Gravity

Gravity (2013)

| Blu-ray
  • 4

Alfonso Cuarónin voimakas scifi-spektaakkeli koettelee modernin elokuvan visuaalisia rajoja.

julkaistu 2014-03-05 / päivitetty 04.02. klo 10:10

KUVA 3

Sandra Bullock on Ryan Stone
Sandra Bullock on Ryan Stone 

KUVA 2

Ryan Stone (Bullock) ja Matt Kowalski (Clooney)
Ryan Stone (Bullock) ja Matt Kowalski (Clooney) 

KUVA 1

Gravity
Gravity 

Gravity

Ohjaus Alfonso Cuarón
Näyttelijät Sandra Bullock, George Clooney
Maa Yhdysvallat, Iso-Britannia
Pituus 91 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Meksikolaisohjaaja Alfonso Cuarónin ensimmäinen ohjaustyö sitten 2006 Ihmisten poikien on pyörinyt pitkään tieteiselokuvafanaatikkojen huulilla. Malickmaiseen tapaan kauan suunnitteilla ja sittemmin pitkään jälkituotannossa ollut Gravity on teknisesti ennennäkemätön saavutus.

Tarinassa tohtori Ryan Stone (Sandra Bullock) – NASA:n palveluksessa työskentelevä lääkintäupseeri – on ensimmäisellä sukkulalennollaan, kun venäläisten ampuma ohjus kuolleeseen satelliittiin aiheuttaa avaruusromusta syntyvän, kiihtyvän ketjureaktion Maan kiertoradalla. Avaruussukkula Explorerin tuhouduttua Stonen ja viimeistä lentoaan suorittavan astronautti Matt Kowalskyn (George Clooney) on selviydyttävä takaisin Maahan ennen kuin on liian myöhäistä.

Kunnianhimoinen elokuva kuvattiin jo alkuvuodesta 2011. Vaikka Gravitya markkinoidaan perinteisenä live-action-elokuvana, vaikuttavinta projektissa on, että Bullockia ja Clooneyta lukuunottamatta se on toteutettu kokonaan tietokoneanimaatiolla. Projektin visuaalisista tehoisteista vastaamaan otetulla yhtiöllä – brittiläisellä Framestorella – ei edes ollut tarpeeksi edistyksellistä teknologiaa, jotta Cuarón ja erikoistehosteista vastannut Tim Webber olisivat saaneet aikaan näköisensä avaruusseikkailun, joten teknologia piti erikseen kehittää.

Lopputulos on visuaalisesti valtavan ennakkokohun arvoinen. Emmanuel Lubezkin (Tree of Life, To the Wonder) kuvaus täysin digitalisoidussa ympäristössä vangitsee avaruuden kauneuden ja julmuuden samanaikaisesti. Lubezki jatkaa tapojensa mukaisesti pitkillä otoksilla (ensimmäinen kestää 12 minuuttia), joka luo 3D-efektin kanssa pelottavan realistisen tunteen. Bot & Dolly -yhtiön IRIS-robotti Lubezkin sulavassa käsittelyssä rekonstruoi avaruuden painottoman vaikutuksen.

Elokuvan tekijäjoukon mullistavin innovaatio, LED Light Box – yli neljästä tuhannesta LED-valosta koostuva laatikko – mahdollisti näyttelijöiden ja tietokoneanimaation yhteensovittamisen valaistuksen avulla. Light Boxin avulla Lubezki onnistui suuntaamaan auringosta, tähdistä ja Maasta hohtavaa luonnollista valoa näyttelijöiden kasvoihin, jonka seurauksena oikean (kasvojen) ja animaation erottaminen toisistaan on käytännössä mahdotonta.

Merkittävä askel Gravityn takana oli James Cameronin läpimurto motion-capture -teknologiassa, jota hän hyödynsi visuaalisesti lumoavassa Avatarissa. Ilman Cameronin edistyksiä, Cuarónin visio ei ainakaan vielä olisi ollut mahdollista toteuttaa. Gravitya ei tosin kuvattu Avatarin tavoin käyttäen 3D-kameroita, vaikka elokuvan häikäisevä stereoskopia on vähintään Cameronin luomuksen veroinen. Jälkituotannossa lisätty 3D-efekti harvoin toimii toivotulla tavalla, joten Gravity saattaa hyvinkin kääntää 3D:n laskevan kurssin uuteen nousuun.

Kuten odottaa saattaa, Hollywood-tuotannon tapojen mukaisesti elokuva ei yllä täysin moitteettomaan realismiin. Gravityssä avaruuden kiertoradat on jätetty suuremmilta osin huomioimatta jännityksen vuoksi. Eri asemien – Hubble-teleskoopin, ISS:n ja CSS:n – välimatkat sekä korkeudet ovat tavallisen tallajaisenkin näkökulmasta tuntuvasti hukassa, eivätkä fysiikan laitkaan välttämättä aina tunnu täydellisesti täsmäävän.

Pienistä yksityiskohdista huolimatta puolitoistatuntia eskapistista ekstaasia tarjoava Gravity muistetaan vielä pitkään. Tulevissa gaaloissa se rohmuaa palkintoja vähintään teknisissä kategorioissa, ja pidemmällä tähtäimellä elokuvan saavutukset vievät eteenpäin niin scifi-genreä kuin 3D:n taistelua sukupuuttoa vastaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40: 1 -laajakuva ja DTS-HD MA 5.1 -ääniraita.

Lisämateriaali:
• Collision Point: The Race to Clean Up Space
• Aningaaq – A Short Film by Jonas Cuarón
• Gravity Mission Control
• Shot Breakdowns
• Sandra’s Surprise

Teksti 2013: Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202