersankarileffojen huonointa osastoa.

Teksti: © 2011 Niilo Korhonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202